BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

Kediler, insanlara düşündüğünüzden çok daha az bağlılar

Kediler, insanlara düşündüğünüzden çok daha az bağlılar

Kediler, onları bilirsiniz. Evinizde kendi başlarına gezinirler ve hoşlarına gittiği gibi yaşamaya kararlıdırlar. Sevgi alışverişi onların keyiflerine kalmıştır. Bir köpeğin alışılmış şekildeki koşulsuz bağlılığından farklıdır. Kedilerin bu reddedişi bir evcil hayvan sahibine, duygusal yönden muhtaç durumda olan bir insanın "Neden beni sevmiyorsun?!" diye feryat etmesi hissini yaşatabilir.

Yayın Tarihi: 09/09/15 11:13
okuma süresi: 4 dak.
Kediler, insanlara düşündüğünüzden çok daha az bağlılar
A- A A+

Bu hafta PLOS ONE'da yayınlanan ve Lincoln Üniversitesi'nden hayvan davranışı uzmanlarının yaptığı yeni araştırma, kedi bağımsızlığına ışık tutuyor.

Araştırmacıların bulduğuna göre evcil yetişkin kediler, köpeklerin yaptığı şekilde insan derebeylerine güvenliğin ve emniyetin temel kaynağı olarak bakmıyorlar. Ancak çalışmaya yalnızca 20 kedi ve onların sahipleri dahil edildiği için örnek boyutu biraz küçük kalıyor.

Araştırmacılar çalışmalarında Ainsworth Yabancı Durum Testi'ni (SST) uyarladılar. Bu test alışılmadık çevrelerde çocuklar ile ebeveynleri arasındaki bağda olduğu gibi, "güvenli bağlanma"yı ölçmek için bir yöntem olarak yıllardır kullanılıyor.

Bu çalışma kapsamında araştırmacılar, kedileri basit oda şeklinde yabancı çevrelere koydular. Kediler odalarda kendileri, sahipleri ve yabancılar ile ayrı ayrı gözlemlendi. Araştırmacılar kedilerin, sahibi yokken ve sahibiyle temas kurduğu zamandaki edilgen davranışını ve üzüntüsünü gözlemlediler.

Kediler aslında sahipleri gittiği zaman, yabancıların gittiği zamandan daha fazla ses çıkardı, fakat eş yazar ve veterinerlik davranışsal tıp profesörü Daniel Mills'in belirttiğine göre: "Bir kedi ve sahibi arasındaki bağın bir güvenli bağlılık olduğunu öne süren herhangi bir ek kanıt görmedik. Bu seslenme belki sadece bir hayal kırıklığı işareti veya öğrenilmiş bir tepki olabilir, çünkü güvenilir bir şekilde diğer hiçbir bağlılık işareti görülmedi. Alışılmamış durumlarda, bağlı bireyler bakıcılarına yakın durmak ister, ayrı kaldıkları zaman üzüntü işaretleri gösterirler ve bağlılık şahısları geri döndüğü zaman sevinç gösterirler, fakat araştırmamız sırasında bu eğilimler görülmedi."

Mills'e göre kediler, yabancı durumlarda sahiplerinin "güvenli bir özel sığınağı temsil ettiği" köpeklerden çok daha bağımsız, özerk varlıklar.

Fakat çalışmayı yürütenler kedilerin yakın ilişkiler geliştirmediği sonucunu çıkarmadılar, sadece bir güvenlik ve emniyet ihtiyacını temel almıyor göründüklerinin bulgularına ulaştılar. Bu çalışmada sahiplerinin kendilerine büyük ölçüde bağlı olduklarını söylediği kediler, diğer kedilerden farklı sonuçlar göstermediler.

Tezin yazarları, kedi bağımsızlığı için çeşitli muhtemel sebepler de gösterdiler. Kediler, köpekler kadar uzun süre evcilleştirilmedi ve insanlara yakın olarak yaşamanın özel amacı ile çoğaltılmadılar. Kedilerin doğal sosyal yapısı, köpeklerin sahip olduğu kadar yakın bağlarla aynı şekilde vasıflandırılmadı. Kediler ve sahipleri genelde köpeklerin sahipleriyle yaptığı kadar çok veya fazla etkileşimde bulunmazlar.

Araştırmada belirtildiği üzre: "Bu etmenler kedi ile sahibi arasında özgün biçimde oluşan ilişkinin doğasını muhtemelen etkiliyor ve kedi-insan bağlılığının oluşmasını olasılıksız yapıyor. Bununla beraber, bazıları çok güçlü bağlılıklar oluşturma yeteneğine sahip olabilir, fakat bu, kural gibi gözükmeyecektir."

Kaynak
*Bilimfili "Kediler, İnsanlara Düşündüğünüzden Çok Daha Az Bağlılar"
http://bilimfili.com/kediler-insanlara-cok-daha-az-baglilar/

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.