BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Çevrimiçi tehdit en fazla tanıdıklarımızdan geliyor!

Çevrimiçi tehdit en fazla tanıdıklarımızdan geliyor!

Microsoft'un 23 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de internet kullanıcılarının yüzde 72'si çevrimiçi tehdite maruz kalıyor.

Yayın Tarihi: 08/02/18 08:56
okuma süresi: 3 dak.
Çevrimiçi tehdit en fazla tanıdıklarımızdan geliyor!
A- A A+
Microsoft'un 23 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de internet kullanıcılarının yüzde 72'si çevrimiçi tehdite maruz kalıyor.

Microsoft'un Güvenli İnternet Günü kapsamında bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği "Dijital Nezaket Araştırması" ile, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 23 ülkede 13-17 yaş aralığındaki gençler ve 18-74 yaşları arasında bulunan yetişkinlerle yapılan görüşmeler sonucunda kullanıcıların çevrimiçi davranışlarını ve etkileşimlerini inceliyor.

Araştırma sonucuna göre; Türkiye, risklere en açık 16.ülke konumunda yer aldı. Bunun dışında Türkiyedeki internet kullanıcılarının yüzde 72'si çevrimiçi tehdite maruz kalıyor.Çevrimiçi risklerin hedefi olan kişilerin açıklamaların göre bu tehditler çoğunlukla tanıdıklar, aile veya arkadaşlar tarafından gerçekleştiriliyor.Bu risklere en fazla maruz kalan yaş grubunu ise 18-34 yaş aralığındaki kişiler oluşturuyor. Çevrimiçi risklere kadınların erkeklerden daha fazla maruz kaldığı ise ortaya çıkan bir diğer sonuç oldu.

KADIN DÜŞMANLIĞINDA YÜZDE 11'LİK ARTIŞ SÖZ KONUSU

Nefret söylemindeki artış 8 puan, ayrımcılıkta 6 puan olarak belirlendi ve bu iki kategorideki artış sebebiyle dolandırıcılık ve sahtekarlıkta yüzde 23, kadın düşmanlığında yüzde 11'lik artış da sonuçlara eklenerek 'Saldırganlık' başlığındaki yıllık artış 10 puan olarak belirlendi.

Davranışsal riskleri de ele alan araştırma ile, internet ortamındaki trollemelerdeki artışın yıllık 5 puan olarak yükseldiği sonucu ortaya çıktı.

Cinsel içerikli negatif davranışların bir diğer alt başlık olduğu araştırma sonucunda, cinsel içerikli çevrimiçi tehditler yıllık 5 puanlık bir artış göstererek yüzde 29'a ulaştı ve bu oran küresel ortalamanın yedi puan üstünde gerçekleşti.

Araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu, çevrimiçi tehditlerin internet sayesinde gizlenebilen kimlikler ile kolaylaştığına inanıyor anca bu riskler yüzde 31 oran ile genellikle kişilerin aile ve arkadaş gibi tanıdıklarından geliyor.

Microsoft Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Aslı Arbel Kültür, Güvenli İnternet Günü'nde insanları "dijital nezaket" davranışını benimsemeye ve çevrimiçi ortamda birbirlerine saygılı davranmaya davet ettiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.