BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

İnsanlar ve hayvanlar dünyayı çok farklı görüyor

İnsanlar ve hayvanlar dünyayı çok farklı görüyor

Duke Üniversitesi'nden bilim insanlarını yaptığı bir araştırmaya göre insan gözü diğer hayvanlardan çok daha net ve detaylı görüyor.

Yayın Tarihi: 06/06/18 15:40
okuma süresi: 3 dak.
İnsanlar ve hayvanlar dünyayı çok farklı görüyor
A- A A+

Örneğin kediler karanlıkta görebilir, bazı örümcekler 12 gözü sayesinde arkasını da görebilir. "Hayvanlar krallığında çoğu tür dünyayı bizim gördüğümüzden daha detaylı görmüyor, " diyor ekolog Eleanor Caves Bir hayvanın nasıl gördüğünü anlamak için araştırmacılar, hayvanların göz anatomisine baktı ve farklı hayvanların görüş netliğini anlamak için davranış testleri yaptı.

Derece başına çevrim (cycles per degree) adını verdikleri bir yöntemle görüş netliğini belirlediler. Sonrasında bir yazılım kullanarak, hayvanlara farklı resimler gösteren bir yazılımla nasıl ayrım yaptıklarını araştırdı. Ekip şempanzeler ve diğer primatların bizle nerdeyse aynı keskinlikte gördüğünü keşfetti. Enteresan bir şekilde çoğu hayvan bizden iyi bir görüşe sahip değil, fakat bazı avcı kuşlar insan gözünden 2 kat daha net görebiliyor.

Avustralya şahini metrelerce yüksekten 140 derece başına çevrimle küçük keseli sıçanları görebiliyor. Fakat çoğu balık ve kuş 30 derece başına çevrimle ve filler 10 derece başına çevrimle anca görebiliyor. 10 derece başına çevrim insanlar için yasal olarak kör demek. Çoğu hayvan ve böcek ise bunu bile altında görüşe sahip.

Örneğin, temizleyici karidesler parlak renklere ve antenler sahipler ve onlara temizlenmek için gelen balığı göremiyorlar ama onları temizlerken nasıl fayda sağlayabiliyorlar ? "Bu karidesler daha kendi renklerini göremezken, 2 cm'den ötesini belki bu farklı renkler ve anten sallama davranışları müşterilerine bazı sinyaller veriyor . Normalde kelebek de kendi desenlerini görmezler, fakat kuşlar görebilirler," diyor .

Tabi bu yazılım bu hayvanların görmediğini kanıtlamaz. Örneğin şahin bu yazılımla bizim açımızdan baksa bulanık görüyoruz sanabilir, fakat biz bulanık görmüyoruz. Bu yazılım sadece hangi görsel bilginin aktığını gösteriyor. Bu araştırma sadece göz ile ilgili, beynin bu bilgiyi nasıl işlediği bilinmiyor. Çok daha farklı görüşler elde ediliyor olabilir. Her şeye rağmen araştırma hayvanlar krallığının dünyayı nasıl gördüğüne büyüleyici bir bakış açısı yöneltiyor. Araştırma Trends in Ecology and Evolution dergisinde yayınlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.