BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

1970'lerden beri IQ skorlarında düşüş belirlendi

1970’lerden beri IQ skorlarında düşüş belirlendi

Norveç'te bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada geçtiğimiz 30-40 yıl içinde nesilden nesile IQ'nün düştüğünü gösterdi.

Yayın Tarihi: 21/06/18 14:19
okuma süresi: 3 dak.
1970’lerden beri IQ skorlarında düşüş belirlendi
A- A A+
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırmada, Bernt Bratsberg ve Ole Rogeberg bulguları yayınladılar. Ayrıca çalışmada bulgulara etken muhtemel açıklamalar da yapılmaya başladılar.

Yapılan önceki araştırmalarda geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısında yaşayan insanların, zeka seviyelerinin yani IQ (intelligence quotient) seviyelerinin giderek arttığı belirtilmişti. Bu etkiye Flynn etkisi deniyordu. İnsan zekasında görülen bu parlamanın nedeni araştırıldığında, daha iyi beslenme,sağlık, eğitim vb. faktörlerin daha zeki olmasına neden olduğu düşünülmekteydi.

Fakat yeni yapılan Norveç araştırmasına göre bu trend bitti.Yeni araştırmaya göre insanlar gittikçe daha zeki olmak yerine, artık daha zeki olmak yerine daha aptal olmaya başladılar. Norveç askeri servisinde genç erkekler arasında 1970 -2009 arasında yapılan IQ testleri göz önünde bulundurdu. 730,000 test sonucu değerlendirildiğinde , araştırmacılar her yeni nesil 7 puana kadar düşüş görüldü, bu test sonuçları yaklaşık 70 yıla kadar geri gidiyor. İngiliz ve ABD Araştırmaları Paralellik Gösteriyor Yine de haberler o kadar da kötü değil, araştırmacılar bazı aile gruplarındaki düşüşlerin çevresel faktörlere bağlı olabileceğini gösterdi.Ayrıca hayat tarzındaki bazı değişimlerin bu düşüşe neden olabileceğini gösterildi.

Eğitim sistemi, daha az kitap okuma, giderek daha fazla bilgisayar oyunu oynama gibi faktörleri IQ'nün nesilden nesile düşmesine neden olabileceği düşünülüyor. Üzülerek söylüyoruz ki, diğer araştırmacılar da benzer sonuçlar elde etti. İngiliz ekibi ikinci dünya savaşından sonra, her on yılda bir IQ skorlarında 2,5 ila 4.3 puan düşüş tespit etmişti. Geçtiğimiz aralık ayında diğer bir ABD araştırma grubu, daha çok balık yiyen çocukların daha yüksek IQ'ye sahip olma eğiliminde olduğu, daha iyi uyudukları ve bunun yetişkin IQ seviyelerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştu. Fakat günümüzde çoğu ülkede çocuklar daha az balık tüketiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.