İNGİLTERE
okuma süresi: 5 dak.

Merkel: "İngiltere'nin AB'den düzenli şekilde ayrılması için son ana dek çalışacağım"

Merkel: "İngiltere'nin AB'den düzenli şekilde ayrılması için son ana dek çalışacağım"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) düzenli bir şekilde ayrılması için "son ana kadar çalışma" sözü verdi.

Yayın Tarihi: 21/03/19 17:45
okuma süresi: 5 dak.
Merkel: "İngiltere'nin AB'den düzenli şekilde ayrılması için son ana dek çalışacağım"
A- A A+

Angela Merkel bugünkü kritik AB Zirvesi öncesi Almanya Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Brexit'in sorunsuz tamamlanmasının herkesin çıkarına olduğunu söyledi.

Merkel, AB liderlerinin bugün İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit'in 30 Haziran'a kadar ertelenmesi talebine ilişkin olarak yoğun görüşmeler yapacaklarını belirtti.

Almanya Başbakanı, liderlerin de Brexit'in Mayıs ayında yapılacak yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerini etkilemesini istemediklerini vurguladı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk dün yaptığı açıklamada Brexit'in kısa süreliğine ertelenmesini kabul edebileceklerini ancak bunun için İngiltere Parlamentosu'nun Brexit anlaşmasını onaylaması gerektiğini söylemişti.

May Brüksel'e gitmeden önce milletvekillerini suçladı

İngiltere Başbakanı Theresa May ise AB Zirvesi'ne katılmadan önce dün akşam yaptığı konuşmada, Brexit'in ertelenmesinden milletvekillerini sorumlu tutmuştu.

Theresa May, Brexit'in ertelenmesinden "büyük üzüntü duyduğunu" söylemişti.

May'in dışında İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn de bugün Brüksel'de temaslarda bulunacak.

İngiltere Parlamentosu Brexit anlaşmasını Ocak ayında 230, bu ay da 149 oy farkla reddetmişti.

Mevcut koşullarda İngiltere 29 Mart'ta AB'den ayrılacak.

İngiltere Parlamentosu ise geçen hafta İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılmasına karşı çıkmış ve Brexit'in ertelenmesine destek vermişti.

Ancak Brexit'in ertelenmesi için İngiltere dışında AB üyesi diğer 27 ülkenin onayı gerekiyor.

'Brexit'ten vazgeçilsin' imzacılarının aşırı ilgisi resmi internet sitesini çökertti

Öte yandan, İngiltere hükümetinin internet üzerinden dilekçeleri topladığı internet sitesi, "Brexit'ten (İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışından) vazgeçilsin" diyenlerin yoğun ilgisi nedeniyle çöktü.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre siteye yüklenen ve dakikada 1500 kişinin imzalamaya başladığı dilekçede hükümete, yaklaşık üç yıl önce Brexit sürecini başlatan Lizbon Antlaşması'nın 50. Maddesinin işletilmesinin tek taraflı olarak feshedilmesi, yani Brexit'ten vazgeçilmesi çağrısı yapılıyor.

Dilekçeye verilen desteğin 600 bine ulaştığı sıralarda sayfanın aşırı yoğunluktan çöktüğü belirtiliyor.

Bugün Türkiye saati ile 12:00 sularında hükümetin dilekçeler sitesine girmeye çalışanlar "Bakım çalışmaları nedeniyle hizmet verilemiyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin" yazısıyla karşılaştı.

'Backstop': En önemli anlaşmazlık noktası

Brexit anlaşmasının İngiltere Parlamentosu'ndan geçmemesinin en önemli nedeni, muhalefetin yanı sıra May'in azınlık hükümetine dışardan destek veren Kuzey İrlanda'nın muhafazakar Demokatik Birlik Partisi'nin (DUP) ve İngiltere'de iktidardaki Muhazafakâr Parti'den çok sayıda milletvekilinin, anlaşmada "backstop" olarak tarif edilen düzenlemeye şiddetle karşı çıkmaları.

"Backstop" esasında bir acil durum mekanizması. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık'ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngiltere'de anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallık'ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor.

En büyük korku, Kuzey İrlanda Cumhuriyeti'nin fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti'nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016'daki referandumda Brexit'e karşı çıkan İskoçya'da 2014'ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Yani, Birleşik Krallık'ın parçalanması.

İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağlamıştı. Zira Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi. Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AB'yi hem İrlanda Cumhuriyeti'ni hem de Kuzey İrlanda'daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.