KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

"Engelsiz Kalpler" sergisi açıldı

“Engelsiz Kalpler” sergisi açıldı

Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen 'Engelsiz Kalpler' başlıklı Fotoğraf Sergisi Girne Belediyesi Sanat Galerisi'nde 3 Aralık'ta açıldı.

Yayın Tarihi: 05/12/18 10:57
okuma süresi: 4 dak.
“Engelsiz Kalpler” sergisi açıldı
A- A A+
Nurgül Takan Köse ve Cengiz Köse'nin karma fotoğraflarından oluşan serginin açılışını Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ile K.T. Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit birlikte yaptı.

Girne Belediye Başkanı Güngördü konuşmasında Sergide yer alan 7 ayrı bireyin farklı engelleri olduğuna dikkat çekerken, "Fotoğraflar ile farkındalık yaratma çalışmaları sevindiricidir.Bu çaba için teşekkür ediyorum.Engelli bireylerin hayata tutunmaları için, öncelikle ailelere, eğitim kurumlarına ve yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir."dedi.

Belediye Başkanı Güngördü 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, engelleri birlikte aşmak ve engellilerin yaşamlarına her türlü kolaylığı sağlamanın görevleri olduğunun altını çizerken, "Dünyadaki tüm engelleri ortadan kaldırmak için bireylerin, toplumların, kamu kuruluşlarının birlikte çalışması gerektiğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Sergi sanatçılarından Nurgül Takan Köse ise fotoğraf sergisindeki amacın engellilere toplum içinde daha çok yer açmaya ve farkındalık yaratmaya katkıda bulunmak olduğunu söyleyerek, "değişik engel ve yaş grubundan oluşan sergimiz; engellilerimizin toplum içinde yaşadıkları güçlükleri, yapabildiklerini veya yapamadıklarını, umutlarını ve mutluluklarını içeren tanıklıklarımızın fotoğraf karelerinden oluşmaktadır" dedi.

Cengiz Köse de yaptığı açıklamada engelliliğin evrenselliğine dikkat çekerken, "Evrensel olan bazı şeyler vardır. İnsan bir evrensel varlıktır. Müzik evrenseldir.Engelli olmak da evrenseldir. Engellinin Kıbrıslısı, Türkiyelisi, Alman'ı olmaz. Bütün dünyadaki engelliler aynı duygu içerisindedir ve ailelerine de bu duyguyu yaşatır. Bu anlamda Kıbrıs'da yaptığımız çalışma ile aslında dünyadaki bu soruna bir nebze gönderme yaptık" şeklinde konuştu.

Fotoğraf Sanatçısı Cengiz Köse sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yönden bakıldığında 'Engelsiz Kalpler' Sergisi'nde 7 farklı engelli karakterin ve ailelerinin yaşamları fotoğraf kareleriyle öyküleştirilmiştir. Down sendromlu Pınar, Bedensel ve zihinsel engelli Hüseyin, Görme Özürlü Hatice, Skolyoz (omurga eğriliği) Oktay, Sağır ve dilsiz kardeşler Ahmet ve Mustafa, Zihinsel Engelli Kemal, Bedensel Engelli Kübra bu öykülerin kahramanlarıdır.

Kübra'nın gündoğumunu görmek için yürüteciyle hem mücadele hem de işbirliği içindeki gayreti görülmeye değerdi.

22 yaşındaki Down Sendromlu Pınar'ın piyano çalarken neşesi, resim yaparken ciddiyeti ve satranç oynarken düşünceli halleri görülmeye değerdi.

17 yaşındaki zihinsel engelli Kemal'in, 4/ 5 yaşındaki çocuklar arasındaki bazen ürkek, bazen cesur yada kontrolsüz neşeli ve beceriksiz halleri görülmeye değerdi. Diğer çocukların onu farketmesi ve anlamaya çalışması inanılmaz güzeldi.

49 yaşındaki Hatice Hanım'ın göz tansiyonu sonucu renkli dünyasının kararmasıyla birlikte büyüttüğü suskunluk yüreklerimizi parçaladı.

Konuşma ve İşitme Engelli kardeşlerin; el kol hareketleriyle bize zeytin ağaçlarının yaşını anlatma gayretleri olağanüstü etkileyici olduğu kadar anlatmak için bulduğu yöntemleri de çok zekiceydi.

Fotoğrafları çekerken tanık olduğumuz bu durumlar; bize, engelli kardeşlerimizin eksilen yönlerini başka bir yönlerini geliştirerek telafi ettiğini gösterdi. Tıpkı bir ağacın kırılan dalının yerine yenisini sürgün vermesi gibi."

18 Aralık 2018 tarihine kadar açık kalacak olan sergideki eserlerin satışından elde edilecek gelirin tamamı Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'ne bağışlanacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.