KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 5 dak.

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun onur gecesi

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun onur gecesi

Kıbrıs Türk kültür ve sanatının en önemli yapıtaşlarından olan Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, 50.sanat yıllarını dolduran 4 kurucusu Yaşar Ersoy, Erol Refikoğlu, Işın Cem ve Osman Alkaş'ı yeni oyunları "Hüzün Ana ve Çocukları"nın prömiyerinde onurlandırdı.

Yayın Tarihi: 23/03/19 11:33
okuma süresi: 5 dak.
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun onur gecesi
A- A A+

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nda yer alan, Kıbrıs Türk şiirinin usta adı Fikret Demirağ'ın şiirlerinden Yaşar Ersoy'un oyunlaştırıp sahnelediği "Hüzün Ana ve Çocukları" oyununda sanatseverler salonu bir kez daha tamamen doldururken, oyunun prömiyerinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı da yer aldı.

Tek perdelik oyunun sonunda izleyiciler sanatçıları dakikalarca ayakta alkışladı.

"BU SAHNEDE SON ŞİİRİNİ, SON ROLÜNÜ OYNAYIP BİZLERE O MUHTEŞEM ŞİİRLERİ BIRAKAN FİKRET DEMİRAĞ'I GECEDE HEP YANIMIZDA HİSSETTİK"

Oyunun sonunda bir konuşma yapan sanatçı Yaşar Ersoy, kendileri için özel bir gece olduğunu ifade ederek, bu akşam kendisi ile birlikten Erol Refikoğlu ve Osman Alkaş'ın bulunduğunu, Işın Cem'in ise rahatsızlığı nedeni ile hem oyunda oynayamadığını, hem de gecede bulunamadığını belirterek, onun için güçlü alkış istedi.

"Bu sahnede son şiirini, son rolünü oynayıp bizlere o muhteşem şiirleri bırakan Fikret Demirağ'ı da gecede hep yanımızda hissettik. O da şiirler ve tiyatronun ışığı ile yatmaktadır" diyen Ersoy, Fikret Demirağ'ın eşi Emine Demirağ'ı sahneye davet ederek konuşmasını sonlandırdı

"BU KURUMUN BİR PARÇASI OLMAK BENİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR GURURDUR"

LBT Sanat Yönetmeni Aliye Ummanel, 2004 yılında Yaşar Ersoy'un daveti ile başladığı LBT'de 15.yılını tamamladığını ifade ederek, usta isimlerin bugüne kadar getirdiği bu kurumun içinde olmanın gurur verici yönünü vurguladı.

Ummanel, "Bu gece bize bir sanatçının ve eserlerinin kalıcılığını, bir tiyatronun ve sanatçının toplumla ilişkisini düşündürüyor. Bunun bir parçası olmak, sanat yönetmeni olarak sahneye çağrılmak benim için çok büyük bir gururdur" dedi.

"50 YILLIK SERÜVENLERİ HEP ACILAR VE ZORLUKLARLA GEÇSE DE HİÇBİR ZAMAN TOPLUMCU FELSEFEDEN AYRILMADILAR"

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bu sahnede 50.yıllarını dolduran ustalarla bulunmanın, onların yarattığı tiyatro kültürünün önce kente sonra tüm adaya nüfuz ettiğini görmenin kendisi için çok büyük bir gurur olduğunu söyledi.

50 yıllık serüvenin kendi yaşından büyük olduğunu, bunun içinde çok acılar ve zorluklar bulunduğunu belirten Başkan Harmancı, "Bu süreçte dimdik ayakta kalan, esen her kasırgadan hep başları dik ayrılarak zamanın tüm zorluklarına inat sanatlarını toplumcu felsefeden ayırmadan, hep ezilenin yanında, her hakkın yanında durarak geçirmek hiç kolay değildi. Böyle bir belediye tiyatrosunda kısa bir dönemde de olsa onlarla beraber olmak benim için çok büyük bir gururdur" dedi.

"LBT'YE GELMİŞ GEÇMİŞ TÜM BELEDİYE BAŞKANLARI VE MECLİS ÜYELERİ SAHİP ÇIKTI, ÇÜNKÜ BU KURUM KENDİNİ KANITLADI"

Gecenin son konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kendisinin LTB Başkanı olduğu 1980 yılında Vatandaş isimli oyunun sahnelenmesinin ardından devlet tiyatrolarından gönderilen 4 isimle birlikte Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nu kurdukları dönemi aktardı.

Akıncı, "O gidiş yeni bir doğuşu yarattı. Benim önerimle LBT'nin kurulması belediye meclisinden geçti ve faaliyetleri başladı. O günler çok zordu, biz o dönemin içerisinde bu iradeyi gösterdik. Kuruluş belediye meclisinde oyçokluğu ile geçti. Ancak sonraki süreçlerde gelmiş geçmiş belediye başkanları ve meclis üyeleri hangi renkten, hangi düşünceden olursa olsun belediye tiyatrosuna bir şekilde sahip çıktılar" dedi.

Bu sahip çıkmanın LBT'nin kendisini kanıtlaması, kendi gücü ile ayakta durması ile alakalı olduğuna vurgu yapan Akıncı, o dönemde bu 4 ismin sadece sanatçı olarak bulunmadığını, oyunculuk, ışıkçılık da yaptığını hatta dekorları sırtlarında taşıdıklarını belirterek, bu emeğin alkışlanmaya değer olduğunu vurguladı.

Akıncı, 4 ustayı 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Cumhurbaşkanlığı'nda yapacakları bir organizasyonda plaketle onurlandıracağını sözlerine ekledi.

4 USTA İSMİN PLAKETLERİNİ LTB BAŞKANI Mehmet Harmancı TAKDİM ETTİ

Konuşmaların ardından 50.sanat yıllarını dolduran 4 isme onur plaketlerini LTB Başkanı Mehmet Harmancı tarafından takdim edildi. Rahatsızlığı nedeni ile geceye katılamayan Işın Cem'in plaketini tiyatro sanatçısı Özgür Oktay aldı.

"HÜZÜN ANA VE ÇOCUKLARI" HER CUMA VE CUMARTESİ LBT'DE SAHNELENECEK

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun yeni oyunu Hüzün Ana ve Çocukları her Cuma ve Cumartesi akşamı LBT'nde sahnelenecek. Saat 20.00'de başlayacak oyun için bilgiler 0392 22 78782 numaralı telefondan alınabilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.