EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Ankara Protokolü'nün uygulanması yolda; önümüzdeki 48 saat kritik

Ankara Protokolü'nün uygulanması yolda; önümüzdeki 48 saat kritik

Türkiye-Avrupa Birliği arasında 17-18 Mart'ta Brüksel'de yapılacak olan mültecilerle ilgili zirve öncesi kelimenin tam anlamı ile baş döndürücü gelişmeler yaşanırken, Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyetinin limana karşılık vetoların kaldırılması formülünde uzlaşmasının çok büyük ihtimal olduğu iddia ediliyor.

Yayın Tarihi: 16/03/16 07:47
okuma süresi: 5 dak.
Ankara Protokolü'nün uygulanması yolda; önümüzdeki 48 saat kritik
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un dün peş peşe önce Güney Kıbrıs'a ardından da Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerde masaya yatırılan konuların başında ise Ankara Protokolünün uygulanması meselesinin geldiği öğrenildi.

Limanlara karşılık vetolar kalkacak

Kıbrıs Postası'nın üst düzey bir diplomatik kaynaktan aldığı bilgiye göre, Türkiye'nin 29 Temmuz 2005'te imzaladığı ve 1963 Ankara Anlaşması´nı tüm AB üyelerine genişleten uyum protokolünü Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili olarak da uygulamaya koyacağı; ve bunun karşılığında da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB nezdinde dondurduğu 5 başlığın açabileceği belirtildi.

Üst düzey kaynak "önümüzdeki 48 saat çok kritiktir. Böylesi bir ortam en son 10 yıl önce olmuştu. Gerçekten de baş döndürücü gelişmeler yaşıyoruz ve inanılmaz bir diplomasi trafiği yaşanıyor. Konu Türkiye ile AB arasındaki mülteciler meselesidir ve Kıbrıs Türk tarafı olarak biz de bu süreç içerisinde önemli bir unsuruz" ifadelerini kullandı.

"Kıbrıs Türk tarafı by-pass edildi yönündeki argümanlara katılmıyorum"

Aynı kaynak "basında yer alan ve Kıbrıs Türklerin by-pass edildiği yönündeki argümanlara ben katılmıyorum. Limana karşılık vetonun kalkması uzun zamandır gündemdedir ve daha önce de çözülmesi için 4-5 kez girişimler oldu ama maalesef o girişimler hayat bulmadı. Bu kez bulması ihtimali yüksek ancak bu gibi hassas mevzularda son ana kadar her an her şey olabilir" diye konuştu.

"Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak limanların açılmasından şikâyet etmeyiz. Olursa çok da güzel olacak. Ben limana karşı vetonun kaldırılmasının olabileceğini düşünüyorum. Bu işlerde çok bulundum" diyen diplomatik kaynak "bu işte Rum tarafını motive eden unsurlar olduğunu gibi Türk tarafını da motive eden unsurlar vardır ancak dediğim gibi böylesi süreçler hassastır ve her an kopabilir. Olana kadar beklemek en sağlıklısı olacaktır" dedi.

İlk açılacak liman İskenderun…

Öte yandan yine Kıbrıs Postasına açıklamalarda bulunan üst düzey bir diplomat ise Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyetine limanları açıp Ankara Protokolünün uygulanmasını büyük ihtimal olarak gördüğünü söyledi.

Kaynak "Türkiye muhtemelen önce bir liman açarak başlayacaktır. Bu limanın İskenderun Limanı olması olasıdır. Ardından diğer limanlar da açılacaktır" ifadelerini kullanması dikkat çekti.

Anastasiadis: "Türkiye Kıbrıs'la ilgili yükümlülüklerini yerine getirmezse başlıkların açılmasına rıza göstermeyeceğiz"

Bu arada Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili başlıkların açılmasına rıza göstermeyeceklerini söyledi..

Rum haber kaynaklarına göre, dün Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşen ve görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklama yapan Anastasiadis, mülteci krizinin sorumluluğunun Güney Kıbrıs'ın omuzlarına taşınmasının "verimsiz", "haksız" ve "kabul edilemez" olacağını kaydetti.

Donald Tusk ise, adada bulunma sebebinin baskı yapmak değil, Rumların, AB-Türkiye Zirvesi öncesindeki tezlerini dinlemek olduğunu belirtti.

Tusk ayrıca, AB'ye üyelikte aynı sert kanunların geçerli olmaya devam ettiğini ve alınacak herhangi bir kararın, 28 AB üyesinin tümünün onayını alması gerektiğinin altını çizdi.

Anastasiades ile buluşmasının ardından Twitter üzerinden açıklama yapan Tusk, mülteci krizini çözmek için Türkiye ile işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı. Tusk, ancak, krize yönelik işbirliğinin "AB'nin ortak ve kapsamlı stratejisinin tek ayağı olmadığını ve olmaması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ın diğer tüm AB üyesi devletler kadar önemli olduğunu vurgulayan Tusk, "Benim için hiçbir üçüncü ülke herhangi bir AB ülkesi kadar önemli olamaz" dedi. ??AB'nin tüm eylemlerinin Kıbrıs sorununun giderilmesine yönelik olduğuna işaret eden Avrupa Komisyonu lideri, yeni bir anlaşmanın Kıbrıs, AB ve bölgenin tamamı için "taze bir başlangıç" olacağına dikkat çekti.

Öte yandan Güney Kıbrıs'tan Ankara'ya giden Tusk Davutoğlu ile basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu basın toplantısında,"Tusk üye ülkelerle yaptığı görüşmeler sonrası kanaatlerini iletti. Biz de ilettik" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.