EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

En pahalı benzin Türkiye'de

En pahalı benzin Türkiye'de

Litre fiyatı ilk kez 6 TL'yi aşarak rekor kıran benzinin ardından, motorine de litre fiyatında 10 kuruş zam geldi. Benzinin 6 TL'yi aştığı Türkiye, gelir düzeyine göre dünyada benzinin en pahalı olduğu ülke.

Yayın Tarihi: 30/01/18 08:32
okuma süresi: 3 dak.
En pahalı benzin Türkiye'de
A- A A+
Litre fiyatı ilk kez 6 TL'yi aşarak rekor kıran benzinin ardından, motorine de litre fiyatında 10 kuruş zam geldi. Benzinin 6 TL'yi aştığı Türkiye, gelir düzeyine göre dünyada benzinin en pahalı olduğu ülke.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, Litre fiyatı ilk kez 6 TL'yi aşarak rekor kıran benzinin ardından, motorine de zam geldi. Yarından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatı 10 kuruş zamlandı. Son zamlarla birlikte İstanbul'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 5.78 TL'ye, motorinin litre fiyatı ise 5.24 TL'ye yükseldi. Rafineri ve ikmal noktalarına uzaklığı nedeniyle akaryakıt fiyatlarının görece yüksek olduğu Hakkari'de ise benzinin litresi 6.02 TL, motorinin ise litresi 5.51 TL'ye ulaştı. 55 litrelik bir depo benzinin fiyatı İstanbul'da 317.9 TL'ye yükseldi. Hakkâri'de bu rakam 331.1 TL'ye ulaştı.

Türkiye, dünyada benzinin en pahalı olduğu ülkerden biri. Gelir seviyesine göre bakıldığında ise en pahalı olduğu ülke. Dünkü dolar kuruna göre benzinin litre fiyatı İstanbul'da 1.52, Hakkari'de 1.59 ABD Doları seviyelerinde. Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Venezüella, dünyada benzinin en ucuz olduğu ülke. Diğer petrol zengini ülkeler Suudi Arabistan, İran ve Türmenistan da ucuzlukta Venezüella'yı takip ediyor. GlobalPetrolPrices. com'un verilerine göre, dünyada benzinin en pahalı olduğu ülke 2.07 dolar ile İzlanda. İzlanda'yı, Norveç, Monaco ve Hong Kong takip ediyor. Ancak bu ülkeler dünyada kişi başına gelirin de en yüksek olduğu ülkeler.

YÜZDE 55'İ VERGİ

Kişi başına milli gelir İzlanda'da 60.000, Norveç'te 70.000, Hong Kong'da 45.000 dolar seviyelerinde. Türkiye'de ise bu rakam 10.000 dolar civarında. Bu nedenle, kişi başına düşen milli gelir göz önüne alındığında dünyanın en pahalı benzini Türkiye'de satılıyor.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl'ün verdiği rakamlara göre, Türkiye'de ortalama litre fiyatı 5.85 TL olan benzinin 0.89 TL'i KDV, 2.37 TL'si ÖTV. Yani 5.85 TL'lik benzinin 3.26 TL'si, oran olarak söylersek satış fiyatının yüzde 55.7'si vergilerden oluşuyor. Litresi ortalama 5.32 TL olan motorinde ise vergi payı 2.60 TL. Motorindeki vergi oranı ise yüzde 48.8 seviyesinde bulunuyor. Dünyada 2018'de yüksek ekonomik büyüme rakamları beklendiği ve petrol üretiminde kısıntılar sürdüğü için petrol fiyatlarının mevcut 70 dolar seviyesinin de üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu durum, yeni zamların da habercisi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.