EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Dünya borsalarında neler oluyor?

Dünya borsalarında neler oluyor?

Sert düşüşler yaşayan dünya borsalarında karamsar bekleyiş sürerken piyasalardaki korkunun derecesini ölçen VIX endeksi 2015 yılından bu yanaki en yüksek seviyesine de çıkarak 50 seviyesinin üzerini gördü. Eğer endeks 50 seviyesinin üzerinde günü kapatırsa bu 2009 küresel finansal krizden bu yanaki en yüksek kapanış olacak.

Yayın Tarihi: 06/02/18 16:38
okuma süresi: 5 dak.
Dünya borsalarında neler oluyor?
A- A A+

Öncesinde kripto paralarda çok sert düşüşler yaşandı. Ardından Dow Jones'un en yüksek günlük kayıpla bin 600 puan gerilemesi bütün dünya borsalarını etkiledi. New York borsası haftanın ilk seansından yüzde 4,7'lik (bin 175 puan) kayıpla çıktı.

Japon borsa endeksi Nikkei 225, Salı seansında bin puan kaybetti. 2016'dan beri böyle bir düşüş kaydedilmemişti. Seans yüzde 4,73'lük kayıpla kapadı. Hatta Nikkei'nin seans sırasındaki kaybı yüzde 7'leri buldu.

Sert düşüşler yaşayan dünya borsalarında karamsar bekleyiş sürerken piyasalardaki korkunun derecesini ölçen VIX endeksi 2015 yılından bu yanaki en yüksek seviyesine de çıkarak 50 seviyesinin üzerini gördü.

Eğer endeks 50 seviyesinin üzerinde günü kapatırsa bu 2009 küresel finansal krizden bu yanaki en yüksek kapanış olacak. Peki düşüşlerin neden ne? Deutsche Welle'de yer alan bir haberde düşüşün muhtemel nedenlerine şu şekilde yer veriliyor:

BORSADA ÇÖKÜŞ

New York'tan dağılan şok dalgaları Avrupa'ya da ulaştı. QC Partners şirketinin portföy yöneticilerinden Thomas Altmann, dün akşamdan beri büyük bir düşüş yaşandığını belirterek, yatırımcıların paniğe kapıldığını belirtiyor.

13 binlerin üzerinde seyreden ve her an yeni bir rekor kırması beklenen Alman birleşik borsaendeksi DAX şimdi 12 bin puanın altına düşmeme mücadelesi veriyor. DAX'ta 2017 Ağustosundan bu yana elde edilen kazancın tümüyle kaybedildiğini belirten Altmann, yatırımcıların büyük bölümünün borsadaki sert düşüş karşısında ellerindeki değerli kâğıtları satmak zorunda kaldıklarını kaydediyor.

Hisse senedi piyasasında ucuz para döneminin yakında sona ereceği korkususu kol geziyor. Piyasalar başta ABD olmak üzere faizlerin beklenen daha hızlı yükseleceği beklentisi içinde.

DİĞER ETKENLER

Hisse senetlerinin elden çıkarılmasında endekslerin aylardır sürekli tırmanmasının da payı var. Avrupa ve New York borsaları hiç fire vermeden rekordan rekora koşuyordu. Yatırım devi Blackrock'un Almanya şubesinden Felix Herrmann böylesine dikey çıkıştan sonra endekslerde düzelme olmasının normal karşılanması gerektiğini söyledi.

Bir diğer önemli faktör de Euro'nun haftalardır değer kazanmasıydı. Pahalı Euro ortak parabölgesi dışına yapılan ihracatı pahalandırdığı için Alman hisse senetleri baskı altına girmiş, ABD'deki yüksek faiz beklentisi de yatırımcıyı endişelendirmeye başlamıştı. Hafta başında FEDbaşkanlığı, finans uzmanı Jerome Powell'e geçti. Powell'in dünyanın en önemli merkez bankasına nasıl bir para politikası izleteceği merak konusu. ABD'de ücretlere bağlı olarak fiyatların da artacağı beklentisi FED'in faiz zammını öne almasını gerektirebilir.

PARA BOLLUĞUNUN FATURASI

Artan faizler ise borsanın büyük düşmanı sayılır. Çünkü hisse senedi ve diğer değerli kâğıtlara akan paranın musluğu kapanıyor demektir. Aylardır borsalara rekor kırdırtan faktörlerin başında sıfır faiz politikasının ve önde gelen merkez bankalarının sınırsız faiz alımlarının geldiğini de unutmamak gerek. Merkez bankaları piyasayı paraya boğdu ve bu paranın önemli bir bölümü borsaya akarak hisse senetlerinin değerlenmesini sağladı.

Şimdi ise ABD'de faizler yeniden artmaya başladı. On yıl vadeli Amerikan hazine bonoları yüzde 3 oranında rant getiriyor. Bu oran yatırımcıya cazip geliyor. Dolayısıyla yatırımcının riskli hisse senetlerini elden çıkarıp riski olmayan Amerikan tahvillerine yönelmesi sürpriz olmaz. Bu gelişmenin bir diğer riski ise, faizler arttıkça borç senetlerinin satış bedelinin düşmesinden kaynaklanıyor. Özet olarak faizler hızla artar ve yatırımcı kur kaybından etkilenmemek için elindeki tahvilleri satarsa, tahvil piyasası girdaba kapılabilir. Almanya'nın tanınmış borsauzmanlarından Dirk Müller, "Tahvil piyasası çökerse, işte o zaman dinleyin gürültüyü" diyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.