EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Ekonomist Prof. Dr. Şafaklı: "Bankacılık sektöründe işler tıkırında ama vatandaşın borcu artıyor"

Prof. Dr. Şafaklı: “Bankacılık sektöründe işler tıkırında  ama vatandaşın borcu artıyor”

Merkez Bankası'nın 2017 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin yayımlanan son bültenini Kıbrıs Postası'na yorumlayan Ekonomist Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, "Bankacılık sektöründe işler tıkırında ama vatandaşın borcu artıyor" yorumunda bulundu.

Yayın Tarihi: 12/02/18 07:30
okuma süresi: 6 dak.
Prof. Dr. Şafaklı: “Bankacılık sektöründe işler tıkırında  ama vatandaşın borcu artıyor”
A- A A+
KIBRIS POSTASI - Ertuğrul SENOVA
  • Merkez Bankası'nın 2017 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin yayımlanan son bültenini Kıbrıs Postası'na yorumlayan Ekonomist Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, "Bankacılık sektöründe işler tıkırında ama vatandaşın borcu artıyor" yorumunda bulundu.
  • Toplam kredilerin 2016 Aralık ayında 11.92 milyar TL iken, 2017 Aralık'ta 14.43 milyar TL'ye yükseldiğini belirten Şafaklı, bu artışın reel bir artış olmadığını, vatandaşın TL bazında ödenmesine rağmen, kredilerin yaklaşık yüzde 40'ının döviz cinsinden olmasından kaynaklandığını vurguladı.
  • Koalisyon hükümetinin geçtiğimiz günlerde açıkladığı 22 maddelik hükümet programında ortaya koyduğu 'Faiz Yasası'nın özellikle tüketici kredileri açısından önem teşkil ettiğini belirten Prof. Dr. Şafaklı, AB ve Türkiye'nin kredileri için faiz sınırlaması da dâhil düzenlemeler yaptığını fakat ülkemizde bu durumun çıkar grupları tarafından devamlı olarak ötelendiğini belirtti.
  • Bunca zamandır tüketici kredilerinde düzenleme yapmak adına siyasi iradenin ortaya konmadığını belirten Şafaklı, yeni hükümetin programında "Faiz Yasası" başlığı altında konuya değindiğini belirterek, " İnşallah çıkar gruplarının baskısı karşısında bu hükümette yılıp topu taca atmaz" ifadesinde bulundu.

KKTC Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2017 yılının 4. Çeyreğine ait bülteni Kıbrıs Postası'na yorumlayan Ekonomist Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı,bankacılık sektörü açısından işlerin tıkırında gittiğini fakat vatandaş açısından durumun pek de iş açıcı olmadığını ifade etti.

Koalisyon hükümetinin geçtiğimiz günlerde açıkladığı 22 maddelik hükümet programında ortaya koyduğu 'Faiz Yasası'nın özellikle tüketici kredileri açısından önem teşkil ettiğini belirten Prof. Dr. Şafaklı,AB ve Türkiye'nin kredileri için faiz sınırlaması da dâhil düzenlemeler yaptığını fakat ülkemizde bu durumun çıkar grupları tarafından devamlı olarak ötelendiğini belirtti.

"SEKTÖRÜN KÂRLILIĞI ARTTI"

2016'dan 2017 yılına geçiş yaparken bankacılık sektörü açısından işlerin çok iyi gittiğini kârlılık rakamlarının açıkça ortaya koyduğunu belirten Ekonomist Şafaklı, 2016'nın Aralık ayında 306,8 Milyon TL olan bankacılık sektörü toplam kârının, 2017 yılının Aralık ayında 407,5 Milyon TL'ye yükseldiğini ifade etti. Şafaklı, mutlak değerlerin değerlendirme yapmak için yeterli olmadığını vurgulayarak, "Göreceli olarak performans göstergelerine bakıldığında da kârlılık artışı net olarak görülmektedir" dedi.

Ekonomist Prof. Dr. Şafaklı, performans göstergelerini şöyle aktardı;

"2016 Aralığında 1.65 olan aktif kârlılığı 2017 Aralığında % 1.72'ye yükselirken; 2016 Aralığında 16.56 olan öz kaynak karlılığı 2017 Aralığında 18.10'a çıkmıştır. Bu durum açıkça bankacılık sektörü açısından işlerin tıkırında olduğunu göstermektedir."

VATANDAŞIN BORCU ARTTI

Bankalarıntahsili gecikmiş alacaklarının arttığını belirten Şafaklı,alacakların 2017 Aralık ayında 874,9 milyon TL'ye yükseldiğini fakat buna rağmen kredi riski açısından olumlu karşılanacak şekilde tahsili gecikmiş alacakların brüt kredilere oranının 2016 Aralık ayında % 6,6'dan 2017 Aralık ayında % 5.72'ye gerilediğini ifade etti.

"KREDİLERİN YÜZDE 40'I DÖVİZ"

Toplam kredilerin 2016 Aralık ayında 11.92 Milyar TL iken, 2017 Aralık Ayına 14.43 Milyar TL'ye yükseldiğini belirten Şafaklı, bu artışın reel bir artıştan ziyade kredilerin yaklaşık yüzde 40'ının döviz cinsinden olmasından kaynaklandığını vurguladı.

Vatandaşın borçluluk halinin, gelirinin TL bazında olmasından kaynaklandığını belirten Ekonomist Şafaklı, 2016 ve 2017 yılında ödeme kapasitesini yansıtacak şekilde istihdam edilen toplam kişi sayısını esas alarak oluşturduğu kişi başına düşen borç miktarının tablosunu şöyle sundu;

YIL (ARALIK)

İSTİHDAM SAYISI

TOPLAM KREDİ (Milyon TL)

KİŞİ BAŞI BORÇ (TL)

2016

118.387

11.920,6

100,692

2017

121.889

14.431,3

118,397

Prof. Dr. Şafaklı tablodan yola çıkarak gerçekleştirdiği yorumunda, 2016 Aralık ayında çalışan başına düşen borç miktarının 100,692 TL iken, 2017 Aralık ayından 118,397 TL'ye yükseldiğine dikkat çekti.

"İNŞALLAH BU HÜKÜMETTE YILIP TOPU TACA ATMAZ"

Yaklaşık 10 yıl önce Avrupa Birliği tarafından'Tüketici Kredilerini Koruma Direktifi' çıkartıldığını ve bunun, tüm AB ülkelerinde yürürlüğe koyma zorunluluğu getirildiğini ayrıca buna benzer bir düzenlemenin Türkiye'de de yapıldığını belirten Şafaklı, ülkemizdeki durumla ilgili şöyle konuştu:

"Ülkemizde ise çok düşük bir oranda olmasına rağmen Kredi Kartlarına düzenleme getirilirken, tüketici kredilerinde düzenleme yapmak için siyasi irade ortaya konamamıştır."

Yeni kurulan hükümet "Faiz Yasası" adı altında,'Tüketici Kredilerini Koruma Direktifi'benzeri bir düzenleme için kararlılığını ortaya koyduğunu belirten Ekonomist Şafaklı, "İnşallah çıkar gruplarının baskısı karşısında bu hükümette yılıp topu taca atmaz" yorumunda bulundu.

TÜKETİCİ KREDİLERİ, TOTAL KREDİLERİN YÜZDE 29'U

Bankacılık sektörünün 2017 Aralık ayındaki mevcut kredilerin dağılımına ilişkin tabloyu yorumlayan Ekonomist Şafaklı, kredilerin sadece %3'ünü oluşturan kredi kartları için düzenleme yapılırken toplam kredilerin % 29'unu teşkil eden Tüketici Kredileri için AB müktesebatına rağmen düzenleme yapılmadığına dikkat çekerek, bu durumu "Son derece manidar" olarak yorumladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.