EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Asgari ücretteki 190 TL'lik artış meslek örgütlerini memnun etmedi

Asgari ücretteki 190 TL'lik artış meslek örgütlerini memnun etmedi

Asgari ücrete yapılan artışla ilgili Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulunan ekonomi odaklı meslek örgütleri, belirlenen rakamın yetersiz olduğunu, dört kişilik bir aileyi geçindiremeyeceğini fakat ülke ekonomisine bakıldığında, mevcut şartlarda yapılabilecek en iyi artış olduğunu kaydetti.

Yayın Tarihi: 16/03/18 07:30
okuma süresi: 6 dak.
Asgari ücretteki 190 TL'lik artış meslek örgütlerini memnun etmedi
A- A A+
  • Geçtiğimiz Çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çağrısıyla toplanan Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 1 Mart 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak yılın ilk asgari ücretini, 190 TL'lik bir artışla, aylık 2 bin 365 TL olarak belirledi.
  • Yapılan artışla ilgili Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulunan ekonomi odaklı meslek örgütleri, belirlenen rakamın yetersiz olduğunu, dört kişilik bir aileyi geçindiremeyeceğini fakat ülke ekonomisine bakıldığında, mevcut şartlarda yapılabilecek en iyi artış olduğunu kaydetti.
  • Öte yandan KTSO Başkanı Candan Avunduk ve KTEZO Başkanı Mahmut Kanber ise, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bulunmadıklarını, komisyonda söz hakları olmadığını ve bu konuda üzüntü duyduklarını ifade etti. KTSO Başkanı Avunduk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, komisyona ekonomi odaklı birçok örgütün dâhil olması gerektiği vurgusunda bulundu.

Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

Yılın ilk asgari ücretini geçtiğimiz Çarşamba günü belirleyen Asgari Ücret Saptama Komisyonu, çalışanın en az alabileceği ücreti 190 TL'lik bir artışla, aylık 2 bin 365 TL olarak belirledi.

1 Mart Mart 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak yılın ilk asgari ücretine ilişkin Kıbrıs Postası'na değerlendirmelerde bulunan KTSO Başkanı Avunduk, KTEZO Başkanı Kanber ve KTİMB Başkanı Gürcafer, belirlenen rakamın yetersiz olduğunu, dört kişilik bir ailenin yeni belirlenen ücretle geçinemeyeceğini fakat ülke ekonomisine bakıldığında, mevcut şartlarda yapılabilecek en iyi artış olduğunu kaydetti.

Öte yandan KTSO Başkanı Candan Avunduk ve KTEZO Başkanı Mahmut Kanber ise, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bulunmadıklarını, komisyonda söz hakları olmadığını ve bu konuda üzüntü duyduklarını ifade etti. KTSO Başkanı Avunduk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, komisyona ekonomi odaklı birçok örgütün dâhil olması gerektiği vurgusunda bulundu.

AVUNDUK: "4 KİŞİLİK BİR AİLEYİ GEÇİNDİRMEZ"

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Candan Avunduk, yeni belirlenen asgari ücretin, kendilerinin içinde olmadığı ve söz haklarının bulunmadığı bir kurul tarafından belirlendiğini ifade etti. Avunduk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, KTSO, KTTO ve KTEZO gibi ekonomi odaklı örgütlerin de Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na dahil edilmesi görüşünde olduklarını ifade etti. Belirlenen hiçbir ücretin, emeğin değerini ölçemeyeceğini belirten KTSO Başkanı Avunduk, yeni belirlenen ücretin, 4 kişilik bir aileyi geçindiremeyeceğini bildiklerini ifade ederek, "Yine 4 kişilik bir ailede en az iki kişinin çalışması gerektiğini de biliyoruz" dedi.

KANBER: "YAPILAN ARTIŞ YETERSİZ"

Bir dönem Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bulunduklarını belirten Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber, "Belirleme sürecinde katkı koyamadığımız için üzgün olduğumuzu belirtmek isterim" dedi. Kanber, "Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybını düşündüğümüzde, yapılan artış yetersizdir fakat ülkenin ekonomik şartları nedeniyle ücret bu şekilde devam ediyor" diyerek, günümüzde bir ailenin en az iki ya da üç asgari ücretle geçinebildiğine dikkat çekti. KTEZO Başkanı Kanber, "Enerji fiyatları ve hayat pahalılığının böylesine yüksek olduğu bir dönemde asgari ücretin yeterli olup olmadığını sorgulamak bile kötü bir durum" diyerek sözlerini sonlandırdı.

GÜRCAFER: "YENİ BELİRLENEN ÜCRET TATMİN EDİCİ DEĞİL AMA OLABİLECEK EN İYİ RAKAM"

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, yeni belirlenen asgari ücrete ilişkin, "Rakamsal bazda ele aldığımızda, bir evi geçindirmek için yeterli olduğunu söylemek gülünç olabilir" dedi. Mevcut ekonomik durumda, bir evin geçindirilebilmesi için minimum 5 bin TL'ye ihtiyaç olduğunu belirten Gürcafer, "Ama bunu yaparsanız ertesi gün ülke batar" yorumunda bulundu. Asgari ücretin etraflıca düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirten KTİMB Başkanı Gürcafer, işletmelerin verim ve kar marjlarını arttırmak için devletin belirli hedefler koyması gerektiğini ifade etti. Sektörel enflasyon oluşan işletmelerin batmasına engel olunması gerektiğine vurgu yapan Gürvafer, "Örneğin bir bölgede 10 benzin istasyonuna ihtiyaç varsa ve 50 istasyon yapılırsa bunun bir faydası olmaz. İşletmeler karlı hale dönerse, asgari ücret artabilir" şeklinde konuştu. KKTC'nin henüz denk bütçesini dahi yakalayamadığını belirten Gürvafer, ülke gelirinin 2003 ile 2007 yılları arasında olduğu gibi artması halinde asgari ücretin yükselebileceğine vurgu yaptı. Gürcafer şöyle konuştu;

"Hatırlayacağınız gibi 2003 ile 2007 yılları arasında ülke ekonomisi yükselmiş ve bir seferde yüzde 50'ye varan artış yapılmıştı. Açık yüreklilikle söylemek gerekirse, yeni belirlenen ücret tatmin edici değil ama olabilecek en iyi rakam.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.