EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Hazırlıklı olun; Sterlin Haziran'da 7 TL'yi görebilir

Hazırlıklı olun; Sterlin Haziran’da 7 TL’yi görebilir

TL döviz karşısında değer kaybetmeye hızla devam ederken sterlinin ise 6 TL'yi görmesi ülkede büyük endişelere neden oldu...

Yayın Tarihi: 17/05/18 07:30
okuma süresi: 6 dak.
Hazırlıklı olun; Sterlin Haziran’da 7 TL’yi görebilir
A- A A+
  • Ekonomistler ise sterlinin 7 TL'ye kadar yükselebileceğini belirterek, halkın alım gücünün büyük oranda düştüğünü ve halkın maddi anlamda sıkıntılar yaşadığını söyledi.
  • Doç. Dr. Ekonomist Hüda Hüdaverdi, Türkiye'de 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilecek olan seçim sürecine kadar TL'nin değer kaybetmeye devam edeceğini belirterek, "24 Haziran'a kadar sterlin 7 TL'yi görebilir" dedi.
  • Türk Lirası'nın değer kaybetmesinin Türkiye'deki iç çatışma ve dünyanın Türkiye'ye bakış açısını değişmediği sürece devam edeceğini ifade eden Hüdaverdi, dövizdeki durgunluğun en erken seçim sürecinden sonra gerçekleşebileceğini söyledi.
  • TL'nin değer kaybetmesinin engellenmesi konusunda KKTC'nin para basma yetkisi olmaması nedeniyle aktif bir rol oynayamadığını belirten Hüdaverdi, KKTC hükümetinin dövizin yükselmesine karşı bir takım önlemler alması gerektiğini kaydederek, dövizin yükselmesinin halkın alım gücünü ciddi ölçüde olumsuz şekilde etkilediğini söyledi.
  • Prof. Dr. Ekonomist Okan Veli Şafaklı, TL'nin değer kaybetmesinde geri dönüşün imkansız olduğunu kaydederek, sterlinin 7 TL'ye kadar yükselmesinin ancak Türkiye'de yaşanacak büyük siyasi ve ekonomi istikrarsızlığın sonucunda meydana gelebileceğini belirtti.
  • Dövizde meydana gelen dalgalanmaların KKTC halkının maddi anlamda olumsuz etkilenmesinde büyük bir etken olduğuna değinen Şafaklı, hükümetin alacağı önlemlerin oldukça kısıtlı olduğunu söyledi.

Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Kıbrıs Postası'na konuşan Doç. Dr. Ekonomist Hüda Hüdaverdi, LAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı, Türkiye'deki seçim dönemi, iç çatışma ve dünyanın Türkiye'ye bakış açısı gibi etkenlerin TL'nin değer kaybetmesini tetikleyen unsurlar olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın devam etmesi sonucunda TL'nin değer kaybının devam edeceğini kaydeden ekonomistler, KKTC'nin de dövizin yükselmesinden olumsuz etkilendiğini belirtti.

TL'nin değer kaybetmesinden oluşan olumsuz etkiler için hükümetin aldığı önlemlerin yetersiz kaldığını ifade eden ekonomistler, özellikle asgari ücret alan kesimin maddi anlamda büyük sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.

HÜDAVERDİ: "24 HAZİRAN'DAKİ SEÇİMLERE KADAR STERLİN 7 TL'YE YÜKSELEBİLİR"

Doç. Dr. Ekonomist Hüda Hüdaverdi, Türkiye'de yaşanan siyasi istikrarsızlığın devam etmesi sonucunda TL'nin değer kaybetmeye devam edeceğini belirterek, siyasi istikrarın sağlanması ve dünyanın Türkiye'ye bakış açısının değişmesi sonucunda dövizin yükselmesinde durgunluk yaşanmasının söz konusu olabileceğini söyledi. Türkiye'de mevcut olan iç ve dış çatışma, terörle mücadele ve seçim sürecine girilmesinin TL'nin değer kaybını tetiklediğini belirten Hüdaverdi, "Siyasi istikrar sağlanmadığı ve dünyanın Türkiye'ye bakış açısı değişmediği sürece TL değer kaybetmeye devam edecek. 24 Haziran'daki seçimlere kadar sterlin 7 TL'ye yükselebilir. Dövizde en erken durgunluk ve istikrar ancak seçimlerden sonra meydana gelebilir" şeklinde konuştu.

"HÜKÜMETİN ALDIĞI ÖNLEMLER YETERSİZ, TL DEĞER KAYBETTİKÇE HALK FAKİRLEŞİYOR"

TL'nin değer kaybetmesinin engellenmesi konusunda KKTC'nin para basma yetkisi olmaması nedeniyle aktif bir rol oynayamadığını belirten Hüdaverdi, KKTC hükümetinin dövizin yükselmesine karşı bir takım önlemler alması gerektiğini kaydederek, dövizin yükselmesinin halkın alım gücünü ciddi ölçüde olumsuz şekilde etkilediğini söyledi. Hükümetin alacağı önlemlerle halkın TL'nin değer kaybetmesinden en az ölçüde etkilenmesini sağlaması gerektiğini belirten Hüdaverdi, "Şu ana kadar hükümetin aldığı önlemler çok yetersiz. Öncelikle hükümetin nasıl önlem alınacağıyla ilgili karar vermesi ve aldığı önlemlerle ilgili halkı bilgilendirmesi gerekiyor. Emlak kiraları ve satışları, araç alım satımları, öğrenim harçları gibi ödemeler ülkemizde döviz üzerinden yapılıyor. Bu durumda TL değer kaybettikçe halk fakirleşiyor ve alım gücü ciddi oranda düştü" dedi.

ŞAFAKLI: "STERLİN'İN 7 TL'YE KADAR YÜKSELMESİ SİYASİ ANLAMDA BÜYÜK BİR İSTİKRARSIZLIK SONUCU OLABİLİR"

LAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı da TL'nin değer kaybının Türkiye'deki siyasi istikrarsızlığın devam etmesi ve seçim sürecine girilmesi sonucunda önlenemeyeceğini dile getirdi. TL'nin değer kaybetmesinde geri dönüşün imkansız olduğunu kaydeden Şafaklı, sterlinin 7 TL'ye kadar yükselmesinin ancak Türkiye'de yaşanacak büyük siyasi ve ekonomi istikrarsızlığın sonucunda meydana gelebileceğini belirtti.

"DEVLETİN ÖNLEM ALMASI GEREKİYOR"

Dövizde meydana gelen dalgalanmaların KKTC halkının maddi anlamda olumsuz etkilenmesinde büyük bir etken olduğuna değinen Şafaklı, hükümetin alacağı önlemlerin oldukça kısıtlı olduğunu söyledi. Halkın TL'nin değer kaybı nedeniyle büyük ölçüde maddi sıkıntılar yaşadığına değinen Şafaklı, "Devletin kendi bütçesinden feragat ederek, TL'de yaşanan değer kaybından halkın maddi anlamda yaşadığı olumsuz etkileri azaltması mümkün olabilirdi. Ancak bütçe açığı olan devletin böyle bir fedakârlığı yapması zor gibi görünüyor. Diğer bir önlem olarak vergi sistemini adil bir şekilde gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu noktada hükümet, sosyal devlet görevini üstlenmesi lazım. Dövizdeki dalgalanma bu şekilde devam etmesi sonucunda dar gelirliler TL'nin değer kaybetmesinden doğrudan etkilenen kesim olmaya devam edecek" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.