EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 12 dak.

Döviz tırmanışı ve belirsizlik vatandaşı mahvetti…

Döviz tırmanışı ve belirsizlik vatandaşı mahvetti…

Türk Lirası hızla değer kaybediyor, döviz sınırları zorluyor, sterlin 6.50'yi, Euro 5.71'i, dolar 4.89'u gördü… Döviz borçları katlanmaya ve ekonomik kriz nedeniyle halk kan ağlamaya devam ederken, ekonomistler TL'nin değer kaybının devam edeceğini söylüyor.Hükümet ise yetkileri çerçevesinde önlem alma gayretinde olduğunu bildiriyor ama pek umut vermiyor…

Yayın Tarihi: 24/05/18 07:44
okuma süresi: 12 dak.
Döviz tırmanışı ve belirsizlik vatandaşı mahvetti…
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan – Rahmican Çalışkan – Ertuğrul Senova

Kıbrıs Postası'na konuşan vatandaş, TL'nin değer kaybı yaşaması nedeniyle emlak kiraları, eğitim giderleri, araç fiyatları, akaryakıt ve birçok hizmet ve ürün fiyatına gelen zamların ekonomik krizin ve zor günlerin habercisi olduğunu söylüyor.

Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybı hızla devam ederken, ülkede ev kirası, eğitim ücretleri, araç satışları, market reyonlarındaki ürünlerin birçoğu, akaryakıt fiyatları gibi birçok şeye gelen zamlar ülkede yaşayanları maddi anlamda sıkıntıya soktu.

Ekonomistler, TL'nin değer kaybının devam edeceği yönünde uyarıda bulunurken, Kıbrıs Postası TL'nin değer kaybı nedeniyle maddi anlamda zorluk yaşayan halkın nabzını tuttu.

Kıbrıs Postası'na konuşan vatandaşlar, ekonomik anlamda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

HALK NE DEDİ?

Olgun Köymen (Serbest Meslek – 59):"Mahvolduk"

Mahvolduk. Sterlin olan borcum, 1 ayda 100 bin TL arttı. Borcu ödemekte zorlanıyorum. Böyle devam ederse borcu ödeyemeyip mahkemelik olacağım herhalde.

Şehbal Çetiner (Öğretmen – 32): "Maddi anlamda oldukça kötü etkileniyoruz"

Şehbal Çetiner (öğretmen – 32): TL'nin değer kaybetmesinden halk olarak maddi anlamda oldukça kötü etkileniyoruz. Sterlin borçlananlar, ev veya araba alacaklar çok zor durumda. Çocuklarını özel okulda okutanların eğitim harcamaları da arttı.

Zeynep Muradova (İşsiz – 35): "Nasıl geçineceğimi bilmiyorum"

Zeynep Muradova (işsiz – 35): KKTC'ye yerleşmek amacıyla 1 ay önce geldim. Şuanda iş arıyorum. Ancak ev kiraları ve hayat pahalılığı nedeniyle nasıl geçineceğimi bilmiyorum. Evini 350 stg kiralayan ev sahiplerinin sterlinin değerinden haberi yok herhalde. Domatesin kilosu 7 TL. Bu durumda sabah akşam domates yesem bile geçinemem.

Erdener Beşerler (İşletmeci – 40): "Dövizdeki artış her şeye zam demek"

Erdener Beşerler (Ticaret – 40): Dövizdeki artış her şeye zam demek. Sterlin borcu olanların borçları yüzde 40 oranında arttı. TL ödenip sterlin borç ödeyenler, günlük market ihtiyaçlarını bile alamayacak duruma geldi.

GonceBolkanlı (İşsiz – 35): "Zor günler başlayacak"

GonceBolkanlı (işsiz – 35): Ben 2 ay önce İngiltere'den KKTC'ye yerleşmek için geldim. Sterlinin yüksek olması bizim için iyi olmuştu ancak şu anda param suyunu çekmek üzere ve bu ülkede zor günler başlayacak. Şimdiden para harcarken 2 kez düşünüyorum, gerekli olmayan şeyleri almamaya çalışıyorum. KKTC'de fiyat dengesi yok, her şey pahalı. Herkesin bütçesine uygun değil.

Çetin Esençay (Serbest meslek – 56): "Dövize yenik düştük"

Çetin Esençay (serbest – 56): Dövize yenik düştük. KKTC devleti önce kendini düzeltsin, ayakları üzerinde durmayı öğrensin. TC'ye el açmaktan vazgeçip kendi ürünlerimizi üretmediğimiz sürece dövize yenik düşmeye devam edeceğiz.

Hasan İlkdoğan (Memur – 55): "Alım gücümüz azaldı"

Hasan İlkdoğan (memur – 55): Sterlinin yükselmesinden çok kötü etkilendik. Alım gücümüz azaldı. Çocuklarımızın eğitim masraflarını bile zor karşılıyoruz. Geçen sene bin TL'ye aldığımız okul kitapları bu yıl iki katına çıkacak herhalde. Bizi kötü günler bekliyor.

Nesibe Halmedova (Temizlikçi – 27): "Döviz yükseldiği için her şeye zam geldi"

Nesibe Halmedova (temizlikçi – 27): Döviz yükseldiği için her şeye zam geldi. Çocuğun kreşine bile zam yapıldı. Burada çalışıp kazandığım parayı Türkmenistan'daki aileme gönderiyorum. Ancak TL değer kaybettikçe kendi ihtiyaçlarımızı bile zor karşılar olduk.

Mahmut Yağmur (65-Esnaf): "Battık ama farkına varamadık henüz"

"Mevcut hükümetin dövizin artışına önlem olarak herhangi bir adım attığını görmedim henüz. Battık ama farkına varamadık henüz. Vatandaşı soran yok, herkes kendi koltuğunu korumanın peşinde."

Ahmet Mağusalı (78-Kasap): "Millet olarak çırpınışları oynuyoruz"

"Devletimizin dövizin yükselişini engellemeye çaba gösterdiğine inanmıyorum. Millet olarak çırpınışları oynuyoruz. Maalesef ülkemizde her şey döviz endeksli. Başka para biriminin gereği yok. Eğer dövizin yükselişine direnemezsek teslim bayrağını çekeceğiz."

Yaşar Keleşzade (64-Esnaf): "Dövizin yükselişi ile ilgili en ufak bir adımımız yok"

"Dövizin yükselişi ile ilgili en ufak bir adımımız yok maalesef, her olumsuz durumunu halk çekiyor, yüksektekiler etkilenmiyor. Şu anda dibe vurduk, ileride daha kötü durumları da göreceğiz gibi geliyor bana. Hükümetin bir an evvel dövizin yükselişine odaklanması ve bununla ilgili ciddi adımları atması gerekiyor."

Osman Uygar (78-Manav): "İleride çok zorluk çekeceğiz"

"Dövizin artışına istesek de çare bulamayız. Henüz batmadık ama çok kötü çırpınıyoruz. İleride çok zorluk çekeceğiz gibi görünüyor."

Ekram Tayfur (65-Esnaf): "Hükümetimizin döviz konusunda bir tedbir almadığını düşünüyorum"

"Hükümetimizin döviz konusunda bir tedbir almadığını düşünüyorum ve bir an evvel buna bir çare alması gerektiğini düşünüyorum. Bataklıkta çırpınıyoruz, eğer çok geç kalırsak batacağız. Bir mucize olursa çıkarız bu bataklıktan, fakat o mucize de maalesef ufukta gözükmüyor."

Emire Arsever (70-Esnaf): "Türkiye bile döviz belasıyla baş edemedi"

"Durumumuz aşırı kötü. Kuzey Kıbrıs'ta ne yazık ki her şey dövizle işliyor, dövizin girmediği tek bir işletme bile yok. Türkiye bile döviz belasıyla baş edemedi, biz hiç direnemeyiz."

Samet Gölgesiz (31-Esnaf): "Henüz batmadık, ama çırpınıyoruz"

"Hükümet dövizin yükselişini durdurmak için önlem almadı bana göre. Henüz batmadık, ama çırpınıyoruz. Üretimimiz olmadığı için yabancıya bağlıyız ve bu durum da elimizi kolumuzu bağlıyor maalesef. Ev kiralarını Türk Lirası yapmalıyız ki kendi paramız dönsün içeride. Vatandaşın da bu konuda fedakârlık yapması gerekir."

İlkin Cabacaba (70-Ayakkabıcı): "Belirli bir kur düzenlemeliyiz"

"Hükümetimiz, dövizin yükselişini engellemiyor, aslında yükselişi önlemek için de herhangi bir çabası yok. Belirli bir kur düzenlemeliyiz ve yabancı para birimini ülkemizde döndürmemeliyiz. Battık ama henüz farkında değiliz

Mehmet Abdurrahman Albayrak (52-Taksici): "Battık hem de çok kötü bir şekilde"

"Devlet tarafından dövizin uçuşuna hiçbir tedbir alınmadı. Döviz borcu olanlara sabır diliyorum. Battık hem de çok kötü bir şekilde. Her şeye zam geldi. Bence halkın da bu konuda çaba göstermesi gerekir, mesela ev kirası olanlardan TL bazında kira ücreti alınmalı."

İlker Atıl (35-İşletmeci): "Dövizi ülkemizden kovmalıyız, sadece TL dönmeli piyasada"

"Bizim hükümet istese de dövizin yükselişine tedbir alamaz. Milletçe battık. Bence dövizi ülkemizden kovmalıyız, sadece TL dönmeli piyasada. Ancak böyle bu bataklıktan kurtuluruz."

Ferhat Kahveci (28-Kasiyer): "Hükümetimiz dövizin yükselişine henüz bir önlem almadı"

"Ekonomik krizi söylemeye korkuyoruz, fakat bu kriz dalgası hepimizi yutacak ve öncekiler gibi hemen geçmeyecek. Acı gerçek şu ki; hükümetimiz dövizin yükselişine henüz bir önlem almadı. Dövizin uçuşunu devletimizin engellemesini arzu ediyorum. Battık, hem de çok kötü bir şekilde. Döviz borcu olanların vay haline diyorum"

Evran Özpınar (31-Kasiyer): "TL'yi değiştirecek döviz KKTC'de yok. Döviz yükselmeye devam edecek. Battık"

"Hükümetimiz istese de döviz yükselişine karşı koyamaz, çünkü ülkemizin somut bir ekonomisi yoktur. Boşuna hava atıp, para birimini değiştireceklerini söylemesinler, hiç inandırıcı değil. TL'yi değiştirecek döviz KKTC'de yok. Döviz yükselmeye devam edecek. Battık."

Faik Uzuner (35-Yönetici): "Battık…"

Battık… Hükümetin almak istediği önlemleri mantıklı buluyorum. Türkiye'de TL üzerine yapılan politikalar burada direkt olarak etki yapıyor. Herkes TL ödeniyor fakat harcamalarını Sterlin üzerinden gerçekleştiriyor. Sanırım bu kadar saçma bir şey olamaz.

Sergen Uysal (23-Öğrenci): "Henüz batmadık, batma ihtimalimiz çok yüksek"

Henüz batmadık, batma ihtimalimiz çok yüksek ama ışığımız da mevcut. Hükümetin olası kararlarını mantıklı buluyorum fakat mantıklı bulduğum kadar, gerçekçi bulmuyorum.

Zihni Kalmaz (74-Esnaf): "Allah döviz borcu olanların yardımcısı olsun"

Allah döviz borcu olanların yardımcısı olsun. Dövizdeki artış, resmen isyan sebebi. Sanırım ilk kez böyle bir şey oluyor. Döviz, sabahtan akşama 40 kuruş yükseliyor. Türkiye'deki seçimlere daha bir ay var. Bu bir ayda, borçlarından dolayı mahkemelik olanların sayısı 60 bin ise, 120 bin olacak.

Ercan Önen (50-Esnaf): "Cebimizdeki para sadece bugün yüzde 5 eridi"

Çok acayip bir kriz. Sebebi malum; Çin ve ABD arasındaki çekişme… Ekonomi diye bir bilim dalı var. Bu bilim üzerinden kararlar türetilmesi lazım. Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığını hepimiz biliyoruz. Cebimizdeki para sadece bugün yüzde 5 eridi. Hükümet keskin kararlar almalı. Bu olayların hepsi somut. Para birimi değişme kararı bir reçete ama gerçekçi değil.

Salih Doktoroğlu (67-Esnaf): "Ülkenin büyük bir bölümü battı"

Ülkenin büyük bir bölümü battı. Bin Sterlin borcu olan mahvoldu gitti. Hükümetin açıklamaları gerçekçi değil. Döviz için hiçbir şey yapılamaz.

Adil Kenger (60-Esnaf): "Kararlar pek de gerçekçi gelmiyor"

Her şeyin maliyeti artıyor, insanlar borca giriyor. Hükümetin almayı düşündüğü kararlar pek de gerçekçi gelmiyor. Para birimini değiştirmek nasıl olacak? Kaynak zaten TL…

Kaan Yüncü (49-Esnaf): "Battık galiba da farkında değilik"

Korku filmi gibi… Sabahları resmen panik atakla uyanıyorum. Çocuklarımıza gelecekte ne bulup da bırakacağız onu düşünüyorum. Hükümetin bir B Planı yok. Resmen hazırlıksız yakalandık. Battık galiba da farkında değilik. Ülkede 5-6 aile dışında kimse mutlu değil. Hükümet önce kendi parasını sabitlesin. Resmen çalışma yok, havada kalmış laflar var. Hükümet panik içinde.

Tanju Müezzinoğlu (73-Esnaf): "Bütün bunlar Rockefeller ve Rothschild'ın oyunu"

Bütün bunlar Rockefeller ve Rothschild'ın oyunu. Türkiye'yi Gezi ile, PKK ile ve FETÖ ile yıkmaya çalıştılar fakat başaramadılar. Aldığım duyumlara göre Rockefeller ve Rothschild şirketleri, Türkiye'de trilyonlarca Dolar'a mal olacak miktarda yatırımı, zararına geri çektiler. Hedef Türkiye'nin önünü kesmek. Başbakan da hayal kurmaktan vaz geçsin. Para birimini değişme fikri, aslında hayal bile değil.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.