EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Sungur: "Emlakçılar da kiracılar da mal sahipleri de mağdur"

Sungur: "Emlakçılar da kiracılar da mal sahipleri de mağdur"

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlakçıların, ev sahiplerinin ve ev kiralayanların sıkıntılarını Kıbrıs Postası'na açıklayarak, TL'nin değer kaybıyla meydana gelen sorunlara hükümet tarafından alınması gereken önlemleri değerlendird

Yayın Tarihi: 27/05/18 09:05
okuma süresi: 7 dak.
Sungur: "Emlakçılar da kiracılar da mal sahipleri de mağdur"
A- A A+

• Dövizin rekor yükselişi, Türk Lirası'nın yaşadığı değer kaybı emlakçıları, kiracıları ve mal sahiplerini de mağdur eder nitelikte… Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur ise hükümetin Kira Stopaj Vergisi oranını düşürmek yerine yükseltme düşüncesinde olduğunu kaydetti…

• Emlak satış ve kiralarının yasal anlamda TL olarak gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Sungur, satışların ve kiraların TL üzerinden yapılmasının emlak satışlarını azaltmak gibi başka sorunlara gebe olması nedeniyle, bunun yerine hükümetin Kira Stopaj Vergi'ni azaltması gerektiğini söyledi.

• Hükümetin, emlak kiraları nedeniyle mağdur olan kiracı ve emlak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda Kira Stopaj Vergisi oranını düşürmesi gerektiğini savunan Sungur, hükümetin tam tersine yüzde 10 oranında olan vergi miktarını yüzde 13'e yükseltme düşüncesinde olduğunu söyledi.

• Hükümetin Kira Stopaj Vergisi yanı sıra tapu harçlarını da düşürmesi gerektiğini kaydeden Sungur, hükümetin alması gereken diğer önlemleri de Kıbrıs Postası'na anlattı.

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Konuyla ilgili konuşan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlakçıların, ev sahiplerinin ve ev kiralayanların sıkıntılarını Kıbrıs Postası'na açıklayarak, TL'nin değer kaybıyla meydana gelen sorunlara hükümet tarafından alınması gereken önlemleri değerlendirdi.

"Kira Stopaj Vergisi yüzde 1'e düşürülmeli"

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, hükümetin emlak satışları ve kiralarıyla ilgili alacağı küçük kararlarla, hem emlak sahiplerini hem de kiracıları ve alıcıları büyük anlamda rahatlatabileceğini belirtti. Emlak satış ve kiralarının yasal anlamda TL olarak gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Sungur, satışların ve kiraların TL üzerinden yapılmasının emlak satışlarını azaltmak gibi başka sorunlar doğuracağı nedeniyle, söz konusu uygulama yerine hükümetin Kira Stopaj Vergi'ni azaltması gerektiğini söyledi. Mevcut sistemde yüzde 10 olan Kira Stopaj Vergisi'nin Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 1'e düşürülmesinin hem kiracıyı hem de ev sahiplerini bu sıkıntılı dönemde rahatlatacağını kaydeden Sungur, "Yüzde 10 olan Kira Stopaj Vergi'si yüzde 1'e düşürülmesi gerekiyor. Bu durumda açığa çıkan yüzde 9 oranında vergi, sterlin üzerinden kira ödeyen kiracıların daha az kira ödemesini mümkün kılar. TL üzerinden kiralanan emlaklarda ise ortaya çıkan yüzde 9 oranında vergi, kiracılardan alınan ücret aynı kalarak, ev sahibinin ödediği verginin büyük kısmının cebinde kalmasını sağlayacak şekilde düzenlenmeli. Bu durumda sterlin ödeyen kiracı da, TL olarak kiralayan emlak sahibi de TL'nin değer kaybından daha az etkilenir. Ancak yasal düzenleme ile emlak satış ve kiraları TL olarak yapılırsa, emlak alarak yatırım yapılma düşüncesi azalacağı için emlak satışları azalacak" şeklinde konuştu.

"Hükümet, vergiyi düşüreceğine artırma düşüncesinde…"

Hükümetin, emlak kiraları nedeniyle mağdur olan kiracı ve emlak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda Kira Stopaj Vergisi oranını düşürmesi gerektiğini savunan Sungur, hükümetin tam tersi hareket ederek yüzde 10 oranında olan vergi miktarını yüzde 13'e yükseltmeyi planladığı konusu üzerinde durduğunu belirterek, bu uygulamanın tüm tarafları daha da mağdur edeceğini söyledi. TL'nin değer kaybı nedeniyle kiracıların, kiralarını ödemekte, emlak sahiplerinin ise mallarını kiralamakta sorun yaşadığını kaydeden Sungur, "Hükümetin emlak vergilerinden feragat ederek, hem mal sahiplerini hem de kiracıları desteklemesi gerektiği yerde Kira Stopaj Vergisi'ni yüzde 10'dan yüzde 13'e çıkartma düşüncesi doğru bir karar olmaz" dedi.

"İhtiyat Sandığı, devlet borcundan fon oluştursun"

Sungur, dövizle borçlu olanlar için alınabilecek bir diğer rahatlatıcı kararın ise İhtiyat Sandığı Dairesi'nin devletten alacağı 2,5 milyar TL civarında olan borçtan fon oluşturarak, parayı işletmesi ve dövizle borçlanan mağdur kişilere ipotek oluşturması olduğunu söyledi.

"Tapu harçları düşürülmeli"

Hükümetin Kira Stopaj Vergisi yanı sıra tapu harçlarını da düşürmesi gerektiğini kaydeden Sungur, "Tapu harçları daha önceki hükümet dönemlerinde düşürülmüştü. Şu anda da yapılması gereken bir uygulama. Tapu harçlarının yüzde 1'e düşürülmesi hemen hayata geçirilebilecek bir uygulama. Söz konusu uygulama sonucunda mal alacak olan kişilerin üzerinden maddi anlamda bir yük kalkar. Bunun sonucunda mal satışları artar, piyasa canlanır" şeklinde konuştu.

"Lefkoşa Master Planı hayata geçmedi, arsa fiyatları arttı"

Emlak kira ve fiyatlarının düşürülmesi konusunda yapılaması gereken bir diğer uygulamanın ise Lefkoşa Master Planı'nın hayata geçirilerek, Lefkoşa'daki imara açılması planlanan yerlerin imara açılması olduğunu belirten Sungur, "Lefkoşa'da arsa fiyatları şu anda yükselmiş durumda. Bunun nedeni geçen yıl hayata geçirilmesi gereken Lefkoşa Master Planı'nın hala hayata geçmemesidir. Lefkoşa'da imara açılması gereken araziler, imara açılmadığı için haliyle arazi miktarı az olduğu için fiyatlar yükseliyor" dedi.

"Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yasası savcılığa takıldı"

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yasası'nın biran önce hayata geçmesi gerektiğini belirten Sungur, İçişleri Bakanlığı tarafından savcılığa gönderilen yasanın savcılıkta takılmasının dolandırıcılığa neden olduğunu belirterek, "Her köşe başında birliğe kayıtlı olmayan emlakçı var. Bu emlakçılar hem dolandırıcılık yapıyor hem de emlakçıları mağdur ediyor" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.