EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Dolar 6 TL'yi, Euro 7 TL'yi geçti!

Dolar 6 TL'yi, Euro 7 TL'yi geçti!

Dolar / TL, makro ekonomik verilerde bir değişim olmadığı halde ABD ile devam eden gergin ilişkilerde piyasaların beklentisine dönük bir gelişme yaşanmaması nedeniyle yukarı yönlü atağına devam ediyor. Dolar kur bugün saat 7:30 sularında 5.70 TL'yi de aşarak 5.7465 TL'yi gördü. Euro ise 6.63 TL olurken, sterlin 7.35 TL'yi test etti. Saat 9:15 sularında dolar 6.25 TL'yi geçti. Euro ise 7 lirayı aştı...

Yayın Tarihi: 10/08/18 09:10
okuma süresi: 3 dak.
Dolar 6 TL'yi, Euro 7 TL'yi geçti!
A- A A+
"Dolar neden yükseldi?" sorusu gündemi meşgul etmeye devam ederken, Türk heyetinin ABD'deki görüşmelerinde resmi kaynaklarca açıklanmış somut bir ilerleme işareti bulunmaması ve heyetin Türkiye'ye dönmesinin ardından dolar kurundaki sert yükseliş sürüyor.

Çarşamba akşamı 5.30 bandında dalgalanan dolar kuru dün akşam saatlerinde 5.50 TL'yi test ettikten sonra geç piyasada 5.60 TL'yi geçti. Sabah saatlerinde 5.70 TL sınırı da geride kaldı. Euro dolar paritesi 1.15'in altına indi.

10 Ağustos sabahı dolar / TL yeni tarihi zirvesi olan 5.8782 TL'yi gördü. Euro / TL de benzeri bir atakla 6.70 TL'yi geçerek 6.74 ile yeni tarihi zirvesine ulaştı. Sterlin ise 7.35 seviyesini test etti.

Dolar TL sabah 09:15'te 6.25 TL'yi de geçerken, euro 7.17'yi geçti. Sterlin ise 7.71'i gördü

Başkan Erdoğan, akşam saatlerinde Rize'de yaptığı açıklamada "Bugün dünden daha iyiyiz, yarın bugünden de iyi olacağız. Hiç bundan endişeniz olmasın. Çeşitli kampanyalar sürdürülüyor. Bu kampanyalara kulak asmayın. Şunu unutmayın, onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allah'ımız var" dedi.

Uzmanlar, ABD ile yapılan görüşmelere ilişkin net bir açıklama yapılmaması piyasada tedirginliğe ve kurda oynaklığın sürmesine neden olduğunu belirtiyor.

PİYASALAR YENİ EKONOMİ MODELİNİ BEKLİYOR

ING stratejisti Trieu Pham, ABD ile ilişkilerin pozitif ilerlemesinin Türk varlıkları için geçici bir rahatlama sağlayacağını ancak yatırımcı güvenini tamamen geri kazanmak için yapacak çok şey olduğunu belirtirken, "Kurda daha fazla oynaklık yakın vadede TCMB üzerinde kararlı hareket etme baskısını artıracaktır" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise not indiriminden bu yana Türkiye'de görünümün kötüleştiğini, Türk Lirası'ndaki düşüşün hızla durdurulması gerektiğini bildirdi.

Fitch Analisti Paul Gamble, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Aralık ayındaki not değerlendirmesine kadar birçok şeyin değişebileceğini vurguladı.

Dolar kurunun yeni zirveyi görmesiyle birlikte TL'nin dolar karşısında günlük değer kaybı yüzde 5'i aşarken, TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteriyor.

TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 30'un üzerinde.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.