EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

TC Merkez Bankası zorunlu karşılıkları indirdi, döviz depo limitlerini artırdı

TC Merkez Bankası zorunlu karşılıkları indirdi, döviz depo limitlerini artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), liradaki sert değer kaybının devam etmesinin ardından sabah saatlerinde bir dizi yeni önlem açıkladı.

Yayın Tarihi: 13/08/18 11:12
okuma süresi: 4 dak.
TC Merkez Bankası zorunlu karşılıkları indirdi, döviz depo limitlerini artırdı
A- A A+
TCMB, önlemlerin piyasaya likidite sağlamayı amaçladığını açıkladı.

Zorunlu karşılık, mevduat kabul eden bankaların ellerindeki mevduatlara karşılık TCMB'de tutmaları gereken para miktarının toplam mevduatlarına oranı anlamına geliyor. Zorunlu karşılıkların aşağı çekilmesi, bankaların da elinde daha fazla likidite tutmasına sağlayacak bir hamle olarak gösteriliyor.

TCMB'nin sabah saatlerinde yaptığı ilk açıklamayla, bankalara ihtiyaç duydukları tüm likiditenin sağlanacağı belirtilirken, ikinci açıklamayla da zorunlu karşılık oranları düşürüldü.

Açıklamaya göre, Türk lirası zorunlu karşılık oranları tüm vade dilimlerinde 250 baz puan aşağı çekilirken, yabancı para cinsi diğer yükümlülükler için de bir yıl, iki yıl ve üç yıla kadar zorunlu karşılık oranları 400'er baz puan indirildi.

Açıklamada, bir yıla kadar zorunlu karşılık oranının yüzde 24'ten yüzde 20'ye, iki yıla kadar yüzde 19'dan yüzde 15'e ve üç yıla kadar da yüzde 14'ten yüzde 10'a çekildiği belirtildi.

TCMB, "Değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 10 milyar TL ve 6 milyar ABD doları ile 3 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite sağlanmış olacaktır" dedi.

TCMB: BANKALARA TÜM LİKİDİTE SAĞLANACAK

TCMB yaptığı ilk açıklamada, "finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla" çeşitli önlemler alındığını ve bu kapsamda, bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitlerinin 7,2 milyardan 20 milyar euroya çıkartıldığını söyledi.

Tedbirlerin arasında öne çıkan maddeler şunlar:

Merkez Bankası tarafından gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkânlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacak.

Türk lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranları tür ve vadelerine göre güncellenerek bankalara teminat yönetiminde esneklik tanınacak.

Bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitleri 7,2 milyar Euro seviyesinden 20 milyar Euro'ya çıkarıldı.

2018 Yılı Para ve Kur Politikası metninde yer aldığı üzere, temel fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde geleneksel yöntemle 91 güne kadar vadeli repo veya depo satım ihalesi açılabilecek.

Bankacılık sistemi fonlama ihtiyacının yüksek olduğu günlerde vadeleri 6 - 10 gün arasında olmak kaydıyla farklı vadelerde birden fazla repo ihalesi açılabilecek.

Bankaların teminat yönetimine esneklik kazandırılması amacıyla, 1 hafta vadeli repo ihalelerinde kazanan tekliflerin bir bölümünün veya tamamının, bankalar tarafından talep edilmesi halinde repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılmasına imkân tanınacak.

Bankalar bir hafta vadeye ek olarak bir ay vadeyle de döviz depo imkânından yararlanabilecekler.

Merkez Bankası döviz depo piyasasındaki aracılık faaliyetlerine yeniden başlayacak.

Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında iyileştirmeye gidilebilecek.

Bankalar Döviz ve Efektif Piyasalarında kendilerine tanınan limitler dahilinde döviz karşılığı efektif işlemleri yoluyla Merkez Bankasından efektif temin edebilecekler.

Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir. Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.