EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 11 dak.

Dünya Kalkınma Finans Kurumları'nın kalbi KKTC'de atacak

Dünya Kalkınma Finans Kurumları'nın kalbi KKTC'de atacak

"Kalkınma Finans Enstitüleri ve Yeşil Ekonomi" forumu 23-24 Ekim tarihlerinde Acapulco Otel'de gerçekleştiriliyor.

Yayın Tarihi: 19/10/18 15:02
okuma süresi: 11 dak.
Dünya Kalkınma Finans Kurumları'nın kalbi KKTC'de atacak
A- A A+
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası, 25. Kuruluş Yıldönümünde önemli bir uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
  • KKTC Kalkınma Bankası ile Dünya Kalkınma ve Finans Kurumları Federasyonu'nun (WFDFI) himayelerinde, 23-24 Ekim tarihlerinde ülkemizde gerçekleştirilecek olan Uluslararası CEO Forum 2018'e, 40 ülkeden kalkınma ve finans kurumlarının yaklaşık 110 üst düzey temsilcisi katılacak.
  • Uluslararası CEO Forum 2018'in teması "Kalkınma Finans Kurumları ve Yeşil Ekonomi" olarak belirlendi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası, Dünya Kalkınma ve Finans Kurumları Federasyonu'nun (WFDFI) himayelerinde gerçekleşecek olan Uluslararası CEO Forum 2018'e ev sahipliği yapıyor.23-24 Ekim 2018 tarihlerinde, Acapulco Resport Convention & Spa Hotel'de gerçekleşecek olan Uluslararası CEO Forum 2018'in bu yılki teması "Kalkınma Finans Kurumları ve Yeşil Ekonomi" olarak belirlendi. Sözkonusu uluslararası organizasyonun ülkemizde gerçekleşecek olması vesilesi ile Merit Lefkoşa Hotel'de düzenlenen basın toplantısı, KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Besim, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Başbakanlık Müsteşarı Berkan M. Tokar, Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kamil Sertoğlu,Genel Müdür Saffet Barutcu, Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kaşif ile Dış İlişkiler Sorumlusu Özlem Barutcu'nun katılımıyla gerçekleşti ve organizasyonun önemine değinilerek, detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

40 ülkeden yaklaşık 110 CEO ve Genel Müdür seviyesinde katılımın olacağı kesinleşen etkinlik, "Kalkınma Finans Kurumları ve Yeşil Ekonomi" teması ile Dünya Kalkınma Finans Kurumları Federasyonu (WFDFI) himayelerinde ve KKTC Kalkınma Bankası ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

CEO Forum 2018'in belirlenmiş hedefleri arasında, kalkınma finans kurumları üst düzey yöneticileri ve hissedarları arasında daha yakın ilişkilerin sağlanması ve işbirliğinin artırılması, kalkınma finansmanı alanına uygulanmış başarılı çalışma örneklerinin paylaşılması ve bilgi edinilmesi ile kalkınma finans kuruluşlarının diğer ülkelerdeki finans ve yatırım olanakları ile ilgili bağlantı ağının geliştirilmesi bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman ile Ekonomi Enerji Bakanı Özdil Nami'nin katılacağı CEO Forum 2018'e kurumsal olarak Asya Pasifik Bölgesi Finans Kurumları Birliği (ADFIAP), Afrika Finans Kuruluşları Birliği (AADFI), Islam Kalkınma Bankası'na Üye Ülkelerin Ulusal Kalkınma ve Finans Kurumları Birliği (ADFIMI) ve Latin Amerika Kalkınma Finans Kurumları Birliği (ALIDE) de en üst düzeyde katılım gösterecek.

Ülkemizde 60 civarında uzman bürokratın da hazır bulunacağı CEO Forum 2018'in iki gün sürecek Kalkınma Finans Kurumları ve Yeşil Ekonomi temalı panel ve konuşmaların arasında, Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde Yeşil Üretim, Yenilenebilir Enerji, Su ve Atık Yönetim Sistemleri, Yeşil Binalar ve Makul Fiyatlı Konutlar, Sürdürülebilirliği İşe Yarar Kılmak, Sürdürülebilir Tarım ve Yeşil Yatırım Bankacılığı gibi konular uluslararası uzmanlar tarafındaniki gün boyunca ele alınacak.

Organizasyonun tanıtımı ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Besim, Kalkınma Bankası'nın 25. Kuruluş Yıldönümünde böylesi büyük bir uluslararası toplantıya ev sahipliği yapacak olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi. Dünya Kalkınma Finans Kurumları'nın kalbinin KKTC'de atacağını vurgulayan Besim, Dünya Kalkınma ve Finans Kurumları Federasyonu'nun (WFDFI) bünyesinde İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelerde bulunan Ulusal Kalkınma Finans Kuruluşları Birliği (ADFIMI), Afrika Kalkınma Finans Kuruluşları Birliği (AADFI),Latin Amerika ve Karayipler'de (ALIDE) Kalkınma Finans Kurumları ile Asya-Pasifik Kalkınma Bankaları'nın bulunduğunu aktardı.

"CEO Forum 2018'de Kalkınma Bankası olarak etkin katılım ile dünya deneyimlerinden azami şekilde yararlanmak amacıyla, banka personelinin etkinliğe katılımını tam kadro sağlamak yanında, Bankamız iki panelde sunum da yapacaktır" diyen Besim, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berkan M. Tokar'ın Yenilenebilir Enerji "Renewable Energy" konulu panelde konuşmacı olarak yer alacağını ve hedeflerinin Yenilenebilir Enerji projelerine finansman sağlama hususunda girişimlerin başlatılabilmesi olduğunu söyledi. Ayrıca Kalkınma Bankası Genel Müdürü Saffet Barutcu'nun da "Kalkınma Finans Kurumlarında Stratejik Planlama - DFIs Strategic Management System – Making Sustainability Work" konulu panelde konuşmacı olarak yer alacağını belirten Besim, "Bankamız bu panel ve diğer etkinliklerden fayda sağlama yanında, diğer kalkınma finans kurumlarıyla diyalog ve işbirliği kurmak için de networking yapma imkanı bulacaktır. Bunun yanında ülkemizin öncü sektörleri Turizm, Yüksek Öğretim, Sanayi ve Ticaret alanındaki potansiyelini tanıtmak ve networking imkanı da sunmak hedefindeyiz. Bunun için YÖDAK, Turizm Bakanlığı, Sanayi Odası ve Ticaret odası ile gerekli görüşmeler yapılmış ve bu kurumlar Uluslararası CEO Forum 2018'de stantları ile yer alacaklardır" dedi.

KKTC Kalkınma Bankası, birçok uluslararası platformda ülkemizi temsil ediyor

KKTC Kalkınma Bankası'nın uluslararası platformlarda başarı ile temsil edildiğini belirten Besim, şunları söyledi: "İslam Kalkınma Bankası Üyesi Ülkeleri Kalkınma Finans Kurumları Birliği (ADFIMI) ve Asya-Pasifik Kalkınma Finans kurumları birliği (ADFIAP) üyesi olan KKTC Kalkınma Bankası olarak, bu birliklerin faaliyetlerine düzenli olarak katılmaktayız ve Bankamız yanında ülkemizi de temsil etmekteyiz. 45 ülkeden 131 üye kuruluşu bünyesinde barındıran, KKTC Kalkınma Bankası'nında 1998 yılından itibaren üyesi olduğu ADFIAB'ın iyi ilişkiler ve girişimler sonucu 2011 yılında 34. Genel Kurul'u ülkemizde gerçekleştirilmişti. Bu yıl ise daha üst bir seviyede bir organizasyon olan CEO Forum 2018'in ülkemizde yapılmasına da talip olduk. Sadece kurumsal bir faydadan çok ülkemizin bu platformda temsiliyetine destek vermek amacıyla buna talip olduk. Tabi, 2011 yılında yapılan organizasyonun başarılı olması ve katılanların olumlu görüş bildirmesi bir üst seviye olan bu organizasyonu alabilmemizde etkili oldu".

KKTC Kalkınma Bankası ile Dünya Kalkınma ve Finans Kurumları Federasyonu'nun (WFDFI) himayelerinde gerçekleşecek organizasyona Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, TC Büyükelçiliği KEİ Ofisi, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası da katkı koydu.

Uluslararası CEO Forum 2018 etkinliği, 24 Ekim 2018 akşamı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın uluslararası keman sanatçısı Soyoung Yoon'un katılımı ile vereceği kapanış konseri ile son bulacak.

Besim: "Kalkınma Bankası olarak ülke için stratejik öncelikler kapsamında olan alanlarda finansman desteği sağlıyoruz"

Konuşması sırasında Kalkınma Bankalarının önemine de değinen Besim, "Bankamız, ülkenin ekonomik vizyon ve hedefleri doğrultusunda, özellikle katma değeri yüksek projelere finansman imkanları sağlama amaçlı kurulmuştur. Piyasa koşullarının tam anlamda başarılı olmadığı, yatırım ikliminin istenilen ölçüde sağlanamadığı ve ülkenin uluslararası finansman kaynaklarına erişiminin imkânsız olduğu durumlarda, makroekonomik istikrarın olmadığı dönemlerde, Kalkınma Bankası ticari bankalar yanında tamamlayıcı görevini üstlenir" diyerek KKTC Kalkınma Bankası'nın kuruluşundan 2017 yılı sonuna kadar 838 özel ve tüzel kişiye 328 Milyon USD kredi kullandırdığını ve ekonomiye 30.460 yatak (sektör bazında turizm 17,240ve eğitim 13.220 yatak), 3.967 makine teçhizat kazandırdığını söyledi.

Bir taraftan bankanın yeniden yapılandırması, daha etkin, yatırımcıya daha hızlı ve düşük maliyette hizmet verme, proje değerlendirme, muhasebede otomasyon, kötü kredilerin tasnifine ilişkin yasal düzenleme çalışmaları, bir yandan da ekonominin ihtiyaçlarına göre yeni kredi ürünleri üretme yaklaşımı içerisinde olduklarını belirten KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Besim son olarak Kalkınma Bankacılığı misyonuyla ülke için stratejik öncelikler kapsamında olan alanlarda finansman desteği sağlamak gibi öncü görevlerini yerine getirmekte olduklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Bankamız,mevcut iş akışı içinde kredilendirme faaliyetlerine devam ederken, hükümetin ekonomik vizyonu paralelinde küresel ve ulusal ölçekte yaşanan değişimleri de dikkate alarak "Banka esas yasası ve kredi kriter ve prensipleri çerçevesinde" yeni kredi ürünleri geliştirmektedir. Örneğin Acil İşletme Sermaye Kredisi için 35 milyonluk bir kaynak ayırdık ve kullanmaya başladık. Bunun yanında Kümelenme Finansmanı çerçevesinde yeni kredi paketimizi onaylayarak ilk küme finansman kredimizi de 650 bin TL zeytin kümelenmesine verdik, Yenilenebilir Enerji Kredisi için 40 milyon ayırdık, şu anda 30 milyonu geçtik ve Bölgesel Entegrasyon için Kalkınmada I. Öncelikli Bölgelere Yönelik toplam 4 milyon (2+2) milyon faizsiz kredi sağladık".

Kalkınma Bankası'nın 25. Kuruluş Yıldönümü vesilesiyle konser düzenlenecek

KKTC Kalkınma Bankası'nın 25. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, 25 Ekim 2018'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın halka açık bir konseri yer alacak. Uluslararası keman sanatçısı Soyoung Yoon'un katılımı ile YDÜ AKM'de gerçekleşecek ve biletleri 30 TL'den satılacak olan konserden elde edilecek gelir ise eğitim, sağlık, çevre ve cinsiyet eşitliği alanlarında sürdürülebilir kalkınmaya katkı koyan sivil toplum örgütlerine hibe edilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.