EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Enflasyon, Ekim zirvesine göre yüzde 10 geriledi

Enflasyon, Ekim zirvesine göre yüzde 10 geriledi

İktisat Bank'ın 6 Mart 2019 tarihine ilişkin günlük piyasa analiz ve yorumu yayımlandı.

Yayın Tarihi: 06/03/19 09:25
okuma süresi: 4 dak.
Enflasyon, Ekim zirvesine göre yüzde 10 geriledi
A- A A+
İktisat Bank'ın 6 Mart 2019 tarihine ilişkin günlük piyasa analiz ve yorumu şu şekilde:

KKTC DPÖ verilerine göre, Şubat ayında manşet enflasyon aylık %-0,15 düşerken, yıllık enflasyon ise %28,67 seviyesine geriledi. Ana harcama grupları itibariyle, düşüşe en fazla katkı koyan giyim ve ayakkabı, eğlence ve kültür olurken, bir önceki aya göre en yüksek yüksek artış sağlık ana grubunda gerçekleşti.

Türkiye cephesinde her ne kadar manşet enflasyon %25 seviyesinin üzerinden psikolojik %20 seviyesinin altına gerilese de, enflasyonda başarı sağlandığından söz etmek için çok erken olduğunu düşünüyoruz. TCMB'nin %24 olan politika faizini sabit tutacağı ana beklentimizi oluşturuyor. Yine de, karar ardından açıklanacak politika metninde, ileriye dönük verilecek mesajlar dikkatle takip edilecektir. Sıkı para politika vurgusunun sürmesi bekleniyor.

Dün ABD'de açıklanan güçlü makroekonomik veriler (yeni konut satışları yedi ayın zirvesine yükseldi) doların değer kazanmasına neden oldu. EUR/USD paritesi 1,13 seviyesinin altında çekilirken, Sterlin Brexit belirsizliğine rağmen göreceli güçlü seyrini korumaya devam ediyor.

Brexit ile ilgili artık son virajın eşiğindeyiz. Başbakan May'in, Brexit'e ilişkin daha önce reddedilen anlaşma taslağını revize ederek yeniden oylamaya sunacak. 12 Mart tarihinde bu tasarının da reddedilmesi bekleniyor. Bu durumda, 13 Marttarihinde, İngiltere Parlamentosu anlaşmasız Brexit seçeneğini oylayacak. Bu oylamanın Parlamento'dan hayır alacağı ve 14 Mart tarihinde Brexit'in öteleneceği beklentisi piyasaların ana duruşunun ve beklentisini teşkil ediyor.

ABD-Çin görüşmelerine ilişkin olarak gelen açıklamalar, küresel risk iştahının da yönünü tayin ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Başkan Trump'ın, arzulan kadar mükemmel olmayacak bir anlaşmaya sıcak bakmayacağı açıklaması, halen daha müzakerelerde yol alınmasına rağmen nihai el sıkışmanın gerçekleşmeyebileceğine işaret ediyor.

Sabah saatlerinde, Asya kanadında, Çin'li otoritelerin tüketimi teşvik etmek adında atacağı ilave adımların olumlu yansıması ile güne başlıyoruz.

Makro cephede, her ayın ilk Cuma günü açıklanan ve ABD ekonomisinin sağlığı açısından en güvenilir bilgiyi verdiğine inanılan resmi istihdam raporu öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam verisi takip edilecek.

Dün yurt içinde TCMB tarafından açıklanan reel efektif döviz kuru (REDK) endeksin değerlenmeye devam ederek Şubat'ta 77,2 seviyesine ulaştığın ve Haziran'dan bu yana en yüksek seviyede olduğunu gösterdi.

TCMB toplantısı öncesinde USD/TRY kurunun 5,40 seviyesinin kıyısında işlem görmeye devam ettiğini not edelim. 5,36 seviyesi üzerinde, teknik manada yükseliş isteği devam edecek.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 06/03/2019 – Çarşamba

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.