EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

"Küresel risk algısındaki bozulma ve gerileyen TCMB rezervleri birleşince, TL'deki satış baskısı arttı"

“Küresel risk algısındaki bozulma ve gerileyen TCMB rezervleri birleşince, TL'deki satış baskısı arttı”

Kıbrıs İktisat Bankası, 25 Mart Pazartesi gününe ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu'nu yayımladı.

Yayın Tarihi: 25/03/19 08:13
okuma süresi: 3 dak.
“Küresel risk algısındaki bozulma ve gerileyen TCMB rezervleri birleşince, TL'deki satış baskısı arttı”
A- A A+
İktisatbank'ın 25 Mart'a ilişkin günlük piyasa analiz raporu şu şekilde:

Küresel risk algısında yaşanan bozulma, gerileyen TCMB rezervleri ile birleşince, TL üzerinde satış baskısı kurdu

Cuma günü gerek yurtdışı, gerekse de yurtiçi kaynaklı gelişmeler, Türk mali piyasalarında ciddi anlamda satıcılı bir günün yaşanmasına neden oldu.

FED'in ayağını gazdan çekerek gerek 2019'da faiz artırımı öngörmemesi, gerekse daha geniş bir bilanço ile yoluna devam etmek istemesinin arka planı da yavaş yavaş netleşmeye başladı.

Küresel ekonominin güç kaybettiği endişeleri, Cuma günü Avrupa'nın lokomotifi Almanya'da açıklanan PMI verisi (büyümenin öncü göstergesi) ile su yüzüne çıktı. Almanya imalat sanayinin, Mart'ta art arda üçüncü defa daralarak son 21 ayın en düşük seviyesine gerilerken, ABD'de de imalat sanayinde büyümenin ivme kaybettiğine işaret eden veri, küresel çapta panik etkisi yarattı.

Riskin arttığı dönemlerde rağbet gören (güvenli liman) ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirileri, 2018 başlarından bu yana en düşük seviyelere geriledi. Diğer bir bakış açısı ile, Cuma günü 2007'den bu yana ilk defa 10 yıllık tahvili getirisinin 3 ay vadeli tahvillerin altına inmesi (uzunun kısanın altına gerilemesi), ABD ekonomisinin resesyona girdiği endişelerini tırmandırarak riskten kaçış eğilimini kamçıladı. Öte yandan, güvenli limanlara sığınma isteğinin arttığı Cuma günü, Japonya ve Alman 10 yıllık tahvil getirileri de 2016'dan bu yana ilk defa % 0 altına düştü.

Yurtdışında açıklanan büyümeye yönelik verilerin küresel endişeleri tırmandırdığı bir ortamda, içerde, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin hızlı bir şekilde gerilediğini gösteren haftalık para ve banka istatistikleri (son 2 haftada kabaca 5,6 milyar dolar ve bu eğilimde Botaş'ın yüksek miktarlı dış ödemeleri gösterildi) yurtiçi piyasalarda endişenin dozunun artırdı.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 25/03/2019 – Pazartesi

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.