EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 2 dak.

TCMB'nin adımları, dövizdeki yükselişi durdurdu

TCMB’nin adımları, dövizdeki yükselişi durdurdu

Kıbrıs İktisat Bankası, 27 Mart'a dair günlük piyasa analiz raporunu yayımladı.

Yayın Tarihi: 27/03/19 06:20
okuma süresi: 2 dak.
TCMB’nin adımları, dövizdeki yükselişi durdurdu
A- A A+
İktisatbank'ın 27 Mart'a ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Her önlemin bir şifa bir de yan etkisi vardır: TCMB adımları ile TL gecelik faiz piyasası buz kesti.

Türk insanının hayatını son günlerde "swap" terminolojisi renklendirdi. Bugün nedir bu swap biraz ondan söz ederek farklı bir açılış ile başlayalım…

Döviz satın almak için Türk Lirasına (TL) sahip olmak gerekiyor. Eğer TL yoksa, gidip TL'yi gecelik olarak borçlanarak bir faiz ödemeniz ve kurun yükseleceği yönünde bir beklenti ile karşılığında döviz almanız ve faiz kazanmanız gerekiyor.

Swap, bir nevi iki para birimini, Kıbrıs tabiri ile "değiş tokuş etmek" gibi düşünülebilir. Geçen hafta Perşembe günü, TCMB'nin rezervlerinin son 2 haftada 5,6 milyar dolar gerilediği ve yine son 1 haftada yurtiçi yerleşiklerin 4 milyar dolar aldığının görülmesi ile başlayan TL olumsuz hava, Cuma günü yurtdışı piyasalarda esen negatif ve riskten kaçan hava ile birleşerek, TL üzerinde istenmeyen sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Hatırlanacağı üzere, Cuma günü 5,46'dan güne başlayan USD/TL kuru, saatler içerisinde 5,85 seviyesine kadar yürümüştü.

Hemen akıllara, 2018 Ağustos ayında yaşanan kur depreminin sıcak hatıraları gelince, yabancı yatırımcılar (benzer bir sürecin yaşanacağı heyecanı ile), TL borçlanıp döviz almaya başladı (swap). Yabancını hamlesini gören TCMB, geçen sene Ağustos'ta yaşanan türde bir spekülatif atağın önüne geçmek adına, bankalara %24 faizle verdiği 1 hafta vadeli repo ihalesini durdurarak, fonlamayı, gecelik vadede, faiz koridorunu üst bandından yaparak üstü örtülü de olsa faiz oranlarını yukarı iterek TL likiditesini sıkılaştırdı.

İktisatbank Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu 27/03/2019 – Çarşamba

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.