EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 9 dak.

'Kontrol dışı' Bitcoin KKTC'de

'Kontrol dışı' Bitcoin KKTC'de

Değeri ortalama 10 bin 400 Euro civarında seyreden elektronik para birimi Bitcoin, ülkemizin birçok yerinde "yeni dünyanın yeni parası" olarak alış-satış bürolarında yayılmaya devam ediyor. Ancak komşu Güney'de ATM'si bile olan Bitcoin'in bizde herhangi bir yasal zemini yok. Pek çok ülke bu konuda sıkıntı yaşıyor. Türkiye de bu ülkelerin arasında...

Yayın Tarihi: 01/07/19 07:30
okuma süresi: 9 dak.
'Kontrol dışı' Bitcoin KKTC'de
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

KKTC'nin birçok yerinde elektronik para birimi olan; 'Bitcoin' alış-satış büroları yayılmaya devam ediyor.

Herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimi olan kripto para Bitcoin, KKTC'de de alınıp satılabiliyor. Şimdilerde ortalama 10 bin 400 Euro civarında seyreden Bitcoin KKTC'de de yaygınlaşıyor.

KARAHASANOĞLU: "BİTCOİN İÇİN DÜZENLEME, MEVZUAT YOK, 'BU İŞİ YAPAMAZSINIZ' DİYEMİYORUZ"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi Müdürü Şifa Karahasanoğlu, Bitcoin ile ilgili herhangi bir düzenleme olmadığını açıkladı. Mevzuat olmadığı için kısıt olmadığını işaret eden Karahasanoğlu, dolayısıyla "Bu işi yapamazsınız" diyemediklerini vurguladı.

"İLERİDE ÇALIŞMALAR OLACAK, BÜROLARI GÖREVLERİMİZ ÇERÇEVESİNDE DENETLİYORUZ"

Bitcoin ile ilgili dış ülkelerde de yasa geçmesi için çalışma olduğunu kaydeden Şifa Karahasanoğlu, ülkemizde de ileride konuyla ilgili çalışmaların olacağını anlattı. Karahasanoğlu, Bitcoin alım-satım bürolarını görevleri çerçevesinde denetlediklerini belirtti.

AĞAOĞLU: "TÜRKİYE'DE DE BİTCOİN İLLEGAL OLARAK DOLAŞIYOR, ÖNLEM ALINMAZSA KÜRESEL KRİZE NEDEN OLUR"

Türkiye Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, Türkiye'de de Bitcoin'in illegal olarak dolaştığını dile getirerek, yetkililerin bu konuya önlem almadığı takdirde küresel krize neden olacağının altını çizdi.

"G-20 ZİRVESİ'NDE DE BİTCOİN KONUSU ELE ALINDI"

Bitcoin ile gelecekte çok kişinin dolandırılacağını, çok kişinin canının yanacağını savunan Ağaoğlu, Bitcoin konusunun Japonya'da düzenlenen G-20 Zirvesi'nde de ele alındığını kaydetti.

"DEVLETLER GELECEKTE BİTCOİN KONUSUNA YOĞUNLAŞACAK"

Bitcoin'in karşılığının olmadığını hatırlatan Aydın Ağaoğlu, "Bu noktada küresel otoritelerin bu işe nasıl göz yumduğuna şaşırıyorum" dedi. Ağaoğlu ayrıca, devletlerin gelecekte Bitcoin konusuna yoğunlaşacağını da söyledi.

BESİM: "BİTCOİN GİBİ KRİPTO PARALAR GELECEKTE YAYGINLAŞACAK"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Ekonomist Mustafa Besim, Bitcoin gibi kripto paraların gelecekte daha fazla yaygınlaşacağının altını çizdi. Bitcoin gibi söz konusu elektronik paraların regülasyonlarının kamu kurumları tarafından düzenlenmediğini işaret eden Besim, Bitcoin gibi kripto paraların dijital ortamlarda alınıp satıldığını söyledi.

"BANKACILIK SİSTEMİNE GÜVEN KAYBI SONUCU BİTCOİN ORTAYA ÇIKTI"

Sonuç olarak Bitcoin'in de yatırım aracı haline geldiğini vurgulayan Ekonomist Besim, Bitcoin'in bir blockchain ürünü olduğunu hatırlattı. Bitcoin'in ortaya çıkışının küresel finans krizinden sonra, bankacılık sisteminde güven kaybı yaşanması sonucu olduğuna dikkat çeken Besim, insanların finans krizinden sonra yatırım aracı arayışı içerisine girdiğini ve bunun sonucunda Bitcoin'in ortaya çıktığını dile getirdi.

"BİTCOİN'E ULUSLARARASI FİNANS PİYASALARINDA DENETLENME GİRİŞİMLERİ OLDU"

Bitcoin'in ilk çıktığı dönemde değerinin çok yüksek olduğunu, ancak daha sonrasında balon gibi söndüğünü işaret eden Ekonomist Mustafa Besim, Bitcoin'e uluslararası finans piyasalarında denetlenme girişimlerinin olduğunu da vurguladı.

"BİTCOİN HİSSE SENETLERİ MANTIĞINDA ÇALIŞIR"

Besim ayrıca Bitcoin'in yasal olmasının zorunlu olmadığını, tıpkı hisse senetleri gibi, hisse senedi mantığında çalıştığını da sözlerine ekledi.

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Virgülden sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Ayrıca Derin Ağ'da en çok kullanılan para birimidir.

TARİHÇE

Richard N. Cooper tarafından dijital para felesefesinden yola çıkılarak Rothschild ailesine önerilen bir proje olduğu, Rothschild ailesinin ise kendine ait olan uluslararası bankaları dijital para geliştirmesi için görevlendirdiği iddia edilmektedir. Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçmiştir. Manifestonun yazarı SatoshiNakamoto'dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır. İlk bitcoin ile alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşti.

22 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla dolaşımdaki Bitcoin'lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken 4 Haziran 2014 tarihi itibarıyla bu değer 8.2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.

TEKNOLOJİ

Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC (şu anda 25 BTC) ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin'leremisyona sürülmüş olur. Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor (%51 saldırısı hariç) bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülür (50,25,12.5,...).

Para yaratma işlemine madencilik(mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere "madenci" denilmektedir.

Sistemin ilk bloğunun adı "genesisblock" olarak isimlendirilmiştir ve 4 ocak 2009'da üretilmiştir. Bunun gibi bloktaki ilk işlem özel bir işlemdir ve yeni para bloğu yaratan tarafından başlatılır. Bu, ağa madencilerin katılmaları için bir teşvik sistemidir, bu sayede parayı basacak merkezi bir otoriteye sahip olmayan sisteme, para, istenildiği gibi dağıtık olarak girebilmektedir. Madenciler bu şekilde, hem sisteme yeni bitcoinler üretip sürerek hem de bekleyen işlemleri gerçekleştirme hizmetleri karşılığında sistemden bitcoin alarak kazanç sağlamaktadırlar. Yeni paranın sisteme düzenli olarak eklenmesi altın madencilerinin altın bularak dolaşıma sokmalarına benzetilmektedir, madencilik ismi de buradan gelmektedir. Mevcut süreçte madenciler, her yıl dolaşıma girecek olan bitcoin miktarını azalan ve öngörülebilir bir oranla üretmeye devam etmektedirler. Sistemde, toplamda 21 milyon bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar üretim devam edecektir, ardından üretim süreci duracak ve madenciler sadece işlem masrafları üzerinden desteklenmeye devam edilecektir.

Bitcoin, bazı ülkelerde bir ödeme ve yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Türkiye'de de TL karşılığı bitcoin almak mümkündür. Para gibi kullanılabildikleri için bitcoin'lerin bir değerleri vardır ve ayrıca bazı fonların ileride popülaritesi arttıkça, değerinin artacağı beklentisi ile bu ürünle ilgilendikleri bilinmektedir. Bitcoin'in değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep artınca fiyatı artmakta, düşünce de azalmaktadır. Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır. Bitcoin'in piyasa değeri önündeki en büyük tehditler; teknik zorluklar, ülkelerin bu paraya olan yaklaşımına bağlı mevzuat değişiklikleri ve insanların bu paraya olan istek ve güveninin olumsuz yönde değişmesidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.