EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

'Henüz' hissedilmeyen petrol krizi KKTC'yi tedirgin ediyor!

'Henüz' hissedilmeyen petrol krizi KKTC'yi tedirgin ediyor!

Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından, ülkenin petrol üretimini günlük 5,7 milyon varile düştü, bu durum petrol fiyatlarını vurdu. Petrol fiyatları son dört ayın en yükseğinden yüzde 15 daha fazla artış gösterdi. Saldırılar, küresel petrol üretiminin yüzde 5'ini etkiledi. Saldırıyla bağlantılı olarak bir de ABD – İran gerginliği ortaya çıkınca, petrol fiyatları yükselen değerini korudu...

Yayın Tarihi: 23/09/19 17:47
okuma süresi: 5 dak.
'Henüz' hissedilmeyen petrol krizi KKTC'yi tedirgin ediyor!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Geçtiğimiz Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından, ülkenin petrol üretimi günlük 5,7 milyon varile düştü, bu durum petrol fiyatlarını vurdu. Pazar günü ticari işlemlerin başlamasıyla birlikte, petrol fiyatları son dört ayın en yükseğinden yüzde 15 daha fazla artış gösterdi. Saldırılar, küresel petrol üretiminin yüzde 5'ini etkiledi.

Buna göre; saldırıdan önce 60 Dolar civarındaki Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, saldırıdan sonra 69 Dolar'a kadar çıktı, Çarşamba günü ise 63,9 Dolar dolaylarına kadar düştü.

ORTADOĞU GERGİN…

Fakat fiyatlar, haftanın son gününde Orta Doğu'da artan savaş tehdidi ile yükseldi. ABD ve Suudi Arabistan delillerin saldırılarda İran'ın parmağı olduğunu gösterdiğini kaydetti ve İran'a yönelik askeri misilleme tehdidi fiyatların yüksek kalmasına neden oldu. İran Dışişleri Bakanı, kendilerine yönelik bir saldırının topyekûn savaşa neden olacağı uyarısında bulundu.

Bu nedenle Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, haftayı 64,9 Dolar seyrinde kapattı.

KKTC'DEKİ DURUM…

Patlamadan 2 gün sonra, Türkiye gibi petrol fiyatlarının serbest bırakıldığı ülkelerdeki akaryakıt fiyatlarında ani bir yükseliş yaşandı. Türkiye halkı, geçtiğimiz Çarşamba sabahına 35 kuruşluk akaryakıt zammıyla uyandı.

Peki, bu durum, KKTC'de neden etkili olmadı?

KKTC'deki akaryakıt fiyatları, devlet kontrolünde olduğundan ötürü, 15 günde bir, borsaya göre yeniden düzenleniyor. Fiyatların artması ya da düşmesi konusunda son kararı Bakanlar Kurulu veriyor.

AKARYAKIT BİRİMİ SORUMLUSU: "BORSA TAKİP EDİLECEK, KARARI BAKANLAR KURULU VERECEK"

Kıbrıs Postası'na konuşan Akaryakıt Birimi Sorumlusu Mehmet Coşkun, bahsi geçen 15 günün sonlanmasına henüz 1 hafta olduğuna işaret ederek, aradan geçecek 7 günün ardından, borsadaki duruma göre Bakanlar Kurulu'nun akaryakıt zammı olup olmayacağına ilişkin kararı üreteceğini açıkladı.

"Sizce artış olur mu?" sorusunu "Olur ya da olmaz diyemem… Borsayı takip edeceğiz" diyen Akaryakıt Birimi Sorumlusu, nihai kararın Bakanlar Kurulu tarafından verileceğine dikkat çekti.

BORSAYI NELER BEKLİYOR? "TAM KAPASİTEYLE ÜRETİM KONUSUNDA ŞÜPHE VAR"

Peki borsayı, Bakanlar Kurulu'nun akaryakıt zammına ilişkin karar alacağı 1 haftalık süre içerisinde neler bekliyor? Bu sorunun yanıtı, Ortadoğu'da yaşanacak gelişmelerde saklı.

Bloomberg'e göre, Suudi Arabistan'ın, arz taahhütlerini karşılayabilmek için stoklarını kullanması ve olağan atıl kapasite tamponu olmaksızın faaliyet göstermesinin ardından, üretimini,"saldırı öncesi" seviyelerine yükseltmesinin ne kadar süre alabileceğine ilişkin endişeler var. Zira piyasanın, saldırının gerçekleştiği Abqaiq rafinerisindeki hasarın boyutu dikkate alındığında, Suudi Arabistan'ın bu ay sonuna kadar tam kapasiteyle üretime geçileceğine ilişkin güvencesi şüphe ile karşılandı. Bu şüphenin, fiyatlardaki artışın devamına işaret ettiği ifade ediliyor.

ŞAFAKLI: "FİYATLAR ARTARSA, BU KEZ KUZEY'DEN GÜNEY'E KAÇIŞ OLUR"

Ekonomist Doç.Dr. Okan Veli Şafaklı, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamasında, 'şüphe' söylemine benzer bir ifadeyle "istikrar yakalanmadığı sürece, petrol fiyatlarındaki bu yükseliş sürecek" dedi.

Fakat Doç.Dr. Şafaklı, KKTC'deki akaryakıt fiyatlarına ilişkin düzenlemede, yetkililerin referans noktalarından birinin Güney Kıbrıs olduğunu, verilen çabanın 'Güney'den daha ucuz' olması yönünde gerçekleştiğini ve son dönemde akaryakıt alımı konusunda "Güney'den Kuzey'e" bir kaçış olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"PETROLDEKİ BU YÜKSELİŞ ABSORBE EDİLEBİLİR"

"Sektör bu kaçışla sürümden ciddi bir kazanç elde ediyor. Eğer Bakanlar Kurulu fiyatın yükseltilmesi kararı alırsa, bu kez Kuzey'den Güney'e bir kaçış yaşanacak. Döviz son dönemde istikrarını koruyor. Petroldeki bu yükseliş absorbe edilebilir."

"PETROL BAKKALDAN ALINMIYOR"

"Brent tipi ham petrolün varil fiyatları 3 günde yükseldi diye fırsatı görüp zam yapmak doğru olmaz" diyen Şafaklı, petrolün "bakkaldan alınmadığını", stoklar tükenmeden önce yapılan anlaşmalarla akaryakıtın adaya geldiğini ifade etti.

"BU ADİL OLMAZ"

"Stoklar tükenmeden yeni fiyat ayarlaması yapılamaz. Bu adil olmaz" vurgusunda bulunan Şafaklı, KKTC'nin zaten "rekabet edilebilirliği zayıf bir ülke" olduğunu, fiyatları yükseltmenin ülke ekonomisine ciddi zararları olacağını, bu nedenle de çok minimal bir yansıma yapılması gerektiğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.