ADLİ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

'Ön izinli' insan kaçakçılığı!

'Ön izinli' insan kaçakçılığı!

Kendilerine "danışmanlık şirketi" diyen çeteler çalışma ön izniyle Güney Kıbrıs'a insan kaçırıyorlar...

Yayın Tarihi: 20/10/18 10:10
okuma süresi: 5 dak.
'Ön izinli' insan kaçakçılığı!
A- A A+
  • Çalışma Bakanlığı'nın statülerine ilişkin tüm uyarılarına ve yasak olmasına rağmen bir danışmanlık şirketi aracılığı ile yine bir şirket adına ön izinle ülkeye getirilen 10 Bangladeşli, ön izinleri bulunan işyerine hiç uğramadan ortadan kayboldu...
  • Ülkemizde pek çok yabancı uyruklu şahsın Kıbrıs'ın Güneyine geçirildiği bilinirken, söz konusu kayıp Bangladeşli'lerinde Güney'e kaçırıldığından şüpheleniliyor.Yetkililer kendilerine danışmanlık şirketi diyen çetelerin insan kaçakçılığı yaptığı görüşünde…
  • 10 Bangladeşli için ön izin çıkarıldığı, şahısların ülkeye girişlerinin bulunduğu ancak çıkışlarınınolmadığı bildirilirken yapılan şikâyet üzerine polis soruşturma başlattı.
  • Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir açıklama yaparak son günlerde işverenlerin üçüncü dünya ülkelerinden çalışma izni ile yabancı uyruklu eleman getirirken, bu konuda hizmet veren bir takım aracı kişi ve kurumlar tarafındanmağdur edildiğininüzülerek gözlemlendiği ifade edildi...
  • Bakanlık açıklamasında "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, ülkemize yurtdışından eleman getiren aracı kişi ve kurumlarla hiçbir bağı ve bağlantısı olmadığı gibi, söz konusu kişi ve kurumların KKTC'de yasal bir statüsü de bulunmamaktadır. Ülkemizde yürürlükte olan 22/1992 Sayılı İş Yasası'nın 61. Maddesine göre: " İşçilere iş bulmak, işveren ve işlere işçi bulmak için, kazanç amacı ile olsun veya olmasın faaliyet gösterilmesi, çalışılması veya büro açılması yasaktır" Bu konuda tek yetkili, yasal mevzuat gereği, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır" ifadelerine yer verdi.

Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Çalışma Bakanlığı'nın tüm uyarılarına ve yasak olmasına rağmen bir şirketi aracılığı ile bir şirket adına ön izinle ülkeye getirilen 10 Bangladeşli ön izinleri bulunan iş yerine hiç uğramadan ortadan kayboldu. Boyut değiştiren insan kaçakçılığı olaylarında ön izin ile ülkeye getirilen pek çok yabancı uyruklu şahsın Kıbrıs'ın Güneyine geçirildiği bilinirken, 10 Bangladeşli'nin de Güney'e kaçırıldığından şüpheleniliyor. Söz konusu iş yerinin Çalışma Dairesi'ne yaptığı şikâyet üzerine ortaya çıkan olay polise bildirildi.

Bangladeşli işçi bir Danışmanlık Şirketi ile anlaşan özel şirkete 10 Bangladeşli için ön izin çıkarıldığı, şahısların ülkeye girişlerinin bulunduğu ancak Bangladeşli şahısların ortadan kaybolduğu öğrenildi. Yasal olarak ülkeden çıkışları bulunmayan 10 Bangladeşli'nin Güney Kıbrıs'a kaçırıldığı tahmin ediliyor. Yapılan şikâyet üzerine polis soruşturma başlattı

ÇALIŞMA BAKANLIĞI AÇIKLAMA: "BU DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİ YASA DIŞI"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yurtdışndan yabancı işçi getirme hususunda hizmet veren aracı kişi ya da kurumlara başvurulmaması için uyarıda bulundu ve İş Yasası'nın 61. Maddesini hatırlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan basın duyurusu şu şekilde:

"Son günlerde, Bakanlık olarak; ülkemizde, işverenlerimizin üçüncü dünya ülkelerinden çalışma izni ile yabancı uyruklu eleman getirirken, bu konuda hizmet veren bir takım aracı kişi ve kurumlar tarafından mağdur edildiğini üzülerek gözlemlemekteyiz. Bakanlık açıklamasında "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, ülkemize yurtdışından eleman getiren aracı kişi ve kurumlarla hiçbir bağı ve bağlantısı olmadığı gibi, söz konusu kişi ve kurumların KKTC'de yasal bir statüsü de bulunmamaktadır. Ülkemizde yürürlükte olan 22/1992 Sayılı İş Yasası'nın 61. Maddesine göre: " İşçilere iş bulmak, işveren ve işlere işçi bulmak için, kazanç amacı ile olsun veya olmasın faaliyet gösterilmesi, çalışılması veya büro açılması yasaktır." Bu konuda tek yetkili, yasal mevzuat gereği, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır" dedi.

Bakanlık olarak işverenlerimize tavsiyemiz, yurtdışından işçi talep ederken, çalışma izni çıkarılacak işçilerinniteliklerinin iyice araştırılması, işçilerin ülkeye girişinden kalacağı yere kadar, çalışma izin işlemleri sürecinin takipçisi olmaları ve gereken hassasiyeti göstermeleridir.

Kamuoyuna önemle duyurulur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.