ADLİ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Afrika davasından beraat kararı çıktı

Afrika davasından beraat kararı çıktı

Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ile Direktör Ali Osman Tabak haklarında açılan "Karikatür Davası'ndan" beraat etti.

Yayın Tarihi: 17/05/19 07:45
okuma süresi: 3 dak.
Afrika davasından beraat kararı çıktı
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

"Yabancı devlet büyüklerine hakaret ve KKTC ile Türkiye'nin arasını açmakla" suçlanan Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ve Direktör Ali Osman Tabak, haklarına açılan ve "Karikatür davası" olarak bilinen ceza davasının kararı dün açıklandı. Levent ve Tabak haklarındaki davadan beraat etti.

Yaklaşık 1 buçuk saat süren davanın kararında Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Cenkay İnan İddia Makamı'nın "Yabancı devlet büyüklerine zem ve kadih" davası ile "KKTC ile Türkiye'nin arasını açmak" ve "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı küçük düşürmek, tahkir etmek, nefret ve hakarete uğratmak" yönündeki iddialarını ispatlayamadığı yönünde karar üretti.

8 Aralık 2017 tarihinde Afrika Gazetesi'nde yayınlanan kolaj karikatüre müdahale gereği bulmadığını belirten İnan, İddia Makamı ve Savunma Makamı'nın mahkemede dinlettiği tanıkların şahadetleri ile mahkemede sunulan emareleri ayrı ayrı inceleyerek yabancı bir devlet başkanına hakaret kanaati oluşmadığını ve yayının KKTC ile TC arasında ilişkileri bozduğuna dair huzurunda somut bir şahadet bulunmadığını açıkladı. İnan kararında, söz konusu yayının itibar zedelemediğine, hiciv içerdiğine, KKTC-TC arasındaki ilişkilere zarar verme niyeti taşımadığına dair bulgularda bulundu.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Yargıç İnan kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu konudaki kararlarına da dikkat çekerek benzer davalarla ilgili kararlara değindi. İddia Makamı tanıklarının çelişkili ifadeleri olduğuna vurgu yapan Yargıç İnan, özellikle çeşitli üniversitelerde öğretim görevlisi olan 9 tanığın şahadetlerine itibar etmediğini vurguladı. Zem ve kadih davalarında müştekinin gelip şahadet sunması gerektiğini belirten İnan, Eski TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay tarafından "Kıbrıs Türk halkı" adına açılan davaya Kanbay'ın tanık olarak gelmediğini de söyledi.

LEVENT VE TABAK'A BASIN SEKTÖRÜNDEN DESTEK

Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ile Gazete Direktörü Ali Osman Tabak hakkında okunacak kararı dinlemek için çok sayıda gazeteci de mahkemeye akın etti. Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu ile Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir'in yanı sıra yerli ve yabancı basın ile sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve Afrika okurları da kararı izledi. 8 Aralık 2017'de Afrika Gazetesi'nde "Yunan gözüyle" başlığı altında yayınlanan kolaj karikatür davası ile İddia Makamı 25 tanık, Afrika Gazetesi ise 14 tanık dinletti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.