GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

ELAM, Güney seçimlerinde dördüncülüğe razı

ELAM, Güney seçimlerinde dördüncülüğe razı

Ulusal Halkın Cephesi ELAM'ın lideri ve bu ayki 'cumhurbaşkanlığı' seçiminde adayı Christos Christou, 28 Ocak'ta yapılacak seçimde partisinin dördüncü sırada yer almasının kendisini memnun edeceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 18/01/18 07:45
okuma süresi: 8 dak.
ELAM, Güney seçimlerinde dördüncülüğe razı
A- A A+

KHA'ya bir demeç veren Christou, halkın kendisine ve partisine güvendiğini çünkü Kıbrıslıların bir önceki hükümetlerin uyguladığı politikalardan zarar gördüklerini, sol dahil tüm partilerin ülke yönetimine katıldığını belirtti.

Üç adayın eski siyasi düzenin temsilcileri olduğunu düşündüğünü kaydeden Christou, iki bölgeli iki toplumlu federal bir çözüm sağlayan 77-79 Üst Düzey anlaşmalarının tarihte kaldığını ifade etti.

Christou, adaylığını açıklamadan önce diğer iki 'cumhurbaşkanı' adayının seçimlere katılmamaya kendisini ikna etmek için kendisine yaklaştıklarını anlattı ancak bu iki aday hakkında açıklama yapmayı reddetti ve öyle ya da böyle seçmenleri etkilemek istemediğini söyledi.

Yine de ELAM'ın ikinci tur bir oylama durumunda, partisinin birinci seçimden sonra sorularına verecekleri yanıtlara bağlı olarak iki adaydan birinin yanında olacağını bildiren Christou, Güney Kıbrıs'ın hidrokarbon ve enerji politikasını, Kıbrıs sorunundaki politikasını destekler şekilde kullanması gerektiğine dikkat çekti.

Savunma konularında, Yunanistan'la birleşik bir savunma enerji anlaşması olması, özellikle Atina'yla yakın işbirliği içinde bulunulması gerektiğini, Kıbrıs'a yabancı yatırımı çekmek için yurt dışında yaşayan Yunanlılardan faydalanılması gerektiğini belirten Christos Christou, ELAM'ın birleşik bir devlet Kıbrıs sorununda strateji değişikliği önerisini savundu; sorunun bir istila ve devam etmekte olan işgal sorunu olduğunun izah edilmesi gerektiğine işaret etti.

Christou, "BM Güvenlik Konseyi kararları da Kıbrıs sorununa öyle değiniyor. Dolayısıyla görüşlerimizle uluslararası kuruluşların çerçevesinin dışında değiliz. Dahası 43 yıllık müzakerelerde tam anlamıyla hiçbir şey elde edilmeden sonuçlandı ve Kıbrıs Rum tarafı tüm bu müzakere süreci içerisinde hiçbir şey fayda sağlamadı. Dolayısıyla siyasi liderlik olarak yolumuzu yeniden gözden geçirmeli ve Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni bir yol, yeni bir strateji hazırlamalıyız" dedi.

Birleşmiş Milletlerin diğer kuruluşlar veya ülkeler gibi doğru anlatıldığında sorunun ne olduğunu, bunun iki toplumun farklılığı olmadığını anlayacaklarına inandığını ifade eden ELAM lideri, bunun her yöne yanlış mesajlar verdiğini söyledi; "Bu çıkmaz politikasının hiçbir yere götürmediğini tekrarlıyorum. 1977'de, Kıbrıs sorunuyla ilgili ilk anlaşmaların imzalandığındakinden daha iyi bir durumda değiliz. Üst Düzey anlaşmalar yanlış yöndedir. 1977'de federasyon görüşüldü, ama 1980'de kabul edildiği gibi iki bölgeli, iki toplumlu olarak görüşülmedi" şeklinde konuştu.

"Bugün 1977'ye geri dönüp tartıştığımız her şeyin sadece tarihe ait olduğunu anlamamız gerekir" diyen ELAM'ın cumhurbaşkanı adayı, Kıbrıslı Rumların insan olarak ve uluslararası tanınmış bir devlet olarak kendi gelecekteki yollarına karar verme hakları olduğuna ve bu yolu kimsenin kendilerine empoze edemeyeceğine inanıyor.

"Hiçbir şekilde Türkiye'nin askeri işgalini yasallaştıramayız" şeklinde konuşan Christou, soruları da yanıtladı; Irak askerlerinin Kuveyt'i terk ettiği gibi Türk güçlerinin Kıbrıs'ı terk etmesi gerektiğini vurguladı; "Türkiye uluslararası hukuku ihlal ediyor ve eğer bizim daha fazla müttefikimiz olursa Türkiye'yi baskı altında tutabiliriz. Doğu Akdeniz'de hidrokarbon kaynaklarıyla şimdiki durum bizim için avantaja dönüştüreceğimiz bir durum, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yararına bir zaman olabilir" dedi.

ELAM'ın savunduğu birleşik bir devlette Kıbrıslı Türklerin durumuyla ilgili olarak da Christos Christou, Avrupa ülkelerindeki diğer azınlıklar gibi Kıbrıslı Türklerin de siyasi, dini ve sivil hakları olacağını ve temel yükümlülükleri bulunacağını, ancak ELAM'ın %17'lik bir nüfusun Kıbrıs 'Cumhurbaşkanı'nı seçemeyeceğine inandığını bildirdi, bunun demokrasi kavramını bozduğu, olması halinde o zaman tamamen antidemokratik bir çözüme gidileceği uyarısında bulundu.

Ekonomi ve Güney Kıbrıs'ta 2013'te yaşanan mali krizden sonra bankacılık sektörünü sıkıştıran takipteki krediler konusunda da Christou, yasadışı olmasına rağmen tüm bu yıllar içerisinde takipteki kredilere ve bazı borçlara eklenen faizlerin iptal edilmesini önerdi, Avrupa'da böyle örnek oluşturan bir durum bulunmadığını belirtti.

O zamanki ilgili yetkilileri bankaları denetlemedikleri ve borçlananlardan aşırı oranda faiz alınmasına izin verdikleri ve insanları borçlarını ödeyemez hale getirdikleri için eleştiren ELAM lideri, faizlerin iptalinin her iki tarafa da fayda sağlayacağını, borçluların borçlarını yeni bir anlaşmayla geri ödeyebileceğini, bankaların da takipteki kredilerden gelir elde etmeye başlayacaklarını söyledi ve seçimlerden hemen sonra büyük bir oranla bankaların evlere sahip olacaklarını belirtti.

ELAM'ın 'cumhurbaşkanı' adayı, insanlara kırsal alanlarda iş kurmaları için vergi muafiyeti, kurumlar vergisinde kesinti ve vergi indirimi dâhil teşvik sağlayacağını, aynı zamanda geçmişte Kıbrıs'ta Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla'nın %10'undan fazlasına dek gelen, bugün %3 dolaylarında bulunan birincil ve ikincil sektörlerin gelişmesi için teşvikler sunacağını da anlattı.

Güney Kıbrıs'a yabancı yatırımlar konusunda da Christou, yurt dışında yaşayanlardan ve Rusya gibi Güney Kıbrıs'a daha dost olan ülkelerden başlayarak Kıbrıs'ın yabancı şirketleri çekmek için bir strateji geliştirmesi gerektiğini, turizm, denetleme ve gemicilik gibi çeşitli alanlara yatırım yapabileceklerini ifade etti.

Yeni sağlık sisteminden de söz eden Christos Christou, bu sistemin devlet hastanelerinde tıbbi personel, yardımcı personel ve ekipmanların ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini kaydetti.

Christou, doğalgaz ve genelde hidrokarbonun, Güney Kıbrıs'ın elinde büyük bir diplomatik ve ekonomik silah olduğunu, dolayısıyla araştırmanın doğru şekilde yapılması gerektiğini ifade etti.

Bölgedeki çeşitli ülkelerle ikili ve üçlü anlaşmaların doğru yolda olduğuna ancak Lefkoşa'nın Yunanistan'la ilişkilerini artırmaya da yatırım yapması gerektiğini söyledi. Yunanistan ve Kıbrıs arasında Birleşik Savunma Doktrini'nin yeniden kurulması ve Birleşik Enerji Savunma Doktrini'nin genişletilmesi gerektiğini belirten Christou, bunun Kıbrıs'a doğal zenginliklerini kullanması için büyük bir fırsat vereceğine dikkat çekti.

ELAM lideri, adaylığının, solcular dahil tüm partilerden seçmeni çektiğini, ELAM'ın insanları parti etiketlerine göre ayırmadığını söyledi; "Önerdiklerimiz vatandaşlar tarafından kucaklanırsa o zaman bizim saflarımızda karşılanırlar" dedi.

Christou, ELAM'ın 'cumhurbaşkanlığı' seçimlerinde dördüncü sırada olması durumunda bunun iyi bir yer olacağını belirten Christos Christou, en iyi anketin 28 Ocak'ta olacağını, neler olduğunu tam olarak anlayabileceklerini söyledi.

Gelecekte de 'cumhurbaşkanlığı' seçiminde aday olup olmayacağı sorusunu da Christou, 'belki' şeklinde yanıtladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.