GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

Anastasiadis, Spehar'ı makamına çağırarak, nabız tutacak

Anastasiadis, Spehar’ı makamına çağırarak, nabız tutacak

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in önümüzdeki hafta görüşeceği BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar'dan Kıbrıs konusunda bundan sonra atılacak adımlarla ilgili nabız yoklamasını isteyeceği iddia edildi.

Yayın Tarihi: 10/02/18 11:48
okuma süresi: 7 dak.
Anastasiadis, Spehar’ı makamına çağırarak, nabız tutacak
A- A A+
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in önümüzdeki hafta görüşeceği BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar'dan Kıbrıs konusunda bundan sonra atılacak adımlarla ilgili nabız yoklamasını isteyeceği iddia edildi.

Bazı Rum kaynaklar Anastasiadis'in sadece nabız yoklama talebinde bulunacağını iddia ederken, bazı kaynaklar ise Rum liderin Spehar'dan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya "müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğu" mesajını götürmesini isteyeceğini savunuyor.

Politis "Spehar İle Randevu… Başkan, İnsani Açıdan Mümkün Olan Her Şeyi Yapacağını Taahhüt Ediyor" başlıklı haberinde, Anastaiadis'in Spehar ile görüşeceğini dün bizzat açıkladığını yazdı.

Habere göre, yeniden seçilmesi nedeniyle dün makamında halktan tebrik kabul eden Anastasiadis, "Müzakerelerin yeniden başlama perspektifi olup olmadığının ortaya çıkması için insani açıdan mümkün olan her şeyi yapma" sözü verdi.

Gazete, Anastasiadis'in Spehar ile görüşeceğini açıklarken, birkaç gün önce söylediği gibi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşme talebinde bulunma olasılığına değinmediğine dikkat çekti.

Anastasiadis'in, "BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi'nden başlayarak nabız yoklayacağını" söylemekle yetindiğini ekledi.

Gazeteye göre, Spehar ile "uzlaşılmış doğru zeminde bir diyalog ümidi veren dayanaklı perspektifler oluşup oluşmadığını araştırması için görüşeceğini" söyleyen Anastasiadis, "Kıbrıslı Türkler, istila kurbanlarının kaygılarını da, beklentilerini de, endişelerini de teslim etmeli" ifadesini kullandı.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımların, "öteki taraftan yapılan açıklamalara ve koşulan şartlara bağlı olduğunu" yineleyerek "hepimizin, Kıbrıs Türk liderliğinin ve Türkiye'nin davranış değişikliklerini izlemesi iyi olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile olası görüşmesinden önce siyasi parti başkanlarıyla görüşeceğini söyleyen Anastaiadis, "Ulusal Konsey toplantısı da gelişme olması halinde, zamanında ve herhangi bir temastan önce yapılacak" dedi.

KABİNESİNİ KURDUKTAN SONRA…

Aynı gazete, Anastasiadis'in Atina Haber Ajansı'na verdiği mülakatta, yeni kabinesini oluşturduktan sonra Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşme talebinde bulunacağını söylediğine işaret ederek, "en azından iç yönlerde diyaloga devam etmekte kararlı olduğunu" öne sürdü.

Nikos Anastasiadis, "Geçmiştekine benzer davranışlarla karşılaşmaması ve iki tarafın, son müzakerelerde oluşturulan çerçeveye bağlı kalması" dileğinde bulundu. Anastasiadis ayrıca "Kıbrıs ile ilgili yeni bir konferans olması için önce iyi ön hazırlık yapılması gerektiği" görüşünü yineleyerek "Türkiye'nin tezleri bilinmeden, özellikle de (bu tezler) BM genel Sekreteri'nin parametrelerine uygun olmadan, yeni bir çaba yeniden başarısızlığa sürüklenir" iddiasında bulundu.

TC Dışişleri Bakanı'nın, Kıbrıs ile Yunanistan arasında deniz sınırı yok açıklamasını değerlendirirken "Atina ve Lefkoşa tezlerini Deniz Hukuku'na dayalı şekillendiriyor" ifadesini kullanan Anastasiadis, şunları ekledi:

"Gerek MEB konusunda, gerek Kıbrıs sorunu ve Türkiye ile ilişkilerimiz konusunda Yunanistan ile sıkı işbirliği içerisindeyiz ve bundan sonra atılacak adımları, her iki ülkeye de kısa ve uzun vadeli etkilerini değerlendirerek belirleyeceğiz."

"SPEHAR'I MAKAMINA ÇAĞIRACAK"

Fileleftheros "Motorlar Isınıyor… Anastasiadis Müzakereler Konusunda Spehar'ı Çağırıyor… Başkan Müzakereleri Yeniden Başlatmakta Kararlı Olduğunu ve Gelecek Hafta Elisabeth Spehar'ı Makamına Çağırarak Mustafa Akıncı'ya Mesaj Götürmesini İsteyeceğini Söylüyor" başlık ve spotlarını kullandı.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Anastasiadis'in, makamına çağırarak görüşeceği Spehar'dan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya "müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğu" mesajını götürmesini isteyeceğini yazdı.

ANASTAİADİS İLE MAVROYANNİS "BİRAZ KOORDİNASYONSUZ"

Öte yandan Haravgi "Diyaloğun Yeniden Başlama Zemini Gri Bölge" başlıklı manşet haberinde müzakerelerin zemini ve usulü konusunda görüntünün "gri olduğunu" belirterek, Anastasiadis ile müzakerecisi Andreas Mavroyannis'in bu konuda biraz koordinasyonsuz göründüğünü savundu.

Gazete, Anastaiadis "diyaloğun iç yönlerde yeniden başlamasından" söz ederken, Mavroyannis'in "müzakereler Crans Montana'da kaldığı yerden devam etmeli" dediğine dikkat çekti.

Anastaiadis'in Atina Haber Ajansı'na yaptığı açıklamanın ana hatlarını aktaran gazete, Mavroyannis'in RİK'e "Kıbrıs Rum tarafı, prosedürün (müzakerelerin yeniden başlama olasılığında), geleneksel iki liderin haftalık görüşmesi modeli yerine Crans Montana'dakine çok yakın olacağını anlıyor" ifadesini kullandığına işaret etti.

Habere göre, "evet istenilen ve doğru olan, müzakerelerin Crans Montana'da kalınan yerden devam etmesidir" diyen Mavroyannis, BM Genel Sekreteri'nin çerçevesiyle ortaya koyduğu ve garantiler, müdahale hakkı ve Türk askerinin çekilmesi esas olmak üzere 6 konu başlığının müzakeresinin ilerlemesi gerektiği görüşünü dile getirdi.

"GERİ ÇEKİLMESİ, HARİTANIN SUNULMADIĞI ANLAMINA GELMEZ"

Kıbrıs Türk tarafının Toprak başlığında sunduğu haritayı geri çekmesine de değinen Mavroyannis, haritanın geri çekilmesinin, sunulmadığı anlamına gelmediğini ve her iki tarafın da masaya koydukları konusunda her an pozisyon değiştirebileceğini savundu.

Alithia haberi "Kıbrıs Sorununda Bir Şeyler Oluyor… Başkan Anastasiadis İlk Hareketlerine Hazırlanıyor ve İnisiyatif Alıyor" başlığıyla manşete çekti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.