GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Kasulidis: "Saipem 12000 için çözüm Roma'dan gelecek"

Kasulidis: "Saipem 12000 için çözüm Roma'dan gelecek"

Rum Hükümeti'nin, Güney Kıbrıs'ın sözde "Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)" içerisindeki ileri sürülen Türk tahriklerinin tırmanması ve İtalyan ENI şirketine ait Saipem 12000 sondaj gemisinin 3'üncü parselde bulunan "Supia" hedefine yaklaşmasının engellenmesinin ardından, farklı gidişatlara yönelik girişimlerde bulunacağı ifade edildi.

Yayın Tarihi: 11/02/18 13:46
okuma süresi: 5 dak.
Kasulidis: "Saipem 12000 için çözüm Roma'dan gelecek"
A- A A+
Rum Hükümeti'nin, Güney Kıbrıs'ın sözde "Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)" içerisindeki ileri sürülen Türk tahriklerinin tırmanması ve İtalyan ENI şirketine ait Saipem 12000 sondaj gemisinin 3'üncü parselde bulunan "Supia" hedefine yaklaşmasının engellenmesinin ardından, farklı gidişatlara yönelik girişimlerde bulunacağı ifade edildi.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannnis Kasulidis'in dün yaptığı açıklamada, konuyla ilgili çözümün Rum Yönetimi'nin sürekli iletişim halinde olduğu Roma'dan gelmesinin beklendiğini söylediğini yazan Fileleftheros gazetesi, Rum hükümetinin ileri sürülen Türk tacizleri konusunda Avrupa Birliği (AB) ile Lefkoşa'daki ABD Büyükelçiliğini bilgilendirdiğini kaydetti.

Gazeteye göre çözümün Roma'dan ve daha da somut olarak İtalya Dışişleri Bakanlığından geleceğine inandığını ifade eden Kasulidis, kısa süre içerisinde gerilimin yatışacağını düşündüğünü iletti.

"Duyulan endişenin İtalyan menfaatlerinin korunması olduğunu" da söyleyen Kasulidis, ENI şirketinin İtalyan şirketi olduğunu ve İtalyan hükümetinin kendisini koruyacağını ifade etti.

Sondaj gemisi "Supia" hedefine doğru ilerlediği sırada, Türk savaş gemilerinin sondaj gemisinin ilerlemesini engellediğini ileri süren Kasulidis, Türk savaş gemilerinin manevralar yaptığını ve geminin kaptanının da bunlardan kaçınmak için bazı manevralarda bulunduğunu öne sürdü.

Geminin artık ilerleyememesi üzerine durduğunu ve şirkete durumla ilgili bilgi verildiğini ifade eden Kasulidis, ENI şirketinin gemiye yönelik direktifinin ise, geri dönmemesi şeklinde olduğunu aktardı.

Açıklamasında, ENI şirketinin endişeli olmadığını da ifade eden Kasulidis, sondaj yapan şirketlerin bu tarz tacizlere alışık olduğunu savundu.

Habere göre "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kısa zaman önce Roma'ya gerçekleştirdiği ziyarette duyduklarından memnun kalmadığını, çünkü ENI şirketinin Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'indeki araştırmaları konusundaki itirazlarına istediği yanıtları almadığı" iddiasında da bulunan Kasulidis, "Türkiye'nin bu korsan eylemiyle zor durumda kaldığını" öne sürdü.

Rum Hükümetinin ENI şirketiyle temas içerisinde olduğunu dile getiren Kasulidis, şirketin, verdiği taahhütlerin muhafaza edilmesi için kararlılık gösterdiğini sözlerine ekledi.

Olayların, tatbikatla ilgili Türk Navtex'ine atıfta bulunan Türk savaş gemilerinin, geçtiğimiz Cuma gecesi sondaj gemisinin hedefine ilerlemesini engellemesiyle başladığını savunan gazete, Rum Yönetimi'nin, bölgedeki Türk Navtex'ini, yayımladığı bir karşı Navtex ile iptal ettiğini ileri sürdü.

Sondaj gemisinin dün geç vakitlere kadar Greko Burnu açıklarında ve Supia hedefinden 15 deniz mili mesafede olduğunu kaydeden gazete, "eldeki bilgilerin, bölgede altı Türk savaş gemisi olduğundan söz ettiğini" ekledi.

Alithia gazetesi ise "Supia Onlara Ağır Geldi- Türkiye Kıbrıs MEB'indeki Tahriklerini Artırıyor" başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Atina'da yayımlanan "Ta Nea" gazetesine verdiği demeçte, konuyla ilgili söylediklerine yer ayırdı.

Gazeteye demecinde, genel olarak enerji meseleleriyle ilgili ileri sürülen Türk tahriklerinden söz eden Anastasiadis, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarından vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını" söyledi.

Anastasiadis "enerji planlamalarını kesintisiz bir şekilde hayata geçirebilmeleri için, Birleşmiş Milletler (BM), şirketler ve şirketler dolayısıyla tüm müdahil tarafların konuyla ilgili bilgi sahibi olması amacıyla, tabii ki askeri olmayan, gerekli tüm önlemleri almakta olduklarını" da ifade etti.

"Rum hükümetinin enerji konusunu lanet değil, nimet olarak gördüğünü" de söyleyen Anastasiadis, Türkiye'nin de bunu aynı şekilde görmesini umduğunu sözlerine ekledi.

Haber Politis gazetesinde "Türk Savaş Gemileri Tarafından Sondaja Stop- Navtex'e ve Güvenlik Konularına Atıf- İtalyan Hükümeti Ankara'yla Perde Gerisi İstişarelere Başladı- Türkiye'nin Gerçek Niyetleri Netleşene Kadar Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Teyakkuzda- Saipem 12000 Platformu 3'üncü Parselde Durakladı- Türkiye Supia'daki Sondajı Engelliyor", Simerini'de ise "Erdoğan Supia'daki Yeni Sondajı Altı Firkateynle Engelledi" başlıklarıyla yer aldı.

Kathimerini gazetesi ise "Delfino ve Anthia'daki Sondajlar Barometre" başlıklı haberinde, Amerikan Exxon Mobil şirketinin önümüzdeki sonbaharda "Delfino" ve "Anthia" hedeflerinde yapacağı iki sondajın, Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'indeki fırsatlara dair barometre teşkil edeceğini yazdı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.