GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Anastasiadis Tusk ile görüştü, destek istedi

Anastasiadis Tusk ile görüştü, destek istedi

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Rum Yönetimi'nin enerji planlamalarının hayata geçirilmesi ve Güney Kıbrıs'ın tek yanlı ilan ettiği sözde "Münhasır Ekonomik Bölgesi" (MEB) içerisindeki ileri sürülen Türk tahriklerinin kınanması konusunda Avrupa Birliği'nden güçlü bir destek sağlamak için, dün Brüksel'de yapılan görüşmelerde, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın desteğini aldığı haber verildi.

Yayın Tarihi: 23/02/18 14:33
okuma süresi: 8 dak.
Anastasiadis Tusk ile görüştü, destek istedi
A- A A+
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Rum Yönetimi'nin enerji planlamalarının hayata geçirilmesi ve Güney Kıbrıs'ın tek yanlı ilan ettiği sözde "Münhasır Ekonomik Bölgesi" (MEB) içerisindeki ileri sürülen Türk tahriklerinin kınanması konusunda Avrupa Birliği'nden güçlü bir destek sağlamak için, dün Brüksel'de yapılan görüşmelerde, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın desteğini aldığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis'in dün Brüksel'de görüştüğü Tusk'tan, "AB'nin, üye devletlerin doğal kaynaklarıyla ilgili araştırma yapması ve bunlardan istifade etmesinin egemenlik hakkı olduğunu yineleyerek; Türk tahriklerinin kınanmasıyla ilgili somut bir açıklamayla Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yönelik destek belirtmesini istediğini" iletti.

Gazete, "Kıbrıs Cumhuriyeti'ne" yönelik destek açıklaması ile Kıbrıs sorununun 26 Mart'ta Varna'da yapılacak olan zirve toplantısını meşgul edecek olan konulardan biri olması fikrinin, Brüksel'de gerçekleştirilen görüşmelerde masada olduğunu da kaydetti.

Her şeyin toplantıya katılan diğer üye devletlerin tutumuna bağlı olacağını da belirten gazete, Brüksel'de, Lefkoşa Rum kesiminin işinin zor olduğuna işaret edildiğini, çünkü çok sayıda devletin, AB'nin sözde Rum MEB'i konusuna esaslı bir şekilde müdahil olmasından yana olmadıklarına dikkati çekti.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in bugün Brüksel'de Fransa ve İtalya liderleri aynı zamanda Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile ayrı ayrı temaslarda bulunacağını da ekledi.

Gazete iç sayfadan "Hedef AB'den Güçlü Destek- Anastasiadis ile Tusk 27'lerin Açıklamasını Ele Aldı- Kıbrıs Sorununun Varna'da Ortaya Konması Düşünceleri" başlıklarıyla geniş yer verdiği Brüksel çıkışlı haberinde de, konuya yer ayırdı.

Gazete "elde ettiği bilgilere" dayanarak yer verdiği haberinde, "AB'den Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yönelik spesifik bir destek açıklaması ile Kıbrıs sorununun 26 Mart'ta Varna'da gerçekleştirilecek olan AB-Türkiye zirve toplantısının temel konularından biri olmasının; gayri resmi zirve toplantısı ve Anastasiadis'in Kıbrıs MEB'indeki Türk tahrikleri konusunda bugün yapacağı bilgilendirme ışığında, AB merkezindeki görüşmelerle ilgili bulmacayı oluşturduğunu" yazdı.

Haberinde Anastasiadis'in dün akşam Tusk ile görüştüğünü yineleyen gazete, "eldeki bilgilerin" Tusk'ın Anastasiadis'in "MEB'deki Türk tahrikleriyle ilgili olarak, AB tarafından elle tutulur bir tepki verilmesi gerektiği konusundaki tezini dinlediğini, anladığını ve paylaştığını" iletti.

Öte yandan gazete bunun, gayri resmi zirve toplantısına katılan 27 üye devletin takınacağı tutuma bağlı olacağını da ifade etti.

Bu arada gazete, Kıbrıs sorununun, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in, AB'ye başkanlık eden Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un da huzurunda gerçekleştirilecek olan çalışma yemeği çerçevesinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapılacak görüşmenin gündeminde yer alması için; Varna'daki AB-Türkiye toplantısıyla ilişkilendirilmesi amacıyla fikirler sunulmakta olduğunu da kaydetti.

Buna paralel olarak, AB çevrelerinin, AB-Türkiye zirve toplantısının ertelenmesi konusunun gündeme gelmesinin çok zor olduğunun sızdırılmasına izin verdiklerini yazan gazete, Rum kesiminin muhtemelen böyle bir olasılığa ilişkin ağız yoklama niyetine sahip olduğunu savunan bilgilere de dolaylı olarak yanıt verildiğini ekledi.

Politis gazetesi ise "Tusk Elle Tutulur Bir Yanıt Ortaya Çıkması Gerektiğini Anlıyor- Bugün Belli Olacak" başlıklı haberinde, AB'den, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'indeki ileri sürülen tahriklerine ilişkin bir yanıt ortaya çıkıp çıkmayacağının bugün görüleceğini; çünkü Avrupa Konseyi Başkanı Tusk'ın dün gece Anastasiadis'le gerçekleştirilen görüşmede, Rum kesiminin endişelerini anlıyor göründüğünü kaydetti.

Gazete "elindeki bilgilere" göre, Tusk ile Anastasiadis'in gerçekleştirdiği bir saatlik görüşmenin ardından, Tusk'ın "Kıbrıs'ın enerji planlamalarının Türkiye tarafından engellenmesine ilişkin olarak, AB tarafından elle tutulur bir tepki verilmesi gerektiği konusunda, Kıbrıs hükümetinin tezini paylaştığı mesajını verdiğini" belirtti.

27 üye devletin bugünkü öğle yemeği sırasında, Anastasiadis'in AB'deki ortaklarını sözde Rum MEB'inde meydana gelenler konusunda bilgilendireceğini yazan gazete, "hükümet kaynaklarına" dayanarak, Tusk'un, Rum kesiminin bunlara belirli bir yanıt verilmesi gerektiğine dair talebini destekleyeceğini öne sürdü.

Bununla birlikte ortaya çıkacak sonuçların yazılı olarak kayda geçirilmeyeceğini, çünkü gayri resmi bir toplantı olmasından ötürü toplantıya ilişkin sonuçlar ortaya çıkmayacağını ifade eden gazete, bundan ötürü Tusk'ın Kıbrıs saatiyle 19.00'da yapacağı basın toplantısının büyük bir ilgiyle beklendiğini ekledi.

Anastasiadis'in dün gece geç saatlerde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile planlanmış bir koordinasyon toplantısı yaptığını da yazan gazete, Anastasiadis ile Çipras'ın bugün bir dizi ortak görüşme de yapacağını ifade etti.

Gazete, Anastasiadis'in bir dizi başka görüşme ve toplantıya da katılacağını ve yarın Güney Kıbrıs'a döneceğini de ekledi.

Alithia ise "Müttefiklerimiz Bir Bir Türkiye'ye Müdahale Edemediklerini Söylüyor- Başkan Anastasiadis ve Aleksis Çipras Bugün Uyuyan Avrupa'yı Harekete Geçirmeye Çalışacak" başlığıyla yayımladığı ve Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in dünkü açıklamasıyla harmanladığı haberinde, Anastasiadis'in temaslarına da yer verdi.

Gazete, Rum kesiminin, Avrupalı ortaklarının bugüne kadarki desteğinden memnun olmasa da, Anastasiadis'in bu konuya yatırım yapmayı sürdürdüğünü ve 27'lerin bugün Brüksel'de yapacağı gayri resmi toplantıda, bunu harekete geçirmeye çalışacağını ekledi.

Haravgi ise habere "AB Sorumluluklarıyla Karşı Karşıya- 27'lerden Ortak Kınama Açıklaması İsteniyor- Ortama Bağlı Olarak Varna Toplantısının Ertelenmesi Talebi" başlığıyla yer verdi ve Rum Yönetiminin Avrupalı ortaklarından "Türk tahriklerinin kınanması ile Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarının tanınmasını isteyeceğini" yazdı.

Elindeki bilgilere dayanarak, Anastasiadis'in bugünkü gayri resmi toplantıda Avrupalı ortaklarını bilgilendirmesinin akabinde, ileri sürülen Türk tahrikleri ve ihlallerinin kınanması konusunda ortak bir açıklama yapılmasını isteyeceğini kaydeden gazete, Türkiye'ye bu açıklamayla, 26 Mart'ta Varna'da gerçekleştirilmesi planlanan AB-Türkiye toplantısının iptal edilmesi olasılığına gönderme yapacak sert bir mesaj verilmesi beklentisinin, Rum kesiminin Türkiye'ye yönelik bir baskı önlemi olarak gördüğü bir senaryo olduğunu da ifade etti.

Gazeteye göre, Varna'daki toplantının iptal edilmesine dair ortaya çıkan bilgileri yorumlayan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise açıklamasında, menfaatlerin çok büyük olduğunu ve böyle bir talebin kabul edilmesinin çok zor olduğunu ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.