GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Stylanides: "İklim değişikliği insanlık için büyük sıkıntıdır"

Stylanides: "İklim değişikliği insanlık için büyük sıkıntıdır"

Güney Kıbrıs'ın AB İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Christos Stylanides, iklim değişikliğinin insanlık ve gezegen için büyük sıkıntı olduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 22/05/18 08:25
okuma süresi: 5 dak.
Stylanides: "İklim değişikliği insanlık için büyük sıkıntıdır"
A- A A+
Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) bir demeç veren Stylianides, iklim değişikliği sorunlarını çözmek için koordineli ve ortak çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

İklim değişikliğinin bugün insanlık ve gezegen için büyük bir sıkıntı olduğunu, iklim değişikliğiyle ilgili haberlerin uydurma haber değil bugünün acımasız bir gerçeği olduğunu vurgulayan Christos Stylanides, "Dolayısıyla soruna küresel anlamda bir çözüm bulmak için birlikte çalışmamız gerekiyor. Bunu acilen yapmalıyız" şeklinde konuştu.

İklim değişikliğinden dolayı insani yardım ve kriz yönetimi ihtiyaçlarının değiştiğine dikkati çeken Stylanides, bu sorunun herkesi ilgilendirdiğini, hiçbir ülke veya hiçbir şehrin iklim değişikliğinn yıkıcı etkilerinden etkinmeyeceğinin söylenemeyeceğini kaydetti.

Stylianidis KHA'na iklim değişikliklerinin, özellikle kendisinin gittiği, gözlem yaptığı ve insani yardım koordinasyonu yaptığı Afrika'daki etkilerinin açık olduğunu bildirdi.

"Dünya'nın birçok yerinde kuraklık ve seller gördüm. Örneğin Somali'de kuraklık mal kaybına yolaçtı, yetersiz beslenme su kıtlığı artışı yaşandı. Tüm bunlar yoksulluğa ve nüfusların yer değiştirmesine, kaçınılmaz olarak yer değiştirme akınlarına yol açıyor ve böylece insani krizlere yol açacak insani ihtiyaçların dramatik biçimde artması sonucunu getiriyor" diyen Christos Stylanides, iklim değişikliğinin ayrıca insanlığın geçmiş yıllarda da şahit olduğu doğal felaketlerin artmasına da neden olduğuna işaret etti.

Doğu Akdeniz ve Orta Doğu konusunda,, bu bölgelerin özellikle iklim değişikliği anlamında hassas olduklarına dikkati çeken Stylanides, örneğin Kıbrıs'ın üç yıl önce Solea bölgesinde en kötü orman yangınını yaşadığını hatırlattı.

İklim değişikliği konusunda Komisyon'un ne gibi adımlar attığı sorusuna Christos Stylanides, Paris Anlaşması'ndan üç yıl sonra Avrupa Birliği'nin uygulanma yolunu açtığını anlattı.

Stylanides, Avrupa Birliği'nin 2030'a kadar ekonominin her sektöründe karbon dioksit emisyonunu %40 azaltma gibi çok açık bir hedef koyduğunu, bu hedefe ulaşmak için de bir yeni yasa çerçevesi kabul ettiğini belirtti.

Avrupa Komisyonu'nun önemli bir adım daha atarak kendisinin iklim değişikliğinden dolayı artan doğal felaketlerle baş edebilmek için var olan Avrup sivil koruma sistemini geliştirme önerisi olan rescEU'yu kabul ettiğini ifade eden Komiser Stylianides, "Bu girişim Avrupa Komisyonu'nun felsefesi ve siyasi işleyişine akılcı bir örnektir. Pratik bir şekilde Avrupa vatandaşının güvenlik hissini güçlendirmekte, Avrupa dayanışmasının kriz döneminde vatandaşla dayanışmasını sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

rescEU'yu yaratılan yeni koşullar şeklinde tanımlayan, Kıbrıs, Yunanistan, Portekiz, Almanya, İsveç, İrlanda, Birleşik Krallık ve diğer bölgelerde, Avrupa genelinde geçmiş yıllarda yaşanan doğal felaketlere toplu bir yanıt olduğunu açıklayan Stylianides, Avrupa Acil Müdahale Sistemi'ni güçlendirip geliştirerek Avrupa vatandaşlarının hayatlarını ve mallarını korumayı amaçladığını bildirdi.

Avrupa Birliği'nin Akdeniz ve Orta Doğu bölgesi için özel politikaları olup olmadığı sorusunu da Komiser Stylianides, "Avrupa Komşuluk Politikası çerçevesinde Akdeniz ve Orta Doğu'daki birçok AB'nin işbirliği faaliyetlerinin çevreye yoğunlaştığını söyledi.

Avrupa Birliği'nin ClimaSouth gibi projeleri finanse ettiğini, çevre ülkelerdeki çevresel sıkıntıları gidermeye yardımcı olduğunu kaydeden Komiser KHA'na, Akdeniz için iklim faaliyeti üzerinde yapısal bir bölgesel politika diyaloğunun da Birlik tarafının teşvik edildiğini duyurdu.

Geçen hafta sonu Kıbrıs Enstitüsü tarafından Lefkoşa'da düzenlenen İklim Değişikliği'yle ilgili Uluslararası Konferanstan da söz eden Komiser Stylianides, stratejik ve coğrafik konumundan dolayı konferansın Kıbrıs'ta yapılmasının önemine dikkat çekti.

Kıbrıs'ın iklim değişikliğinin etkilerini yaşayan bir ülke olduğunu vurgulayan Stylianides, konferansa çok sayıda bilim insanı ve uzmanın katılmasının, iklim değişikliğinin büyük etkilerinin derinlemesine tartışılması fırsatı yarattığını, bu konuda görüş alışverişi yapılabilecek her fırsatın kendisinin de önemli olduğunu belirtti.

Avrupa ve küresel düzeyde acil önlem almak gerektiğinin altını çizen ve Konferansta sunulan görüş ve tavsiyelerin somut siyasi girişimler haline gelmesini dileyen Komiser Stylianides, "Avrupa Komisyonu bu girişimlere yardımcı olmaya devam edecektir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.