GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Anastasiadis: "Kıbrıs'ın birleşmesi tek yönlü yol"

Anastasiadis: "Kıbrıs'ın birleşmesi tek yönlü yol"

Rum lider Nikos Anastasiades Kıbrıs'taki mevcut durumun, bölücü ve çalışmayan çözümlerin, kabul edilemez ve sorunları çözecekleri yerde durumu daha da ağırlaştırdıklarını söyleyerek birleşmenin seçim değil, tek yönlü yol olduğuna vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 22/06/18 08:09
okuma süresi: 4 dak.
Anastasiadis: "Kıbrıs'ın birleşmesi tek yönlü yol"
A- A A+
Bulgaristan'ın AB başkanlığı döneminin sona ermesi vesilesiyle Bulgaristan elçiliğinin verdiği resmi yemeğe katılan Anastasiades, BM Genel Sekreterinin temel olarak belirlediği altı maddelik çerçeve içinde ve aynı zamanda BM kararları ve AB ilkeleri temelinde bir çözüm için müzakerelerin devam etmesine içtenlikle bağlı olmaya devam ettiğini ve müzakerelerin başlaması için hazır olduğunu dile getirdi.

Rum Yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre, Anastasiades ayrıca, BM Genel Sekreterinin en erken zamanda bir temsilci atamasını ve böylece müzakerelerin yeniden başlaması için uygun koşulların var olup olmadığının açıklık kazanması ümidini dile getirdi. Anastasiades, "dolayısıyla, tüm tarafların, müzakerelerin yeniden başlaması sürecini etkileyecek olumsuz eylemlerden kaçınmaları büyük önem taşıyor" dedi.

Anastasiades konuşmasına devamla, Türkiye'nin Kıbrıslılara müzakere ederek Kıbrıs için, birleşik bir ada olarak refah, güvenlik ve barış içinde ilerlemesine müsaade edecek bir çözüm bulmalarına izin vermesi gerektiğini vurguladı ve üye devletlerin ve AB'nin bir bütün olarak adanın yeniden birleşmesi yönündeki olumlu çabalarda oynayabilecekleri bir rol olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda coğrafyaya da değinerek, "bir yandan değerlendirilebilecek stratejik coğrafi konuma sahip olmak, diğer yandan da Kıbrıs'a istila gerçekleştirerek topraklarının bir bölümünü işgal eden ve gerek Kıbrıslı Rumlar gerekse Kıbrıslı Türkler için trajik sonuçlara neden olan Türkiye ile komşu olmak bizim kaderimizdir ve bu durum ne yazık ki, adanın beklentilerini azaltmaktadır. Dolayısıyla birleşme bir seçenek değil, Kıbrıs'a olanaklarını değerlendirme fırsatı verecek ve bizi refaha götürecek tek yönlü yoldur" dedi.

Anastasiades hükümetin bölgesel işbirliklerini ilerletmeye ve Doğu Akdeniz bölgesinde, barış, istikrar, güvenlik ve refah çabalarına katkıda bulunmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Konuşmasında AB başkanlığı dönemindeki başarılarından dolayı Bulgaristan'ı tebrik eden Anastasiades, diğer konular arasında Bulgaristan'ın gençlikle ilgili konuların, Avrupa'nın Geleceği ve Dijital Ekonomi konularını da ilerlettiğini belirtti.

Hükümetin bölgesel işbirliklerini ilerletmeye, barış, istikrar, güvenlik ve refah oluşturulması çabalarını desteklemeye kararlı olduğunu vurgulayan Anastasiades, bölgede keşfedilen hidrokarbon kaynaklarının işbirlikleri ve yatırım için yabancı şirketleri teşvik edecek bir araç oluşturabileceğine vurgu yaptı.

Anastasiades, bölgesel işbirliği çerçevesinde, Güney Kıbrıs'ın geliştirdiği üçlü işbirliği mekanizmaları aracılığıyla oynayacağı önemli bir rol olduğunu kaydetti.

Anastasiades son olarak üçlü işbirliği mekanizmalarının, diğer ülkelere karşı olmadığını; aksine, Doğu Akdeniz ülkeleri ve AB arasında işbirliğini ilerletmek ve genişletmek için bir araç olduklarını söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.