GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

Rum Tarım Bakanı: "Yeni Ortak Tarım Politikası'nın olumsuz etkilerini azaltmak için adımlar atıyoruz"

Rum Tarım Bakanı: "Yeni Ortak Tarım Politikası’nın olumsuz etkilerini azaltmak için adımlar atıyoruz"

Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Tarımsal Kalkınma Bakanı Kostas Kadis, Güney Kıbrıs'ın, yeni Ortak Tarım Politikası (CAP) bütçesindeki azaltmadan 2021-2027 döneminde 40 milyon avro kayba uğrayabileceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 22/06/18 08:10
okuma süresi: 7 dak.
Rum Tarım Bakanı: "Yeni Ortak Tarım Politikası’nın olumsuz etkilerini azaltmak için adımlar atıyoruz"
A- A A+
Kıbrıs Haber Ajansı'na (KHA) bir demeç veren Kadis, "CAP'ın yeni bütçesi azaltıldı ve biz Kıbrıs'a da yansıyacağını düşünüyoruz. Yeni CAP'ın kapsadığı dönemde 40 milyon avroluk azaltma olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Üye ülkelerin daha düşük bütçeyle daha iddialı hedefleri elde etmek zorunda kalacaklarına işaret eden Bakan, ancak bunların ilk görüşmeler olduğunu, en azından bir önceki CAP'ta olan düzeye ulaşmak için fonların artırılması çağrısı yapan ortak bir memorandum imzalayan Kıbrıs dâhil on beş ülke arasında güçlü anlaşmazlıklar bulunduğuna dikkat çekti.

Hektar başı tazminat ödeme şeklinin değişik olacak göründüğünü, Kıbrıs ve bazı üye ülkelerin yararına olmadığını belirten Kostas Kadis, "Yapılmak istenen, bu hektarın nerede olduğu değil, her hektara ortak bir tazminat politikası belirlemektir. Kıbrıs'taki hektar iklim değişikliği, kuraklık ve piyasalardan uzak olmak bakımından en ağır etkilenendir" şeklinde konuştu.

Bu konuda diğer ülkelerle eşgüdüm içinde olunduğunu, Bakanlığın Kıbrıs'ın bundan en az etkilenmesi yönünde çabası bulunduğunu anlatan Kadis, CAP reformunun üye

ülkelere ve çiftçilere daha çok dost – kullanıcı sağlamak için prosedürü basitleştirme gibi olumlu unsurlar da içerdiğini kaydetti.Tarım Bakanı, çevresel ve biyoçeşitlilik göstergelerinin yerine getirilmesi anlamında çok hırslı hedefler bulunmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Akama için yerel plan 2019 başında hazır olacak

Akama yarımadası için belirlenmiş Natura yerel planından da söz eden Kadis, planın 2018'in sonuna veya 2019'un başına kadar hazır olacağını duyurdu.

"Yerel plan hazırlandı ve doğru yoldayız" diyen Bakan, bölgenin kullanılmasıyla ilgili temel prensipler üzerinde görüş birliği olduğunu, gelişme bölgeleriyle ilgili başlangıç görüşmeleri yapıldığını bildirdi.

Kostas Kadis, Hükümetin, Akama'da yaşayanlar için kabul edilebilir kararlar alınmasını sağlayabilmek, bunu yaparken de doğal ortamı korumayı baltalamamak için köylerde korunma alanlarında deneyimi olan uzmanlardan tavsiye alma niyetinde olduğunu kaydetti.

Kadis, Akama Ulusal Parkı'nda sürdürülebilir gelişimi sağlamak için yollarla ilgili görüşmelerin devam ettiğini, bu konuda ilgili taraflarda çok büyük oranda görüş birliği olduğunu, planın Bakanlar Kurulu'nda Eylül'de onaylanmasının beklendiğini açıkladı.

Hayvanları Koruma dernekleri için artan oranda sponsorluk

Bakanlar Kurulu çarşamba günü hayvanları koruma derneklerine yıllık sponsorluğu 17.000 avrodan 100.000 avroya çıkarmaya karar verdi.

"2000 yılında karar verilen miktarla ilgili bu önemli sponsorluk artışıyla derneklerin yaptıkları bu önemli çalışmalara yardım etmek amaçlanıyor" diyen Kadis, Bakanlığın hayvan kimliklime ve başıboş hayvanları kısırlaştırma gibi hayvan sağlığıyla ilgili konulardaki girişimlerinden söz etti.

Bugün Güney Kıbrıs'ta köpeklerin sadece %10'nun kimlik tanımlaması bulunuyor ve Bakana göre bu evsiz köpeklerin sayısında artışa neden oluyor.

Maliye Bakanlığı kısırlaştırma programı için 75000 avro tutarında ek bir ödeneği onayladı.

Kıbrıs'ta kuraklık ve iklim değişikliğiyle mücadeleye AB yardımı

Tarım Bakanı pazartesi günü AB Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısına katıldı, mevkidaşlarına Kıbrıs'taki kuraklık ve iklim değişikliğiyle ilgili bilgi verdi.

Kadis, Kıbrıs'ın AB'ne Dayanışma Fonu'ndan son dolu fırtınasından ekinleri zarar gören çiftçilere AB yardımı yapılması talebine destek verdiklerini söyledi.

Avrupa Tarım ve Kırsal Gelişim Komiseri Phil Hogan'ın kendisine, Komisyon'un Kıbrıs'ın su kullanım verimliliğini artıracak tedbirleri uygulamasında her türlü yardımı sağlayacağı güvencesi verdiğini bildirdi.

Bakanlığın kuraklıkla mücadele politikası konusunda da Kadis, su tasarrufuna gidileceğini, su şebekesinden kayıpları azaltmaya çalışacağını, arıtma gibi ek kaynaklarla su kaynaklarının artırılacağını, suyun değerli bir doğal kaynak olduğunu herkesin anlayabileceği şekilde suda fiyatlandırma yapılacağını duyurdu.

Koyun ve keçi sütü üretimini artırma projesi

Bakan Kadis, KHA'na Tarım Araştırma Enstitüsü'nün bakanlığın diğer ilgili birimleriyle işbirliği halinde, üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin de katılımıyla büyük bir Avrupa araştırma projesi planladığını bildirdi. Projeyle, hellim kayıt şartnamesinde arzulanan kaliteye ulaşabilmek için genetik iyileştirmelerle koyun ve keçi sütü üretimi artırılacak.

Halloumi/hellimin Geleneksel Ürünlerin Kontrol ve Sertifikasyonu için resmi başvurusu, Temmuz 2015'ten bu yana Avrupa Komisyonu'nun önünde bekliyor. Hükümet, Halloumi/hellimin süt oranının en az %20'sinin koyun ve keçiden elde edilmesiyle ilgili bir geçiş dönemi olmasını kabul etmişti. Koyun ve keçi sütünün oranın kayıttan sonra yıllar içinde yavaş yavaş artarak en az %51 olacak.

Halloumi/hellimin kaydı çabalarında ilerleme olmamasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Kostas Kadis, Komisyon'un Teknik düzeyde bir incelemeyi başarıyla tamamladığını ve şimdi Yeşil Hat Tüzüğü ve hellimin 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin KKTC'den alım satımının nasıl olacağıyla ilgili siyasi bir sorun bulunduğunu anlattı.

Avrupa Komisyonu tarafından gündeme getirilen ve endişe yaratan bazı konular olduğunu ancak Dışişleri Bakanlığı'yla işbirliği halinde bunun halledileceğini ifade eden Kadis, Avrupa Komisyonu'nun eninde sonunda bu konuyla ilgili bir cevabı olacağını ve bu sorunun başarıyla sonuçlanacağını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.