GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Anastasiadis: "Akıncı, işlevsiz bir devlette ısrar ediyor"

Anastasiadis: "Akıncı, işlevsiz bir devlette ısrar ediyor"

Rum lider Anastasiadis, salı günü gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Kıbrıs sorununa çözümden sonra işlevi olmayan bir devlette ısrar ettiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 14/11/18 07:25
okuma süresi: 3 dak.
Anastasiadis: "Akıncı, işlevsiz bir devlette ısrar ediyor"
A- A A+
Akıncı'nın pazartesi akşamı gerçekleşen basın toplantısında yaptığı açıklamaları yorumlaması istenen Anastasiadis, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" kuruluşundan iki yıl sonra vergi yasaları ve benzerleriyle felce uğrayan devlette 60'larda ortaya çıkan durumların tekrarlanmaması için Akıncı'nın bir çözümden sonra oluşacak devletin işleyebilir olmasını anlaması gerektiğini vurguladı.

Anastasiadis, kendisinin Kıbrıslı Türklerin bütün müşterek kurumlara katılmalarını hiçbir zaman reddetmediğini, kararların bütün devletlerde olduğu gibi alınacağını bildirdi.

Anastasiadis, "Benim söylediğim, Kıbrıs Türk toplumunun güvende hissetmesi için onlara gerekenin, Kıbrıs Türk toplumunun yaşamsal çıkarlarını etkileyen durumlarda olumlu oyu doğru kullanmalarıdır" dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Özel Görevlisi Jane Holl Lute'un 90 günlük süre içerisinde iki taraftan görev tanımı üzerinde görüş birliğine varmalarını istediği bilgisini yorumlaması ve bunun taraflarca kabul edilip edilmediğini söylemesi istenen Anastasiadis, bunun bir anlaşma konusu olmadığını ifade etti.

Rum lider, bu konunun Lute tarafından ortaya atıldığını ve bir sonuç alma beklentisiyle o süre içerisinde görev tanımı üzerinde görüş birliğine varılması gerektiğini kaydettiğini belirtti.

Bir başka soruyu yanıtlayan Anastasiadis, Lute'un görev tanımının belirlenmesi gereken süre olan aralık sonuna kadar bir zamana karar verdiğini ve ondan sonra müzakerelerin başlaması için ön koşulların oluştuğuna karar verecek olan Genel Sekreter'e bir rapor sunacağını anlattı.

Görev tanımı için aralık sonunun net ve hazır olup olmayacağı sorusuna ise Anastasiadis, "Eğer herkes akılcı bir yaklaşım gösterecekse neden olmasın?" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kıbrıs'ın garantör güçlerinin Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki hidrokarbon araştırmalarıyla ilgili ihaleler ve diğer konulara katılması gerektiği' şeklindeki açıklamalarını yorumlaması istenen Anastasiadis, bu tür açıklamalardan üzüntü duyduğunu söyledi.

Anastasiadis, bağımsız bir devletin egemenlik hakları olduğuna dikkat çekti ve "Garantör güçlerin rolünün, Türkiye'nin "hâlihazırda ihlal ettiği toprak bütünlüğünün" garantisiyle ilgili olduğunu söyledi.

Anastasiadis, BM ilkeleri ötesine taşan açıklamaların uluslararası yasal düzene ters olduğunu belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.