GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

"Herkesi bakışları Lute'un ziyaretine çevrili"

"Herkesi bakışları Lute’un ziyaretine çevrili"

BM Genel Sekreterinin geçici olarak atadığı Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute'un önceki gün AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yle Brüsel'de gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin haberler ve Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'in açıklamaları Rum basınının bugünkü gündeminde yer aldı.

Yayın Tarihi: 08/12/18 12:54
okuma süresi: 6 dak.
"Herkesi bakışları Lute’un ziyaretine çevrili"
A- A A+
Politis gazetesi "Kritik Haftalar – Lute 15-16/12 Tarihlerinde Kıbrıs'ta – Mogherini Biz De Varız Dedi" başlıkları altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreterinin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Hane Holl Lute'un 15-16 Aralık tarihlerinde adada olacağını belirtirken, önceki gün AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'yle gerçekleştirdiği görüşmeye yer verdi.

Mogherini'nin Lute'la gerçekleştirdiği görüşmede, AB'nin, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda yardımcı olmaya hazır olduğu mesajını verdiğini belirten gazete, Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis'in ise dünkü açıklamasında, Lute'un 15-16 Aralık tarihlerinde Kıbrıs'ta olacağını duyurduğunu aktardı.

"TÜRKİYE AB'NİN MÜDAHİL OLMASINA ARTIK KARŞI DEĞİL" İDDİASI

Gazete, AB çevrelerine dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin artık, AB'nin de Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına müdahil olmasına karşı olmadığı ve Türkiye'nin, çözümün işlevselliği konusunda AB'nin üstlenebileceği rolün artık farkına vardığını da iddia etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Lute'la ne zaman görüşeceğine ilişkin ise henüz bir bilgi bulunmadığını vurgulayan gazete, Rum hükümetinin, Çavuşoğlu-Lute görüşmesinin gecikmesinin önemli bir sebebinin, Türkiye'de gerçekleştirilecek yerel seçimler olduğu değerlendirmesinde bulunduğunu da aktardı.

HRİSTODULİDİS

Öte yandan Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis, Kıbrıs sorununa ve Lute'un çalışmalarına ilişkin dün yeni bir açıklamada daha bulundu.

Lute'un belirlemeye çalıştığı referans şartlarının, sürece ilişkin konuları da içereceğini ifade eden Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs Rum müzakere grubuyla toplantı yapacağını dile getirdi.

Referans şartlarının neleri içereceği şeklindeki bir soruya, sürece ilişkin konuların da buna dahil olacağı yanıtını veren Hristodulidis, örneğin müzakerelerin iki toplumlu bir şekilde mi yoksa yeni bir konferansla mı başlayacağının belirlenecek referans şartları dahilinde olacağını vurguladı.

Hristodulidis, referans şartlarının Lute'un tüm taraflarla yapacağı temasların bir ürünü olacağını, tüm müdahil tarafların ortak görüşü olması gerektiğini ve Guterres çerçevesi ve bugüne kadarki uzlaşılar gibi öze ilişkin konuları da içermesi gerektiğini ifade etti.

Hristodulidis, "referans şartları, bugüne kadar bahsettiğimiz gerekli ön hazırlığın hayata geçmiş hali olacak" şeklinde konuştu.

LUTE ANKARA'YA GİTMEYEBİLİR

Fileleftheros gazetesi ise "Lute Sebebiyle Toplantılar" başlığı altında verdiği haberinde, Anastasiadis'in Rum müzakere grubuyla yapacağı toplantının Pazartesi günü gerçekleştirileceğini aktardı.

Haberinde Hristodulidis'in açıklamasına da yer veren gazete, Kıbrıs Rum tarafının çabasının, Lute'un ziyaretinin başarıyla sonuçlanması yönünde olduğunu söylediğini de belirtti.

Gazete, BM'deki diplomatik kaynaklardan, Lute'un nihayetinde Ankara'ya hiç gitmemesi ve sadece Lefkoşa'ya gelmesi ihtimalinin olduğu yönünde bilgi edindiğini de öne sürdü.

KİPRİANU-DİCARLO GÖRÜŞMESİ

Gazete bir başka haberinde ise, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu'nun New York temasları çerçevesinde BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Rosmary DiCarlo'yla görüştüğünü yazdı.

Kiprianu'nun, BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı DiCarlo'yla yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamasında, "iki toplumu devlet veya konfederasyon çözümüne götürmeyen, uzlaşılmış çerçeve dahilinde bulunan her türlü yeni öneriyi duymaya hazır olduklarını Dicarlo'ya ilettiğini" söyledi.
New York temaslarından, BM'nin Lute'un temaslarından çok umutlu olduğu izlenimini edindiğini belirten Kiprianu, bu aşamada biraz sabırlı olunması ve Lute'un yakın zamanda başlayacak ziyaretinin beklenmesinin doğru olacağını söyledi.

Kiprianu, Dicarlo'nun kendisine, yeni fikir ve yaklaşımların BM'den değil adadaki iki taraftan gelebileceğini söylediğini, temaslarda bulunduğu bazı Güvenlik Konseyi üyelerinin ise, uzlaşılmış çerçevedeki herhangi bir değişikliği kabul etmelerinin söz konusu olmadığını açıkça vurguladıklarını iddia etti.

UNFICYP'in görev süresinin yenilenmesine ilişkin BM raporuna ilişkin bir soru üzerine ise Kiprianu, bu konuyu Dicarlo'yla görüşmediklerini ancak konuyu Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle temaslarında gündeme getirdiklerini belirtti.

BM'nin bu konudaki tutumunun, raporun Lute'un görevinin ilerleyişiyle ilişkilendirilmesi şeklinde olduğunu savunan Kiprianu, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin ise, UNFICYP'in kalmasını, istikrarın ve barışın devamı ve müzakere sürecine koyacağı katkı bakımından gerekli gördüklerini iddia etti.

Haravgi gazetesi ise konuya ilişkin haberini "Herkesi Bakışları Lute'un Ziyaretine Çevrili – Referans Noktalarında Anlaşma Zor İş" başlıkları altında yansıttı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.