GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

DİSİ Başkanı Neofitu AKEL'e cevap verdi

DİSİ Başkanı Neofitu AKEL'e cevap verdi

DİSİ Başkanı Averof Neofitu'nun, AKEL'in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'e yönelik eleştirilerine yanıt veren bir açıklamada bulunduğu belirtildi.

Yayın Tarihi: 13/12/18 12:32
okuma süresi: 4 dak.
DİSİ Başkanı Neofitu AKEL'e cevap verdi
A- A A+
Politis gazetesine göre Neofitu açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in son görüşmelerinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'a, referans şartlarında yalnızca BM parametrelerine değil, iki kesimli-iki toplumlu federasyona da açıkça değinilmesi talebinde bulunduğunu söyledi.

Neofitu, bir gazetecinin, AKEL'in tutumu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in iki kesimli iki toplumlu federasyon çerçevesi haricinde çözümler ele aldığı şeklindeki sorusuna yanıtında, "Ulusal Konsey'de, Lute'la yapılan son görüşmede, diyaloğun yeniden başlaması halinde çözüm çerçevesinin yalnızca BM kararları değil, iki kesimli iki toplumlu federasyon olduğunun açıkça belirtilmesinin, Anastasiadis ve hükümetin isteği olduğu konusunda bilgilendirildiklerini" izah etti.

Bu açıklamaların, Neofitu'nun İsrail Yahudi Komitesi Başkanı Isaac Herzog'la görüşmesinin ardından yapıldığını yazan gazete, Neofitu'nun bir soru üzerine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in iki kesimli iki toplumlu federasyon çerçevesinde diyaloğa hazır olduğunu yinelemediği herhangi bir uluslararası kürsü (toplantı) kalmadığını söylediğini iletti.

Anastasiadis'e yöneltilen eleştirilere atfen, bu tereddüdün diyaloğun yeniden başlaması konusunda uluslararası toplumu ikna etme çabalarında problemler yarattığını ifade eden Neofitu, Rum Yönetimi Başkanı, hükümet sözcüsü ve dışişleri bakanının kamuoyunda iki kesimli, iki toplumlu federasyondan söz ettikleri bir anda, bu tarz saldırılardan kaçınılması çağrısında bulundu.

Alithia'nın "Lute'a Yönelik Şartımız İki Kesimli İki Toplumlu Federasyon" başlıklı haberine göre ise Neofitu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Crans Montana'daki çıkmazın hemen ertesi gününde, diyaloğun BM Güvenlik Konseyi kararları ve Guterres çerçevesinde yeniden başlamasına hazır olduğunu söylediğini savundu.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ ÇERÇEVESİNDE YAPILAN AÇIKLAMALAR

Rum siyasi parti başkanlarının Meclisteki bütçe görüşmeleri çerçevesinde de Kıbrıs konulu açıklamalarda bulunduklarını kaydeden gazete, DİSİ Başkanı Averof Neofitu'nun burada yaptığı konuşmada, bugünkü refahın çözüm olmadan kırılgan olduğundan söz ettiğini aktardı.

İki kesimli iki toplumlu federasyonun terk edilmesi halinde, kendilerine oldu-bittilerin sağlamlaşması ve kolonizasyonun kalacağını iddia eden Neofitu, devletin federal niteliği garantiye alındığı müddetçe, desantralizasyona da destek belirtti.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise konuşmasında, Türkiye'nin esas sorumluluğu taşıdığı gerçeğine rağmen, bunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in yanlış ve uyduruk icraatlar yaptığını ortadan kaldırmadığını savundu.

AKEL'in, gerçekten konfederasyona yol açmadığı müddetçe, desantralize federasyon önerisine karşı olmadığını da söyleyen Kiprianu, Anastasiadis'in tutumunun, eleştirinin özüne yanıt verme konusundaki eksikliğinin net savunması olduğunu belirtti.

Gazeteye göre, konfederasyon veya iki devleti tartışmadıklarını ifade eden DİKO Başkanı Nikos Papadopulos ise, Anastasiadis'in desantralizasyonla ne kastettiğinin anlaşılmadığını ifade etti.

Gazete, diğer küçük partilerin de açıklamalarda bulunduklarını ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.