GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Spehar Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiriyor

Spehar Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiriyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar'ın, New York temasları çerçevesinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le bir araya geldiği ve New York'taki temaslarını sürdürdüğü belirtildi.

Yayın Tarihi: 19/01/19 11:10
okuma süresi: 4 dak.
Spehar Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiriyor
A- A A+
Fileleftheros gazetesi "Spehar Güvenlik Konseyini Bilgilendiriyor" başlıklı haberinde, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs'taki BM Barış Gücünün görev süresini 6 ay daha uzatmasının beklendiğini, fakat Güvenlik Konseyi'nin, Amerikan heyetinin, barış operasyonlarıyla ilgili genel politikası temelinde, elle tutulur değişiklikler isteyip istemediğinden henüz emin olmadığının görüldüğünü yazdı.

"BM merkezinden diplomatik bir kaynağın ise gazeteye, UNFICYP'in varlığının süreceğine dair güvenceler verildiğini söylediğini" ileten gazete, hoş olmayan gelişmeler yaşanmasının önlenmesi için temaslar gerçekleştirildiğini de belirtti.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar'ın, BM Güvenlik Konseyi üyelerini 23 Ocak Çarşamba günü kapalı bir oturumda bilgilendireceğini anımsatan gazete, UNFIYCP konusunun haricinde, müzakerelerin yeniden başlaması için gösterilen çabalara, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleştirilen görüşmeye aynı zamanda BM Genel Sekreterinin Kıbrıs'la ilgili geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un Lefkoşa'daki misyonu ile görülen perspektiflere atıfta bulunulacağını ifade etti.

Güvenlik Konseyinin bilgilendirilmesini izleyen günlerde, İngiliz karar taslağıyla ilgili istişareler yapılacağı ve Güvenlik Konseyi'nin 30 Ocak'ta UNFICYP'in görev süresinin uzatılması kararını onaylamak için toplanacağı da anımsatıldı.

BM Genel Sekreteri Guterres'in şahsi twitter hesabından geçtiğimiz Perşembe günü Elizabeth Spehar'la yaptığı görüşmeyle ilgili bir paylaşım yaptığını da kaydeden gazete, Spehar'ın önümüzdeki Çarşamba gününe kadar, Genel Sekreterin raporu temelinde, UNFICYP konusunda bir dizi görüşme gerçekleştirileceğini ifade etti.

Spehar'ın bu temasları öncesinde, Washington'da, yetkileri arasında Kıbrıs sorunu da bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, aynı zamanda ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell ile ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer'la bir araya geldiği de ifade edildi.

Spehar'ın geçtiğimiz Perşembe günü, UNFIYCP'e katılmakta olan ülkelerin temsilcilerini UNFIYCP'in işleyişiyle ilgili konular hakkında bilgilendirdiği, öte yandan Spehar'ın New York temasları programı içerisinde, Genel Sekreterlik yetkilileri, Güvenlik Konseyi üyeleri daimi temsilcileri ve Kıbrıs sorununa müdahil ülkelerle görüşmeler yapılmasının bulunduğu da belirtildi.

Spehar'ın hali hazırda Rum Yönetimi'nin BM'deki Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Kornilios Korniliyu ile görüştüğü, dün ise Yunanistan'ın BM'deki daimi temsilcisiyle görüşmesinin beklendiği kaydedildi.

Öte yandan gazeteye göre "diplomatik kaynaklar", BM resmi belgesi olarak yayımlanmadan önce Guterres'in raporunda yapılan değişikliklerin "küçük" olarak addedilseler bile, birtakım öneme sahip olduklarına dikkat çektiler.

Örneğin Jane Holl Lute'un isminin dört noktada rapordan çıkarılması ve bunun "BM'nin üst düzey yetkilisi" ifadesiyle değiştirilmesinin, Lute'un BM'yle olan "profesyonel ilişkisiyle" bağlantılı olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

Gazete, BM Genel Sekreterinin geçtiğimiz Ekim ayında Güvenlik Konseyine verilen iyi niyet misyonu raporuyla ilgili olan ve "adadaki iki toplum arasındaki kapsamlı çözüm perspektiflerine" ilişkin "canlı" ifadesinin "olumlu" ifadesiyle değiştirilmesinin ise, Lute'un Türkiye ve Kıbrıs'taki son temaslarının sonuçları temelinde, "şekillenen gerçeklikle" ilgisi olabileceğini de ekledi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.