İSKELE
okuma süresi: 6 dak.

Sınırüstü 'devlet sınırları' dışında kaldı!

Sınırüstü 'devlet sınırları' dışında kaldı!

Daha çok kuru tarım ve sınırlı miktarda da narenciye üreticiliği yapılan Sınırüstü'nde köylü, icar edilen tarlalarda yapılan enginar üretimi nedeni ile mağduriyet yaşıyor. Köylü su kuyularının kuruması nedeniyle tarım yapamaz halde... Buna rağmen birçok köye oranla üniversite mezunu gençler köyü terk etmiyor.

Yayın Tarihi: 02/09/19 11:01
okuma süresi: 6 dak.
Sınırüstü 'devlet sınırları' dışında kaldı!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Kıbrıs Postası, bu hafta İskele'ye bağlı Sygkrasi yani Sınırüstü köyünü ziyaret etti.

Yaklaşık 150 kişilik nüfusu ile Boğaziçi köyüne 3 km uzaklıktaki İskele'ye bağlı Sınırüstü köyü yıllardır birçok sorununun çözüme kavuşmasını bekliyor.

Sınırüstü'nde gençler kırsal kesim arsalarında hiç bir alt yapı bulunmaması nedeni ile yıllardır sorun yaşarken, köylü Sınırüstü'nde, başka köylülere icar edilen tarlalarda ihraç edilmek üzere yapılan kontrolsüz enginar üretimi nedeni ile susuzluk sorunu çekerek mağduriyet yaşıyor. Sınırüstü muhtarı Halil Yenigün köyün sorunları ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuştu.

Yenigün, kontrolsüz enginar üretimi nedeni ile köyün su kaynaklarının kullanıldığını ve su kuyularının kuruma noktasına gelerek, köylünün tarım yapamaz hale geldiğinden yakındı. Sınırüstü köyünün yıllardır ilgisiz bırakılıp kaderine terk edildiğini söyleyen Yenigün, " herşey belediyelerden beklenmemeli, devlet artık Sınırüstü köyünün sorunlarının çözüme kavuşması için elini taşın altına koymalı" şeklinde konuştu.

ALT YAPI SORUNU YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYOR

Köyün yaklaşık 150 kişilik bir nüfusu olduğunu ve birçok köye oranla gençliğin köyü terk etmediğini kaydeden muhtar Halil Yenigün, yaşanan en büyük sorunun kırsal kesim arsalarının yıllardır alt yapısının olmayışı olarak dile getirdi. Arsalarda sadece parselizasyonun yapıldığını, arsaların köyün su depolarının hemen yanı başında bulunmasına rağmen alt yapı eksikliği nedeni ile arsa ve yapılan evlerin susuz olduğunu ifade etti. Gençlere verilen arsaların yolu olmadığını ve bölgede aydınlatma sorunu da olduğunu kaydeden Yenigün, kış aylarında yağmur nedeni ile alt yapısı olmadığı halde ev yapmak zorunda kalanların rezalet yaşadığını ifade etti.

YENİGÜN: YOLLAR FELAKETİ ÇAĞIRIYOR

Ova yollarının neredeyse kullanılmaz hale geldiğini belirten muhtar Yenigün, köy yollarının da ova yollarından farksız olduğunu kaydetti. Köyün içindeki asfaltın işlevini yitirdiğini ve tehlike yarattığını kaydeden Yenigün, yollar ile ilgili bir başka sorunun ise köyün içindeki trafik yoğunluğu olduğunu belirtti. Ağır vasıta araçların bile köy yolunu kullanarak ulaşım sağladığını ancak köy içinde yol güvenliği kalmadığını ve can kaybı yaşanmadan hem yolların yapılması gerektiğini hem de köy içindeki trafik yoğunluğunun azaltılması için alternatif yolların yapılması gerektiğini vurguladı. Yenigün herşey için belediyeyi beklemenin yanlış olduğunu kaydederek, devlete çağrı yaptı.

"KUYULAR KURUDU, TARIM YAPAMAZ OLDUK"

İşsizlik nedeni ile üniversite mezunu olmalarına rağmen köydeki bazı gençlerin geçim kaynağı olarak kuru tarıma yöneldiğini ifade eden Sınırüstü muhtarı Halil Yenigün, köyde tarım ile ilgili köylünün ciddi mağduriyetler yaşadığını söyledi. Köydeki tarlaları yabancıların yüksek meblağlara kapatarak icar ettiğini belirten muhtar, icar edilen tarlalarda 100, 200 dönümlük ihraç için enginar üretimi yapıldığını söyledi. Enginar üretimi için derin kuyular kazıldığını ve uzun süreler su motorlarının durmadığını belirten Yenigün, köyün su kaynaklarının kullanılması nedeni ile kuyularının kuruduğunu ve tarım ile uğraşanların ciddi mağduriyet yaşadığını belirtti. Sorunun kaymakamlık ile de görüşüldüğünü ancak bir çözüm getirilmediğini belirten Yenigün, bakanlığın başka köylüler tarafından icar edilen tarlalarda yaptıkları üretim için kota getirmesi gerektiğini dile getirdi. Tarlalarda insanların bu sorunlar yüzünden karşı karşıya getirildiğini ifade eden Yenigün, "çok gitmez ovalarda insanların birbirlerini öldürdüğü haberlerini almaya başlarız. 2 saat sulama süresi olan kuyular şimdilerde sadece 15 dakika. Tüm bu etkenler de köydeki tarımcıyı mağdur ediyor" şeklinde konuştu. Sınırüstünde ayrıca az da olsa narenciye üretimi de yapılıyor. Muhtar Yenigün, sınırlı sayıda yafa portakal ağaçlarının bulunduğunu belirterek ağaçların özenle bakılıp muhafaza edildiğini belirtti. Yenigün üretilen portakalların da arıca ihraç edilecek kadar çok olmadığını bu nedenle iç piyasaya verilip halka satış yapıldığını söyledi.

AY. PROKOPİU KİLİSESİ'NDE HER YIL AYİN YAPILIYOR

Sınırüstü köyünün hemen girişinde oldukça büyük ve tarihi bir yapı olan Ay Prokopiu Kilisesi bulunuyor.

Kilisede her yıl 8 Temmuz tarihinde Kıbrıslı Rumlar tarafından ayin yapıldığını belirten Yenigün, 100 civarında Kıbrıslı Rum'un ayine katılım gösterdiğini belirtti. Yıl içinde birçok turist tarafından da kilisenin ziyaret edildiğini belirten Yenigün, tarihi eser olan kilisenin köyün kalkınması ve gelişmesi için bir şans olduğunu ancak yetkililerin ilgilenmediğini ifade etti. Sınırüstü köy halkının bugüne dek birçok fedakarlıkta bulunduğunu kaydeden Yenigün, siyasilerin ise Sınırüstü'nün yolunu sadece seçim zamanlarında bulduğunu belirtti. "Seçim bitti mi ilgi alaka da biter " diyen Yenigün, "devlet yetkililerinin Sıınırüstü için ellerini taşın altına koymasının zamanı geldi" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.