GÜZELYURT
okuma süresi: 4 dak.

GÜKAD'da organ bağışı ve böbrek hastalıkları söyleşisi

GÜKAD'da organ bağışı ve böbrek hastalıkları söyleşisi

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği'nin organ bağışı ve böbrek hastalıklarıyla ilgili söyleşisi gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 31/05/17 08:40
okuma süresi: 4 dak.
GÜKAD'da organ bağışı ve böbrek hastalıkları söyleşisi
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği'nin organ bağışı ve böbrek hastalıklarıyla ilgili söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşiye konuk olarak yazar Hasan Çakmak da katılırken, kitap tanıtımı ve imza etkinliği de düzenlendi.

Nefrolog Doç. Dr. Deren Oygar, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği'nden Feriha Tel, KKTC Barolar Birliği Koordinasyon Kurulu Üyesi Av. Hüseyin Kaşot ve nakilli hasta Menekşe Akdöl'ün de konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte KKTC Sağlık Bakanlığı yetkilileri de katılım sağlayarak gönüllü organ bağışlarını kabul etti.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda böbrek hastalıkları, neden ve çözüm yolları ile organ bağışının hayati önemine vurgu yapıldı.
5 GRAM TUZ... 110 NAKİL BEKLEYEN HASTA...

Böbrek hastalarının günde en fazla 5 gram tuz tüketmelerinin altı çizilirken, KKTC'de ne kadar tuz tüketildiği konusunda araştırma yapılmadığı ancak tüketim miktarının normal seviyelerin üzerinde olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

KKTC'de ilk böbrek naklinin 2015 yılının Temmuz ayında yapıldığının da hatırlatıldığı etkinlikte, 8'i kadavradan, 6'sı ise canlıdan olmak üzere toplam 14 nakil gerçekleştirildiği, ülkede transplantasyon bekleyen hasta sayısının ise şu anda 110 olduğu belirtildi.
DUYGUSAL ANLAR... "ORGAN NAKLİYLE HAYATIM DEĞİŞTİ"...

Organ nakliyle hayata tekrar tutunan Menekşe Akdöl'ün konuşması ise duygusal anlara sahne oldu. Hastalığını ve nakil sürecini anlatan Akdöl, zaman zaman duygusal anlar yaşadı. Nakil olduktan sonra hayatının değiştiğini ve artık kızıyla ilgilenebildiğini söyleyen Akdöl, 1 yıl önce geçirdiği ameliyatın ardından 2-3 aylık bir iyileşme süreci yaşadığını ancak artık çok iyi hissettiğini kaydetti. "Herkesi organ bağışı için duyarlı olmaya davet ediyorum" diyen Akdöl, diyalize bağlı yaşamanın zorluklarını katılımcılarla paylaştı.

MİLLETVEKİLİ ERÇAL ORGANLARINI BAĞIŞLADI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Güzelyurt Milletvekili Dr. Hüseyin Erçal da yasayı çıkarırken çok zorluklar yaşadıklarını anlattı ancak hastaların iyileştiğini görünce çok mutlu olduğunu söyledi. Erçal, gönüllü organ bağışı formunu da imzalayarak organlarını bağışladı.

"ORGAN BAĞIŞI ORANI ARTIRILMASI İÇİN KÜLTÜR SEVİYESİ YÜKSELTİLMELİ"

Söyleşinin ardından Araştırmacı Yazar Hasan Çakmak'ın "İnsanın Hayalleri Olmalı – Seyahatname" isimli kitap tanıtımı gerçekleştirildi. Çakmak, kitap tanıtımı için gerçekleştirdiği konuşmasından önce bir anısını anlatarak ülkedeki organ bağışı oranının artırılması için kültür seviyesinin yükseltilmesi gerektiği mesajını vererek, edebiyatın öneminden bahsetti.

ON ÜLKE ON ŞEHİR...

Kitap'ta, Hasan Çakmak'ın yazdığı kitaplardan dolayı davet alarak gittiği 50 ülke arasından seçilmiş olan 10 ülke 10 şehri anlatıyor.

Yüz seksen sayfa olarak okuyucuya sunulan kitapta, Küba/Havana, Fransa/Paris, Birleşik Arab Emirlikleri/Abu Dhabi, İngiltere/Londra, Belçika/Brüksel, Azerbaycan/Bakü, Bulgaristan/Varna, İskoçya/Edinburgh, Almanya/Stuttgart ve Venezüela/Karakas hakkında, Hasan Çakmak'ın izlenimleri anlatılıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.