GÜZELYURT
okuma süresi: 9 dak.

Şehitler Abidesi önünde tören düzenlendi

Şehitler Abidesi önünde tören düzenlendi

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anılıyor.

Yayın Tarihi: 21/12/17 12:43
okuma süresi: 9 dak.
Şehitler Abidesi önünde tören düzenlendi
A- A A+
Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anılıyor.

Anma etkinlikleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan (GKK) Piyade Binbaşı Cengiz Doğan'ın Bayrak Radyosu'ndan yaptığı konuşmayla başladı.

Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde saat 09.30'da tören; Töreninin ardından da, şehitler için Atatürk Kültür Merkezi'nde anma programı düzenlendi.

Törene; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet Partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, milletvekilleri, diğer askeri erkan, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği yetkilileri ve üyeleri, siyasi parti temsilcileri, üniversite rektörleri ve temsilcileri, diğer dernek, kurum, kuruluş ile okullardan temsilciler katıldı.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım'ın anıt özel defterini imzalamasıyla devam eden tören, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Piyade Binbaşı Cengiz Doğan'ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla sona erdi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Akıncı anıt özel defterine şunları yazdı:

"Aziz şehitlerimiz, 21 Aralık 1963'ün 54. yılında sizleri bir kez daha rahmetle ve saygı ile anıyoruz.
Kıbrıs Türk halkının tahakküm altına girmeden bu topraklarda özgür insanlar olarak yaşayabilmesi için fedakarlıkların en büyüğünü yaptınız; canınızı verdiniz.
Bu fedakarlığınız sayesindedir ki bugün geleceğe daha umutla bakabiliyoruz; adamızda eşitlik özgürlük ve güvenlik içinde yaşanacak yeni bir düzenin kurulması için uğraş veriyoruz.
Bunun zemini yaratan sizlersiniz, sizi unutmayacağız.
Ruhunuz şad olsun."

YILDIRIM

KTBK Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım ise Anıt Özel Defteri'ne şunları kaydetti:
"Vatan, bayrak ve bağımsızlık uğruna canlarını feda ederek şahadet mertebesine ulaşan Kıbrıs Türk halkının kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz;
Kıbrıs Türkünün yıllarca maruz kaldığı haksızlık ve zulümden kurtulması, bir devlet, bir bayrak altında bir vatan sahibi olması uğruna mehmetçik ve mücahit olarak olağanüstü bir desten yazarak tüm dünyaya Türk milletinin üstün cesaretini, bağımsızlık aşkını ve tükenmez azmini gösterdiniz.
Bugün bu topraklarda kırmızı beyaz bayrağımız hür ve özgürce dalgalanıyorsa bu sizlerin hiç gözünüzü kırpmadan vatan ve millet uğruna döktüğünüz kanlar verdiğiniz canlar sayesindedir.

Kıbrıs Türk halkı, sizlerin canı pahasına onlara emanet ettiğiniz bu topraklarda kendi geleceğini özgürce belirleyeceği demokratik koşulla kavuşmuş ve uluslar arası arenada haklarını aramak için büyük güç bulmuştur.

Gelecek nesiller onlara hür ve bağımsız bir KKTC'de yaşam hakkını sağladığınız için sizlere minnettardır.

Yüce Türk milleti adına KTBK mensubu olarak bizler; haklı ve onurlu mücadeleniz sonucu kurulan KKTC'yi bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kanımızın son damlasına kadar korumak ve yaşatmak azim ve kararlığı ile gerektiğinde canlarımızı seve seve feda etmeye hazırız.
Vatan ve bağımsızlık söz konusu olduğunda canı dahil bütün varlığını ortaya koyarak, yediden yetmişe birlik ve beraberlik duygusu içinde kenetlenip, tek yürek halinde mücadele eden ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.
Ruhunuz şad olsun"

GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN KONUŞMAYI DOĞAN YAPTI

Anıt özel defterinin imzalanması ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan (GKK) Piyade Binbaşı Cengiz Doğan, 54 yıl önce bugün hiç günahları, savunmaları olmayan tek suçu Türk olmak olan insanların, Rum Yunan ikilisinin ENOSİS hayali ile uygulamaya koydukları Akritas Planı sonucu katledildiklerini belirtti.

Halkın özgür ve bağımsız bir şekilde yaşamasının toprağı vatan yapma uğruna canını veren aziz şehitler sayesinde gerçekleştiğini dile getiren Doğan, bugünün onları anma, anlama ve ders çıkarma günü olduğunu söyledi.

Doğan, geçmişi unutmadan, sağlam bir geleceğe yürümek için yaşananları unutmamak gerektiğini belirterek, Rumların ENOSİS'i gerçekleştirmek için tarihe soykırım belgesi olarak geçen Akritas Planı'nı uygulamaya koyduğunu, fark gözetmeden hunharca yapılan saldırılarda savunmasız insanların katledildiğini, toplu mezarlara gömüldüğünü kaydetti.

"Sahip olduğumuz her şeyi şehitlerimize borçluyuz. Gelecek günleri düşünebiliyorsak bunu şehitlerimize borçluyuz" diyen Doğan, "Ne toprağımızdan, ne özgürlüğümüzden ne de bayrağımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

İLÇELERDE DE ANMA TÖRENLERİ DÜZENLENİYOR

Milli Günleri Kutlama Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Türkeli'nde (Ayvasıl) yarın saat 09.30'da tören düzenlenecek ve tüm merkezi camilerde saat 12.20'de Mevlid-i Şerif okunacak.

Din İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Mevlid-i Şerif İcra edilecek camiler şöyle: "Lefkoşa; Selimiye Camii, Arabahmet Camii, Hz. Ebubekir Camii, Din Sitesi Camii, Hamitköy Camii

Gazimağusa; Lala Mustafa Paşa Camii, Osman Fazıl Polat Paşa Camii
İskele; İskele Merkez Camii, Dipkarpaz Camii, Girne; Nurettin Ersin Paşa Camii, Ağa Cafer Paşa Camii
Güzelyurt; Fatih Camii, Ramazan Camii
Lefke; Şeyh Nazım Kıbrisi Camii, Pirpaşa Camii"

ANMA PROGRAMI YARIN GECE

GKK tarafından düzenlenecek "Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı" yarın saat 20.00'de YDÜ AKKM'de yer alacak.

Larnaka Şehitleri ise İskele'de 23 Aralık Cumartesi saat 10.00'da anılacak.

Kumsal Şehitleri için 24 Aralık Pazar günü saat 10.00'da tören düzenlenirken, 25 Aralık Pazartesi ise Kaymaklı Şehitleri ve Şehit Hüseyin Ruso için 09.00'da anma töreni gerçekleştirilecek.

GİRNE

Girne'deki tören bu sabah saat 10.00'da Girne Deniz Şehitliğinde düzenlendi.

Çelenkler sunulan, saygı duruşu ve saygı atışı yapılan, İstiklal Marşı okunan törende, öğrenciler şiirler okudu ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından bir subay konuşma yaptı.

İkinci tören de saat 19.00'da Girne Amerikan Koleji'nde düzenlenecek.

"21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası Anma Gecesi" saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak, ardından şiir okunacak, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılacak.

Tören müzik dinletisi, oratoryo ve koro ile sona erecek.

GAZİMAĞUSA

Gazimağusa'daki tören saat 10.00'da suriçindeki Şehitler Anıtı önünde yer aldı.

Atatürk koşulları da 27 Aralık Çarşamba günü saat 10.00'da yapılacak.

LEFKE

Lefke'deki tören Lefke Kemal Özalper Şehitliği önünde saat 10.00'da başladı.

Bölgede, Atatürk koşulları da 27 Aralık Çarşamba günü saat 10.00'da başlayacak.

GÜZELYURT

Güzelyurt ilçesinde 21 Aralık Şehitler Haftası dolayısıyla düzenlenen tören Güzelyurt Kaymakamlığı karşısındaki Atatürk Anıtı önünde saat 10.00'da anıta çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Konuşma ve şiirlerin okunmasının ardından tören sona erdi.

İSKELE

İskele'de 21 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Larnaka Şehitler Anıtı'ndaki anma töreni saat 10.00'da başladı.

Larnaka şehitleri ise 23 Aralık Cumartesi günü saat 10.00'da Larnaka Şehitler Anıtı'nda yapılacak törenle anılacak.

Çelenklerin anıta sunulması, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak tören, konuşma ve şiirlerin ardından şehitler için dua okunmasıyla sona erecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.