LEFKE
okuma süresi: 3 dak.

"1948 Maden İşçileri Grevi', maden işçisi heykeliyle ölümsüzleştirildi

"1948 Maden İşçileri Grevi', maden işçisi heykeliyle ölümsüzleştirildi

Kıbrıs'taki işçi hakları tarihinde büyük role sahip olan '1948 Maden İşçileri Grevi', Lefke'ye dikilen maden işçisi heykeliyle ölümsüzleştirildi.

Yayın Tarihi: 23/09/18 14:32
okuma süresi: 3 dak.
"1948 Maden İşçileri Grevi', maden işçisi heykeliyle ölümsüzleştirildi
A- A A+
Lefke'de, '1948 Maden İşçileri Grevi 'anısına yapılan heykel, Lefke Belediyesi, madenci veteranlar, DEV-İŞ, BES, PEO ve Lefke halkının katılımıyla açıldı.

Heykel, Kıbrıs'taki işçi hakları tarihinin en uzun soluklu direnişini sembolize ediyor.

GREV NASIL PATLAK VERDİ?

Olaylar, PEO'ya bağlı Maden İşçileri Sendikası'nın uluslararası işçi günü olan 1 Mayıs 1947'de işbaşı yapmaması üzerine, Kıbrıs Maden Şirketi (CMC)'nin Genel Müdürü Hendricks'in lokavt uygulaması sonucu işçi-işveren ilişkilerinin gerginleşmesiyle başladı.

Maden işçilerine göre, 1 Temmuz'da açıklanan ücret artışları ile 1 Aralık'ta yapılan hayat pahalılığı ödeneğindeki artış, günün koşullarına göre yetersiz kalıyordu. İşveren, işçilerin grev yapmamasını öngören iş sözleşmesinin imzalanmasından bu yana, yüzde 20'ye varan bir ücret artışı verdiğini ileri sürerek, Maden İşçileri Sendikası'nın taleplerine kulak tıkıyordu.

Kıbrıs Maden Şirketi'ne ait Lefke-Karadağ madeninde çalışan 2 bin işçi, 16 Aralık 1947 günü bağlı oldukları sendikalar aracılığıyla işverenden bazı taleplerde bulundular. 23 madde olarak toplanan ve şirkete sunulan işçi taleplerini değerlendiren işveren temsilcisi Harvery, bu talepleri reddetti. Onun görüşüne göre son ücret ayarlamasından bu yana hayat pahalılığında hiçbir değişiklik olmamıştı ve işçilerin daha az çalışma saati, işçi sınıflamasında değişikliğe yol açacak, bir ücret artışı, maden sözleşmesinde daha liberal ölçüler, tatil günlerinin 5'i ödenekli olmak üzere 7'den 13 güne çıkartılması gibi talepleri, işçi maliyetlerini yüzde 25 oranında artıracaktı.

13 Ocak 1948 grevin başlangıç günü oldu. 125 gün süren grev, yaklaşık bin 300 Kıbrıslı Rum ve 700 Kıbrıslı Türk'ün katıldığı, Kıbrıs işçi sınıfının en uzun süreli ve en etkili eylemi olur.

3 Mart 1948 günü Karadağ mahallesinde ve Ksero iskelesinde (Gemikonağı) grev yapan işçiler ile polis çatışır. Çıkan çatışmada, bazı işçiler yaralanır. Yaralananların yaraları Türk – Rum fark etmeksizin birlikte sarılır. Bazı işçiler ve eşleri tutuklanarak, mahkemeye çıkarılır.

Grev neticesindeki talep edilen kazanımlar, tam olarak elde edilmese de 1948 Maden İşçileri Grevi, Kıbrıs tarihine damga vurur.

Grev sayesinde, çalışma saatleri, iş güvencesi, sağlık tedavisi ve ödenekler ile ilgili haklarda iyileştirme sağlanır. İşçiler, 13 Ocak'ta başladıkları büyük mücadeleyi sonlandırarak dört ay dört gün sonra 16 Mayıs 1948 tarihinde, maden işçileri görevlerinin başına döner.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.