TURİZM
okuma süresi: 6 dak.

Turizmin göbeği Bafra kaderine terk

Turizmin göbeği Bafra kaderine terk 

Turizm yatırım alanı ilan edilmesinin ardından otel sayısının her geçen gün arttığı Bafra'da oteller güzergâhı, turizm bölgesine yakışmıyor… Orta refüj ve kaldırım üzerlerinde insan boyu otlar milyonlar harcanarak ülkedeki turist sayısının artmasına yönelik yapılmasına müsaade edilen otellere gölge düşürüyor.

Yayın Tarihi: 16/04/18 07:30
okuma süresi: 6 dak.
Turizmin göbeği Bafra kaderine terk 
A- A A+
  • Hiçbir çevre düzenlemesi bulunmayan bölgede vatandaşın duyarsızlığı nedeniyle de yine yol kenarları ve orta refüjler çöp yığınları ile dolu… Kıbrıs Postası'na konuşan Bafra Muhtarı Selim Çetil bölgenin Mehmetçik Belediyesi sınırlarında olmasına rağmen turizm yatırım alanı olması nedeni ile belediyenin müdahale edemediğini ancak Turizm Bakanlığı'nın da ilgi göstermediğini söyledi.
  • Turizm Bakanlığı'nın belediye ile bölgenin temizlik ve bakımı için anlaştığının söylendiğini belirten Çetil, bölgenin bakımı için belediye bütçesine Turizm Bakanlığı tarafından destek sağlanmadığı için uygulamanın mümkün olmadığını vurguladı.
  • Belediye ile muhtarlık ve bölge halkının zaman zaman birlik olup bölgedeki çöplerin toplandığını belirten Çetil, bölgenin kısa süre sonra yeniden çöplerle dolduğunu söyleyerek insanların duyarsızlığından yakındı.
  • Oteller bölgesinin bakım ve temizlik sorunu yanında kaldırım ve aydınlatma sorunu da olduğunu söyleyen Çetil, "Bölgedeki lojmanlarda çok sayıda otel çalışanı kalıyor. Bölgede aydınlatma ve kaldırım sorunu var. Bu sorunların çözülmesi için illa bir kaza veya bir canın yok olması beklenmemeli" dedi.

Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Turizm yatırım alanı olarak ilan edilen Bafra'da yeni yatırımlarla otel sayısı her geçen gün artırıyor. Bölgede 5 yıldızlı 3 otel faaliyet gösterirken, bir yenisinin daha yaz sezonuna yetişmesi için çalışmalarına hızla devam ediliyor. Mehmetçik Belediyesi'ne bağlı olan bölgenin temizlik ve bakımı ise belediye ile Turizm Bakanlığı arasında yaşanan yetki karmaşası nedeni ile yapılmıyor. Bölge gerek bakımsızlığı, gerekse orta refüj ve bölgeye atılan çöpler nedeni ile terkedilmiş gibi görünüyor.

Turizmin göbeği olarak adlandırılan bölgede kalkınmaya en müsait Bafra köyünde ise vatandaş Bafra emirnamesi nedeni ile hareket edemez durumda. Konu ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan köy muhtarı Selim Çetil, turizm yatırım alanı olarak ilan eden bölgenin bu denli ilgisiz bırakılmasından şikayetçi.

Çetil, emirnamenin Bafra hallkının elini kolunu bağladığından yakınırken, turizm bölgesinde köylünün imkanlarının kısıtlandığına dikkat çekti.

OTELLER BÖLGESİNİN TEMİZLİK VE BAKIMINDA YETKİ KARMAŞASI

Turizm yatırım alanı ilan edilmesinin ardından otel sayısının her geçen gün arttığı Bafra'da oteller güzergahı turizm bölgesine yakışmıyor. Orta refüj ve kaldırım üzerlerinde insan boyu otlar milyonlar harcanarak ülkedeki turist sayısının artmasına yönelik yapılmasına müsaade edilen otellere gölge düşürüyor. Hiçbir çevre düzenlemesi bulunmayan bölgede vatandaşın duyarsızlığı nedeni ile de yine yol kenarları ve orta refüjler çöp yığınları ile dolu.


Bafra Muhtarı Selim Çetil bölgenin Mehmetçik Belediyesi sınırlarında olmasına rağmen turizm yatırım alanı olması nedeni ile belediyenin müdahale edemediğini ancak Turizm Bakanlığı'nın da ilgi göstermediğini söyledi. Geçmiş dönemlerde de bölgenin bakımsızlığının sorun olduğunu söyleyen Çetil, bölgenin bakımı için 4 çalışanın alınmasını ve sürekli bölgenin temizlik ve onarımını yapmasının önerildiğini ancak öneriye olumlu bakılmasına rağmen uygulanmadığını kaydetti. Turizm Bakanlığı'nın belediye ile bölgenin temizlik ve bakımı için anlaştığının söylendiğini belirten Çetil, bölgenin bakımı için belediye bütçesine Turizm Bakanlığı tarafından destek sağlanmadığı için uygulamanın mümkün olmadığını vurguladı. Belediye ile muhtarlık ve bölge halkının zaman zaman birlik olup bölgedeki çöplerin toplandığını belirten Çetil, bölgenin kısa süre sonra yeniden çöplerle dolduğunu söyleyerek insanların duyarsızlığından yakındı. Oteller bölgesinin bakım ve temizlik sorunun yanında kaldırım ve aydınlatma sorunu da olduğunu söyleyen Çetil, "Bölgedeki lojmanlarda çok sayıda otel çalışanı kalıyor. Bölgede aydınlatma ve kaldırım sorunu var. Bu sorunların çözülmesi için illa bir kaza veya bir canın yok olması beklenmemeli" dedi.

"SADECE YATIRIMCI DEĞİL VATANDAŞ DA KALKINMALI"

Muhtar Selim Çetil, turizm yatırım alanının hemen yanı başında bulunan Bafra köylüsünün ise en büyük sorununun Bafra Emirnamesi olduğunu söyledi. Emirnamenin köylünün elini kolunu bağladığını belirten Çetil, köylünün bölgede emirname nedeni ile hayvancılık yapamadığını, kuru bölge olduğu için tarım ve çiftçilik de yapılamadığını söyledi. Otel çalışanları hariç yaklaşık 750 nüfuslu bir köy olan Bafra'da halkın tek geçim kaynağının bölgedeki oteller olduğunu söyleyen muhtar Çetil, köydeki birkaç memurun bulunduğunu ancak köyün turizm bölgesinde olmasına rağmen köylünün imkanlarının emirname ile kısıtlandığını söyledi. "Emirname esnetilmeli, kat sınırı konulsun" diyen muhtar Çetil, bölgede sadece yatırımcının değil vatandaşın da kalkınması gerektiğine dikkat çekti. Turizm bölgesi olması nedeni ile köylüye mandıra alanı gösterilmediğini ve bu nedenle köyde hayvancılığın bittiğini söyleyen muhtar Çetil, "Turist yürüyerek köye geliyor ancak köylü bölgedeki turizm olanaklarından yararlanamıyor. Bölgede turiste, otel müşterilerine yönelik eko turizm alanında yatırım yapılabilir ancak köylü emirname nedeni ile hem cesaret edemiyor, hem de arsa dağıtılmaması nedeni ile elindeki tek toprağı bunun için kullanamıyor" dedi. Bölgede dağıtılan arazi sıkıntılarına da değinen Çetil, "2012 yılında dağıtılan arsaların hala alt yapısı yok. Köylü dağıtılan arsaları kullanamıyor. Bu sorunlar giderilse bölgedeki göç de bu sayede önlenebilir" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.