SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Astım hastalığında dikkat edilmesi gereken hususlar!

Astım hastalığında dikkat edilmesi gereken hususlar!

Astım hastalığı çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak gösteriliyor. Hava kirliliğinin artması, sağlıklı beslenmenin azalması, kentsel yaşama olan göçler nedeniyle sıklığı giderek artan astım hastalığı için uzmanlar antibiyotik kullanımını azaltacak önlemler üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Yayın Tarihi: 08/02/18 17:52
okuma süresi: 4 dak.
Astım hastalığında dikkat edilmesi gereken hususlar!
A- A A+

Uzmanlar, her 10 çocuktan birinde görülen astım hastalığında antibiyotik kullanımının azaltılması için astım ve alerjik rahatsızlıkların araştırılması, alerjinin kontrol altına alınarak Solunum yollarının rahatlatılması gerektiğini söyledi. Doktorlar, her on çocuktan birinde astım olduğunu bildirerek, önemli açıklamalarda bulundu.

UZAYAN ÖKSÜRÜK ŞEKLİNDEDİR

Astım hastalığında kullanılan antibiyotiklerin azaltılması konusundaki önemlerden bahseden uzmanlar, "Astımın sadece hırıltı ve nefes darlığı olarak algılanması oldukça yanlıştır. Oysa astım, özellikle okul çağında sıklıkla uzamış öksürük şeklinde seyreder. Tipik olarak hareketle artan ya da gece sabaha karşı alevlenen öksürüklerde astım mutlaka akla gelmelidir. Tekrarlayan öksürüklerde sık antibiyotik kullanımına çokça rastlanmaktadır. Oysa böyle durumlarda astım ve alerjik rahatsızlıkların araştırılması şarttır. Alerjinin kontrol altına alınması Solunum yollarını rahatlatacağı için sıklıkla antibiyotik kullanımını da azaltır. Özellikle kreşin ilk yılında ortaya çıkan, tekrarlayan enfeksiyonlara eşlik eden uzamış öksürük alerji açısından uyarıcı olmalı ve araştırılmalıdır" dedi.

Astım hastalığının nezle ya da gribe benzeyebileceğine dikkat çeken doktorlar, "Astımın, nezle veya gribin hemen göğse inmesi olarak da karşımıza çıkabileceği unutulmamalıdır. Astımlı çocukların bir kısmında beraber olan alerjik nezle de uyarıcı olabilir.

ALERJİ TESTELERİNİN DOĞRU YORUMLANMASI OLDUKÇA ÖNEMLİ

Uzamış öksürüğe eşlik eden burun kaşıntısı, peş peşe hapşırıklar, uzayan burun tıkanıklıklarında çocuklar bir alerji uzmanı tarafından muayene edilmeli ve koruyucu tedavi yönünden değerlendirilmelidir. Astımlı çocukların büyük kısmında ev tozu akarı, polen, küf mantarı ya da hayvan tüyleri gibi alerjenlere duyarlılık bulunmaktadır ve bu etkenlerin alerji testleri ile saptanıp koruyucu önlemlerin alınması astım kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Alerji testlerinin doğru yapılması ve doğru yorumlanması oldukça önemlidir" diye konuştu.

ASTIM HASTALIĞINDA YAPILAN YÖNTEMLERE DE DEĞİNEN KILIÇ ŞUNLARI SÖYLEDİ:

"Toplumumuzdaki yanlış algılardan biri de astımlı çocukların beden eğitimi derslerine girmesinde ya da sporla ilgilenmelerinde sakınca olduğudur. Unutulmamalıdır ki astım kontrol altına alınabilir bir hastalıktır ve mesleği sporla ilgili astımlı kişiler vardır. Doğru bir astım yönetimi ile çocuklar diledikleri gibi özgürce oynayabilirler. Astım düzenli takip gerektiren, her iki ya da üç ayda bir ilaç gereksiniminin gözden geçirilmesi gereken bir hastalıktır. Bu kontroller hem gereksiz ilaç kullanımını azaltmak hem de astım kontrol altında değilse tedavide gerekli düzenlemeleri yapmak içindir.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar, öksürük ve hırıltı ataklarını belirgin şekilde önlediklerinden hastalık nedeni ile okula devamsızlığını da azaltmış olurlar ve ailelerin çekindiği şekilde kesinlikle bağımlılık yapmazlar. Çocuklarda astım tedavisinde hedef; sağlıklı büyümenin olduğu, istenilen sporun yapılabildiği, nezle olunca hemen öksürük veya hırıltının oluşmadığı ve gece uykusunun bölünmediği kaliteli bir yaşam sağlamaktır. Astımın alerji uzmanları tarafından düzenli takip ve kontrolünün sağlanması, doğru doz ve sürede ilaç kullanımı çocuklarımızın sağlıklı büyümeleri için önemlidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.