SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Varış: "Yeni bir devlet hastanesinin gerekliliği açık"

Varış: "Yeni bir devlet hastanesinin gerekliliği açık"

Tıp - İş Başkanı Ahmet Varış, yaptığı basın açıklamasıyla sağlık alanındaki sorunlara dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 06/04/18 18:25
okuma süresi: 3 dak.
Varış: "Yeni bir devlet hastanesinin gerekliliği açık"
A- A A+
Varış'ın açıklaması şöyle:

"Sağlık hizmetleri sosyal devletin en önemli ve temel unsurlarından biridir.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde "Yaş, cins, ırk, din, siyasal inanç ve sosyo-ekonomik güç ayrıcalığı olmaksızın herkesin mümkün olan en yüksek düzeyde sağlık hizmetine kavuşması doğal hakkıdır" yargısı yer almaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Anayasasında, sağlık 'sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik hali' olarak tanımlanmıştır.

Aynı anayasanın bir maddesi de 'Hükümetler, kendi halklarının sağlığı yönünden sorumludurlar, bunu ancak yeterli sağlık ve sosyal önlemler almak koşuluyla gerçekleştirirler' şeklindedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise sağlık anayasal bir haktır. Anayasa'nın 45. maddesinde yurttaşların sağlık hakkı 'devlet, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir' şeklinde tanımlanmıştır.

"Ülkemizde son yıllarda giderek artan nüfusa ve bununla ilişkili olarak artan hasta sayısına rağmen kamu sağlık merkezlerimizde yıllardır hekim istifalarıyla birlikte giderek azalan kadro ve düzeltilemeyen alt yapı sorunlarıyla hizmet verildiği gerçeği ortadadır. Kamu hekimleri yetersiz kadrolarımıza ve kamu sağlık merkezlerimizin yetersiz alt yapı şartlarına rağmen özveriyle çalışmaktadır.

42 yıl önce hizmete giren Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin zaman içerisinde yıprandığı, gelmiş geçmiş hükümetler tarafından olması gereken düzeyde alt yapı yenileme çalışmaları yapılmadığı ve genel anlamda çağımızın gerektirdiği modern teknolojiyi yakalayamadığı gerçeği ortadadır.

Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurarak, sosyal devlet anlayışından taviz verilmeden yapılacak olan yeni bir devlet hastanesinin gerekliliği açıktır.

Ülkemizin sağlık sorunları ancak sağlık hakkının herkese eşit, ulaşılabilir ve nitelikli olarak sunulması ile çözülebilir.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası olarak geçmiş dönemlerde olduğu gibi bundan sonraki süreçte de sosyal devlet anlayışına bağlı kalarak kamusal sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde ve yeni kamu sağlık merkezlerinin kazanımında her türlü desteği vereceğimizi ancak devlet eliyle sağlığın özelleştirilmesine yönelik idare ve çeşitli çıkar çevreleri tarafından yapılacak olan her türlü girişimin karşısında olacağımızı bir kez daha tüm kamuoyuna duyururuz"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.