SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

"Damacana takibi için çipli sisteme geçilmeli"

"Damacana takibi için çipli sisteme geçilmeli"

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Gümüşdağ'a göre sağlıklı damacana kullanımı için çipli sisteme geçilmesi şart…

Yayın Tarihi: 13/04/18 07:42
okuma süresi: 5 dak.
"Damacana takibi için çipli sisteme geçilmeli"
A- A A+
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Gümüşdağ'a göre sağlıklı damacana kullanımı için çipli sisteme geçilmesi şart…

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Yeşim Gümüşdağ, damacana kullanımı için çipli sisteme geçilmesinin en sağlıklı sonucu vereceğini belirterek, çipli sistemle damacananın kaç defa kullanıldığının ve takibinin Sağlık Bakanlığı tarafından kolaylıkla yapılabileceğini söyledi.

İçme sularının mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerinin her ay dolum tesislerinden alınan numunelerle düzenli olarak yapıldığını da belirten Gümüşdağ, "Şu anda tüm analizler her ay düzenli olarak yapılıyor. Analizlerin yapılmadığı yönündeki iddialar doğru değil. Kimsenin endişe duymasına gerek yok" ifadelerini kullandı.

KIBRIS POSTASI - Cansu YARIŞAN

Kıbrıs Postası'na konuşan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Yeşim Gümüşdağ, içme suyu analizleri hakkında bilgi verdi. İçme sularının mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerinin her ay düzenli olarak yapıldığını belirten Gümüşdağ, su analizlerinin yapılmadığına dair iddiaları yalanlayarak endişe duyulmasına gerek olmadığını söyledi.

"HER AY DÜZENLİ OLARAK TAHLİL YAPILIYOR"

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Yeşim Gümüşdağ, içme sularının mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerinin her ay dolum tesislerinden alınan numunelerle düzenli olarak yapıldığını belirterek, Lefkoşa'da 11, Girne'de 4, Mağusa'da 4 ve Güzelyurt'ta 5 olmak üzere Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı toplamda 24 tesis bulunduğunu söyledi.

"KİMSENİN ENDİŞE DUYMASINA GEREK YOK"

Aralık 2016'da Devlet Laboratuvarı'nda yaşanan yangın sonucunda Devlet Laboratuvarı'nın tahlillerinde kısa süreli bir aksama yaşandığını ifade eden Gümüşdağ, mikrobiyolojik analizlerin birkaç ay sonrasında, kimyasal analizlerin ise daha sonra başladığını söyledi. Mikrobiyolojik analizlerin insan sağlığını yakından ilgilendirmesi nedeniyle daha önemli olduğunu belirten Gümüşdağ, "Devlet Laboratuvarı'nda çıkan yangın sonrasında birkaç ay sonra içme sularında mikrobiyolojik analizlerde kısa süreli bir aksama oldu. Daha sonra ise tekrar faaliyetlerine başlayan laboratuvar, öncelikle insan sağlığını yakından ilgilendiren içme suyu mikrobiyolojik analizlerine düzenli olarak devam etti. Kimyasal analizler ise biraz daha gecikmeli olarak başladı. Şu anda tüm analizler her ay düzenli olarak yapılıyor. Analizlerin yapılmadığı yönündeki iddialar doğru değil. Kimsenin endişe duymasına gerek yok" şeklinde konuştu.

"HAVUZ VE DENİZ SULARININ ANALİZİ DE DÜZENLİ OLARAK YAPILIYOR"

İçme suyu analizleri yanı sıra havuz suyu ve deniz suyu analizlerinin de düzenli olarak yapıldığını belirten Gümüşdağ, kapalı havuzların sularının 12 ay boyunca yapıldığını, deniz sularının analizinin ise dönemlik olarak yapıldığını kaydetti.

"YENİ DAMACANA İTHALİ İÇİN SIKLIKLA BAŞVURU YAPILIYOR"

Kullanılan damacanaların da sağlık koşullarını tehdit edecek bir durumda olmadığını belirten Gümüşdağ, damacana kullanımı için herhangi bir yasal düzenleme olmadığını ifade ederek, içme sularının ambalajlanması için kullanılan damacanaların ithal izninin Sağlık Bakanlığı tarafından verildiğini ve yeni damacana ithali için birçok üreticinin sıklıkla bakanlığa başvurduğunu söyledi.

"DAMACANA TAKİBİ İÇİN ÇİPLİ SİSTEME GEÇİLMELİ"

Damacana kullanımı için çipli sisteme geçilmesinin en sağlıklı sonucu vereceğini belirten Gümüşdağ, çipli sistemle damacana takibinin yapılmasının mümkün olabileceğini ifade ederek, çipli sisteme geçilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de damacana takibi için çipli sisteme geçilmesi yönünde bir proje olduğunu kaydeden Gümüşdağ, "KKTC'de de damacana takibi için çipli sisteme geçilmeli. Bu sistemle Sağlık Bakanlığı oturduğu yerden hangi damacana nerede, kaç defa kullanıldı diye kontrol yapabilir. Hem sağlık açısından hem de damacana takibi açısından kolaylık sağlayan bir sistem" dedi.

"HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK DOĞRU DEĞİL, HERKES ÖZDENETİMİNİ YAPMALI"

Devletin yasal düzenlemeleri ve denetimleri yanı sıra özdenetimin de önemli olduğuna değinen Gümüşdağ, üreticilerin de kendi özdenetimlerini yaparak insan sağlığını korumaları gerektiğini belirterek, "Devlet kurumu olarak bizler üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Ancak herkesin kendi özdenetimini yapması da çok önemli… Her şeyin denetimini devletten beklemek doğru değil. Belirtilen yasalara uyma konusunda herkes üzerine düşeni yapmalı" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.