SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Beyin için detoks: Sosyal medya hesaplarını silmenin ruh sağlığına olan yararları

Beyin için detoks: Sosyal medya hesaplarını silmenin ruh sağlığına olan yararları

Sosyal medya detoksu son zamanlarda en sık duyduğumuz tabirlerden biri olarak hayatımızın merkezinde yer alıyor.

Yayın Tarihi: 11/06/18 08:11
okuma süresi: 4 dak.
Beyin için detoks: Sosyal medya hesaplarını silmenin ruh sağlığına olan yararları
A- A A+
Hatta bu durum çok takipçisi olan ünlü yıldızlar arasında da son derece popüler. 2015 yılında Ed Sheeran, dünyayı ekrandan görmeyi istemediğini gerekçe göstererek Instagram hesabını kapatmıştı. Sheeran dışında Demi Lovato, Chrissy Teigen, Taylor Swift ve Justin Bieber gibi yıldızlar da zaman zaman hesaplarını dondurup sosyal medyaya ara vermişlerdi.

Hayatından –ara ara da olsa- sosyal medyayı çıkarmak birçok kişinin başvurduğu bir yöntem olsa da uygulaması en zor şeylerden biri. Eğer teknoloji alışkanlıklarınız konusunda herhangi bir suçluluk duygusu hissetmiyorsanız hesaplarınızı 'kararında' kullanıyorsanız endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok. Ancak verilen küçük bir molanın ruh sağlığınıza da epey katkısı olacak. İşte sosyal medya hesaplarını silmenin ruh sağlığına olan yararları…

DAHA İYİ UYUMANIZA YARDIMCI OLUR

A Bank of Amerika'nın 1000 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre Amerikalıların %71'i ya telefonlarıyla ya da telefonları yanındayken uyuyorlar. Tabii bu da uykunuzu etkiliyor. National Sleep Foundation'ın araştırmasına göre telefon ekranınızdan gelen mavi ışık vücudunuzun melatonin salgılamasını düşürüyor. Sosyal medya hesaplarınızı sildiğinizde telefonunuzla daha az vakit geçireceğinizden uykuya daha çabuk dalıp daha verimli bir akşam geçirebilirsiniz.

KİŞİLERLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞMENİZİ SAĞLAR

Europe Business School'dan Andreas Kaplan, sosyal medyanın sosyal izolasyon, yalnızlık ve depresyona yol açtığını söylüyor. Klinik psikolog Jacqueline Nesi ise "Aile ve arkadaşlarla iletişimde kalmak için sosyal medya mükemmel bir araç" deyip bunun çok fazla olduğunda yüz yüze görüşmeyi etkileyeceğini belirtiyor. Sosyal medya hesaplarınızı sildiğinizde 'sanal' muhabbetlerden çıkıp insanlarla yüz yüze iletişime geçebilirsiniz.

ANKSİYETENİZİ AZALTABİLİR

Araştırmalara göre aşırı sosyal medya ve teknoloji kullanımı yüksek anksiyete, hayat kalitesinin düşmesi ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların etkisini artırıyor. Tabii bu araştırmalar "sosyal medya ve teknolojinin her zaman kötü şeyler yaratacağı" anlamına gelmiyor.

Kent State University'den Jacob Barkley, sosyal medyaya bir süre ara vermenin anksiyeteyi kontrol altına almaya yardımcı olacağını belirtiyor.

BİR ŞEYLERİ KAÇIRMA KORKUNUZU YENER

FOMO (fear of missing out) yani bir şeyleri kaçırma korkusu son zamanlarda en çok duyduğumuz tabirlerden biri. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla neredeyse herkeste bu korku başladı. Bir şeylerden geri kalma düşüncesi hızla yayıldı. Kent State University'den Andrew Lepp, bir şeyleri kaçırma korkusu yüzünden herkesin her an telefonlarını kontrol ettiğini ve bunun da anksiyeteyi artırdığını söylüyor.

Ancak bazı insanlar kendi açılarından daha bireysel bir FOMO yaratıyorlar. Böyle kişiler bir arkadaşının Instagram'dan yapacağı büyük ve mutlu haberin duyurusunu kaçıracağından tedirgin oluyor. Ya da Facebook uyarmazsa birinin doğum gününü unutacağından…

YAPMANIZ GEREKEN DİĞER ŞEYLERİ HATIRLATIR

Mantık basittir: Eğer çok zaman harcadığınız bir şeyi yapmayı bırakırsanız diğer şeyler için vaktiniz olur. Akıllı telefonunuzu bir kenara bırakarak sadece bir gün bile olsa teknolojiden uzak kalmayı seçin. Ailecek yemek yiyin ya da sportif bir etkinliğe katılın; arkadaşlarınızla buluşun ya da bir projede gönüllü çalışın… Yapacağınız şey tamamen size kalmış.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.