SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Kafeini nasıl tüketmeli? Verimliliği artıracak stratejiler

Kafeini nasıl tüketmeli? Verimliliği artıracak stratejiler

Kafeinle aramızdaki ilişki çoğu zaman bir aşk-nefret ilişkisidir. Herkes bilir ki çok fazla kafein tüketmek baş ağrısına yol açabilir ama bir miktar kafein de enerjiyi artırmanın harika bir yoludur.

Yayın Tarihi: 03/08/18 12:10
okuma süresi: 4 dak.
Kafeini nasıl tüketmeli? Verimliliği artıracak stratejiler
A- A A+
Az bir miktarda kafein alsanız bile vücudunuz onu 8-14 saat içinde sistemden atar ve sonunda halsiz düşersiniz.

Peki, kafeini düzenli olarak içmek yerine stratejik bir şekilde içmenin size bir enerji deposu sağlayabileceğini söylesek?

KAFEİNİ STRATEJİK TÜKETİN

Kafein beyninizde adenozin denen bir kimyasalın emilimini engeller. Bu kimyasal, beyninizde yorulduğunuzu haber veren işaretleri tetiklemektedir. Kafein, beyninizde bu kimyasalın emilimini engellese de kafein bu kimyasalın emilimine izin verene dek gelişmeye devam eder. Bu noktada kamyon çarpmış gibi hissedersiniz ve bir an önce uyumak istersiniz.

Fakat kafeini ya da kafeinli herhangi bir içeceği stratejik olarak içerseniz, beyninizin bu işaretleri almadığı o zaman dilimini daha iyi kullanabilirsiniz.

KAFEİN HALSİZLİĞİNDEN KAÇINMANIN YOLLARI

Kafein halsizliğini önlemenin ilk adımı yeteri kadar dinlenmekten geçer. Günün başlangıcında adenozin düzeyinin normal olması kafein halsizliğinin önüne geçer.

Kafein tüketiminizi güne yayın. Örneğin sabahleyin arka arkaya iki kahve almak yerine birini sabah, birini de öğlen yemeğinden sonra için.

Kafein dozunu makul bir seviyede tutun. Tek seferde 200 miligramdan fazla kafein almak kafein halsizliğine yol açar.

Boş mideye kafein almayın. Yemek vücudunuza gerçek bir enerji sağlarken kafein sadece geçici bir enerji hissi verir. Gerçek bir enerji kaynağı olmadığı müddetçe kafein vücuttan atıldıktan sonra vücudunuz hızlıca yorgun düşecektir. Kafeinin yanında sağlıklı bir kahvaltı yapın.

İÇMEMENİZ GEREKEN İÇECEKLER

Şekerli kafein ürünlerini ya da büyük kahve zincirlerinin kafeinli ürünlerini depolamadan önce bilmeniz gereken birkaç kural var: Şekerli ya da alkollü kafeinli içecekler içmemelisiniz. Bu tip içeceklerin kendine has halsizlikleri vardır; bunları tüketmek adenozinin daha sert ve daha hızlı gelmesine, dolayısıyla daha da kötü hissetmenize yol açar. Bunun yerine yeşil çay ya da matcha gibi içecekleri tercih edin. Doğal olarak kafeinli çaylar antioksidanlar açısından zengindir ve kafein halsizliğini yavaşlatır.

NE ZAMAN KAFEİN ALMALI

Kafeini yardımcı olarak kullanmamaya dikkat edin. Burada amaç verimliliği artırmaktır; uyuyana kadar kafein tüketmeye devam etmek değil. Ayrıca yaratıcı bir şeyler yapmak istiyorsanız da kafeinden uzak durmalısınız: Kafein sağ beyinin işlevlerine zarar verir.

Eğer günlük rutininize uyuyorsa kafeini sabah 9:30 ile 11:30 arası tüketin. Kafeinin enerjinize en çok faydasının olacağı zaman dilimi budur çünkü bu zaman dilimi genel olarak biraz miskin hissettiğimiz bir zamandır. Ve şunu unutmayın: Yatağa girmeden 8 saat öncesinde kafein alımını bırakın ki uykunuzu etkilemesin.

KİMLER KAFEİN ALMALI

İçe dönük insanlar, nitelik gerektiren ve baskı altında yapılan görevler sırasında kafein tükettiklerinde daha başarısız olurlar çünkü içe dönükler çevresel uyaranlara daha açıktırlar; kafein de ekstra bir uyaran olacağı için içe dönük bir insanın sınırlarını zorlayabilir.

Dışa dönük insanlar içinse tam tersi durum geçerlidir. Girişken ve sosyal bir insansanız büyük bir işten önce kafein almak sizin için harika olabilir.

Çift yönlü insanlar içinse, kafeini stratejik olarak tüketmek daha etkili olacaktır.

KENDİNİZE EN UYGUN YÖNTEMİ BULUN

Kimileri için sabah altıda, kimileri içinse kortizol seviyesinin düşük olduğu 9:30 gibi bir saatte içmek daha etkilidir. Sizin için en uygun olan yöntemi deneyerek bulabilirsiniz.

Son olarak bol bol uyuyun, sağlıklı beslenin ve kafeini sadece dikkatinizi ve verimliliğinizi artıracak, işinizi yapmanıza yardımcı olacak şekilde kullanın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.