SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Tabipler Birliği'nden KOAH uyarısı

Tabipler Birliği'nden KOAH uyarısı

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, 21 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Yayın Tarihi: 20/11/18 12:34
okuma süresi: 3 dak.
Tabipler Birliği'nden KOAH uyarısı
A- A A+

Birlik açıklaması şöyle:

"KOAH hastalığı nedeniyle( kronik tıkayıcı akciğer hastalığı), özellikle sigara dumanı ve diğer zararlı gazlara bağlı olarak gelişen, hava yollarının mikrobik olmayan, kronik iltihabı sonrası oluşur.

KOAH dünyada her yıl 2.9 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada üçüncü ölüm nedeni hâline gelen KOAH, tüm ölümlerin %5,5'inden sorumludur.

Bu kadar yaygın ve önemli olmasına karşın KOAH hastalarının önemli bir bölümü doktora başvurmamaktadır. KOAH farkındalığının ve bilincinin artırılması amacı ile 21 Kasım DÜNYA KOAH GÜNÜ olarak belirlenmiştir.

Sigara içimi, KOAH için, en önemli risk faktörüdür! Bununla birlikte meslek nedeniyle toz, duman ve çeşitli gazların solunması, hava kirliliği, genetik faktörler, kötü beslenme, alkol kullanımı da risk faktörleri arasındadır.

40 yaş ve üzerinde ortaya çıkan bu hastalık, hava yollarında daralma ve akciğerin en küçük birimi olan hava keseciklerinin harabiyeti sonucu, normalde balon gibi esnek olan ve genişleyip daralabilen hava yollarının bu özelliğini kaybetmesine neden olur. Sonuç olarak nefes darlığı ve/veya kronik öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetlere neden olur.

Hastalığın ilk aşamalarında ortaya çıkan öksürük yakınması aslında hastalığın ilk belirtisi olmasına rağmen, genellikle bu şikayet sigara içimine bağlanır ve hasta daha geç doktora başvurur. Oysa hastalık bu ilk aşamada saptanabilirse, ilerlemesi durdurulabilir.

KOAH tanısı, basit ve ağrısız bir test olan 'nefes ölçüm testi' ile kolayca konabilmektedir.

KOAH'ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle 40 yaş üstü sigara içmiş ya da içmekte olan v/ veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde, müzmin (kronik) seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde, kişinin bir göğüs hastalıkları hekimine başvurması önerilmektedir.

KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH'lı bir hastanın yapması gereken ilk iş, sigarayı bırakmaktır. Bunun dışında diğer zararlı toz ve dumandan uzak durması, grip ve zatürre aşılarını yaptırması, nefes yoluyla doktorunun düzenlediği ilaç tedavilerini doğru ve düzgün bir şekilde kullanması ve yine doktorunun önereceği fiziksel aktiviteleri düzenli olarak yapması gerekmektedir.

KOAH ile ilgili bilincin ve farkındalığın artırılması, mevcut hastaların hekime başvurusunun sağlanması ve hastalığın önlenmesi amacı ile, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, tüm hekimleri, kamu yetkililerini, ulusal örgütleri ve medyayı birlikte çalışmaya davet eder"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.