SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

GAÜ'de "Diyabet Farkındalık Günü" etkinliklerine devam ediliyor

GAÜ'de "Diyabet Farkındalık Günü" etkinliklerine devam ediliyor

Girne Amerikan Üniversitesi'nde düzenlenen bir panelde, kasım aylarında sembolik bir gün (14 Kasım) ile farkındalığın artırılmasına rağmen, diyabet hastalığı farkındalığının, yaşamın her gününe yayılması zorunluluğuna dikkat çekildi.

Yayın Tarihi: 01/12/18 14:06
okuma süresi: 5 dak.
GAÜ'de "Diyabet Farkındalık Günü" etkinliklerine devam ediliyor
A- A A+

GAÜ'den verilen bilgiye göre, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde dispanser hizmetleri veren; 'Smart Health Life Center' uzmanları ve GAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi yanında Hemşirelik Yüksek Okulu Öğretim Üyeleri'nin konuyla ilgili görüşlerini içeren panel; geçtiğimiz hafta, GAÜ Millenum Senato Kongre Salonu'nda gerçekleştirildi. Kasım ayı içerisinde düzenlenen "Dünya Diyabet Farkındalık Günü" diğer etkinliklerine ek olarak gerçekleşen paneli, Doç. Dr. Hasan Acar yönetirken, GAÜ Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof.Dr. Barlas Aytaçoğlu, Hemşirelik Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. Mehmet Zeki Avcı, Smart Health Lıfe Center İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Cenkler, Smart Health Life Center uzmanları; Diyetisyen Gamze Öztürk ile Uzman Klinik Psikolog Nurdan Akçit diğer konuşmacıları oluşturan isimler oldu.

Diyabetin, kesinlikle "masum" bir hastalık olarak algılanmamasını vurgulayan GAÜ Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof.Dr. Barlas Aytaçoğlu; diyabet hastalığında oluşan komplikasyonlara dikkat çekti. Diyabet ve atenosklonazi hakkında ayrıntılı bilgilere konuşmasında yer veren Prof. Dr. Aytaçoğlu, cerrahi operasyonlar konusunda da bir film göstererek, teşhis ve tedavi yöntemleri arasındaki seçenekler i değerlendirdi.

Paneldeki ikinci konuşmacı 'Smart Health Life Center' İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Cenkler; şeker hastalığının, bilinen en eski hastalıklardan biri olduğunu belirterek; "Girne Amerikan Üniversitesi olarak; Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) isteği üzerine, bu paneli gerçekleştirdik. Şeker hastalığı, tüm dünyada acil alarm veren bir hastalıktır. Türkiye ve Kıbrıs'ın; Dünya ülkeleri arasında, en çok şeker hastasına sahip olan üçüncül ülkeler olarak belirlendiğini, bilgilerinize bir kez daha sunuyorum." ifadeleri ile hastalık ve tedavisine yönelik, ilgili veri ve sonuçlar üzerinde karşılaştırmalarda bulundu.

GAÜ Hemşirelik Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. Mehmet Zeki Avcı ise; gebelik ve diyabet konusunda açıklamalarda bulunarak; anne adaylarının gebelik döneminde, diyabet hastalığına yakalanmadıklarını, ancak doğumdan sonra annenin diyabet hastası olabileceğini ve bu hastalığın kalıcı veya geçici durumlar sergileyebileceğini de belirtti. Gebelikte diyabet hastası olmanın, genler ile de ilgili olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Avcı; "Aynı zamanda, aile bireylerinde diyabet hastalığı varsa, genler aracılığıyla diğer bireylere taşınma imkanı vardır.'' şeklinde konuştu. 2

Avcı, konuşmasının sonunda; Hamilelikte, diyabet hastalığı çıkmamasının sebebini, salgılanan hormonlar olduğunun altını çizerken , " diyabet doğum şeklini bile değiştirir. Bu durumda; en sağlıklı doğum, sezeryan şeklidir." uyarılarında bulundu.

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk'ün de içinde yer aldığı geniş bir katılım ile gerçekleşen panelde; Diyabette tıbbi beslenme üzerine bilgileri de, Diyetisyen Gamze Öztürk aktardı, "diyabeti tamamen önleyebilmek için, kesinlik vermek mümkün değildir. Ancak, diyabet hastalığına henüz vücudunuzda oluşmadığı sürede, beslenmeniz ile bunu geciktirebilirsiniz." ifadelerini kullanan Öztürk, Diyabet hastalığında ki tedavi sürecinde ilk aşamanın eğitim, sonrasındaki 'altın kuralın' hastanın; yaşam kalitesi sürdürmesi gerekliliği olduğunu hatırlattı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel olarak farkındalığın artırılmasına yönelik istem ve talepleri doğrultusunda, Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde de gerçekleştirilen "diyabet farkındalılığı" panelindeki son konuşmacı, yine 'Smart Health Life Center' uzmanlarından, Klinik Psikolog Nurdan Akçit ise; Diyabetin duygusal açlık yarattığını vurgulayarak; "duyguya bağlı, yemek yeme sendromundan kurtulmada, en önemli etken farkındalıktır. Ruh doymadıkça, fiziksel açlık doymaz ve duygusal açlığın önleminin alınmaması durumunda da, ilerleyen süreç depresyon tehlikesine açıktır." değerlendirmesinde bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.