SAĞLIK
okuma süresi: 25 dak.

Sedef Hastalığı: Beslenme, Takviyeler ve Kullanılabilir Temel Yağlar

Sedef Hastalığı: Beslenme, Takviyeler ve Kullanılabilir Temel Yağlar

Sedef hastalığı, günümüzde insanların yaklaşık olarak %2 ile %2,6'sını etkileyen, deride iltihaplanma ve pullanmaya neden olan kronik, otoimmün bir deri hastalığıdır. Normal, sağlıklı cilt, ayda bir kez hücre yeniler, ancak sedef hastalığı olduğunda, cilt hücreleri çok hızlı yükselir ve birbirlerinin üstüne yığılır. Uygun bir sedef hastalığı tedavi planını takip ederek bu durumla mücadele edebilirsiniz.

Yayın Tarihi: 18/02/19 14:23
okuma süresi: 25 dak.
Sedef Hastalığı: Beslenme, Takviyeler ve Kullanılabilir Temel Yağlar
A- A A+

Sedef hastalığı, günümüzde insanların yaklaşık olarak %2 ile %2,6'sını etkileyen, deride iltihaplanma ve pullanmaya neden olan kronik, otoimmün bir deri hastalığıdır. (1) Normal, sağlıklı cilt, ayda bir kez hücre yeniler, ancak sedef hastalığı olduğunda, cilt hücreleri çok hızlı yükselir ve birbirlerinin üstüne yığılır. Uygun bir sedef hastalığı tedavi planını takip ederek bu durumla mücadele edebilirsiniz.

Sedef hastalığının bağışıklık sisteminde başladığını ve T hücresi adı verilen bir beyaz kan hücresi türünü içerdiği bilinmektedir. (2) Sedef hastalığınız olduğunda, T hücreleri yanlışlıkla harekete geçer ve aşırı derecede aktif hale gelirler ve sağlıksız gelişme ve cilt hücrelerinin hızlı bir şekilde değişmesine neden olurlar.

Sedef hastalığı
Cilt hastalıkları alanında önemli bir dermatoloji odağı olan sedef belirtileri, sedef hastalığının formuna göre değişiklik gösterebilir. Sedef hastalığının sadece can sıkıcı bir cilt hastalığı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak aynı zamanda psoriatik artrit, tüm sedef hastalarının yaklaşık %30'unu etkileyen eklem iltihabı ile sonuçlanabilir.

Geleneksel sedef hastalığı tedavisi işe yarayabilir, ancak çoğu zaman sorunun özüne ulaşamayan geçici bir tedavi olabilir. Sedef hastalığı için, bir çok doğal tedavi yöntemi vardır.

Sedef hastalığı neden bu kadar önemli? Çalışmalar, sedef hastalarında bağırsak geçirgenliğinin veya sızdıran bağırsak sendromunun çok daha yaygın olduğunu göstermiştir. Doğru besin seçimleri yapmak, sedef söz konusu olduğunda, ciddi bir fark yaratabilir. Ulusal Sedef Hastalığı Vakfı'nın dediği gibi, "Mutlu beslenme, mutlu yaşam". (3)



Sedef Hastalığı Belirtileri ve Nedenleri

En yaygın sedef hastalığı belirtileri, özellikle plak sedef hastalığı olanlarda görülen belirtiler: (4)


Sedef Hastalığı Belirtileri
  • Kırmızı cilt plakları, bazen gümüş ya da beyaz olma eğiliminde olan bir kabuk tabakasıyla kaplıdır.
  • Hassas cilt, kaşıntılı ve ağrılı olabilen lezyonlar(organların yapısında görülen bozukluk, doku bozukluğu).
  • Kafa derisi üzerinde kepek.
  • Kolayca kanayan ve çürükler olan çatlamış, renksiz cilt.
  • Parmak ve ayak tırnaklarında renk değişikliği veya ayak tırnağı mantarının büyümesi.
  • Tırnak yataklarından ayrılan, ağrılı veya kanlı olabilen tırnaklar.
  • Sedef hastalığı olan bir çok insan cildinden dolayı utanç ve ümitsiz hissetme nedeniyle duygusal sorunlardan muzdariptir (5).

Sedef hastalığı çoğunlukla dirseklerde, bacaklarda, kafa derisinde, sırtın alt kısmında, yüzde, avuç içlerinde ve ayak tabanlarında bulunur. Bununla birlikte, tırnaklar, ayak tırnakları, cinsel organlar ve ağız içinde de oluşabilir. Kafa derisi sedefi, sedef hastalığı olan insanların yaklaşık yüzde 50'sini etkileyerek, bu durumdaki insanların en belirgin endişelerinden biri haline gelir.

Çoğu doktor sedef hastalığına neyin neden olduğu konusunda emin değildir, ancak birçok doğal hekim sebep olabilecek faktörler bulmuştur.


Sedef Hastalığı Nedenleri
  • Aşırı aktif bağışıklık sistemi (sedef bir otoimmün hastalıktır)
  • Kötü beslenme
  • Anormal ince bağırsak geçirgenliği
  • Kan, dermis ve epidermiste artan sayıda T hücreleri
  • Sindirim güçlüğü
  • Duygusal stres
  • Hormonal değişiklikler
  • Genetik
  • D vitamini eksikliği
  • Kötü karaciğer fonksiyonları

Sedef hastalığının üstesinden gelmek istiyorsanız, sağlıklı ve şifalı bir sedef diyetini takip ederek büyük gelişmeler elde edebilirsiniz.



Sedef Hastalığının Konvansiyonel ve Doğal Tedavisi

Sedef hastalığının, vücudun kendi dokusunu yanlışlıkla yabancı olarak algıladığı ve kendisine saldırdığı bir otoimmün hastalık olduğuna inanılmaktadır. Konvansiyonel tedavi söz konusu olduğunda, doktorlar vakanın ne kadar ciddi olduğunu, sedef hastalığının tipini ve sedef yaralarının büyüklüğünü dikkate alır. Doktorlar, uyguladıkları tedaviler etkili olmazsa veya kötü tepkiler alırlarsa geleneksel tedavilere başvurabilirler. (6)

Konvansiyonel tedavi genellikle zordur ve şu anda en yaygın ilaçlar retinoidler veya immünosüpresan ilaçlardır. Steroidler ve siklosporinler, çoğu zaman sedef hastalığı tedavisinde etkili olsalar da yan etkileri vardır.

Topikal tedavi çok yaygındır ve sorunlu bölgelere krem veya merhem sürmeyi içerir. Başka bir geleneksel seçenek, güneşten gelen doğal ultraviyole ışığın ve yapay ultraviyole ışığın bir kombinasyonunu kullanan fototerapi olarak da adlandırılan ışık terapisidir. PUVA, cildi ışığa karşı daha duyarlı ve ultraviyole A ışığına maruz bırakan bir ilacın bir kombinasyonunu kullanan bir ışık terapisi tedavisidir.

Sedef hastalığı şiddetli olduğunda, doktorlar muhtemelen sistemik tedaviyi kullanacaklardır, bu da reçeteli ilaçlar veya fototerapi atışıyla verilen ilaç anlamına gelir. Sedef hastalığı için kombinasyon tedavisi, topikal, fototerapi ve sistemik tedavileri bir arada kullanır, bunların hepsi, sedef hastalığı diyeti ile birlikte uygulanır.



Sedef Hastalığı için Doğal Tedavi Seçenekleri

Doğal veya bütünsel tedavi, sorunun kökenini çözmeyi amaçlamaktadır. Bir çok insan için, anti-enflamatuar gıdalar bir diyet sedef hastalığının doğal olarak tedavi edilmesinin en iyi yollarından biridir.

Çalışmalar, yıllar boyunca sedef hastalığının gelişiminde bağırsak yapısı ve işlevi arasındaki bağlantıyı inceliyor. (7) Bazı uzmanlar, sedef hastalığının aslında, özellikle oniki parmak bağırsağı ve ince bağırsağın üst kısmı arasındaki bölgede, bağırsak geçirgenliğine neden olduğuna inanırlar. Sonuç olarak, vücut toksinleri deriden atmayı amaçlamaktadır. Bu modelde sedef hastalığı, vücudun kendini temizlemeye yönelik çaresiz girişimini temsil eder.

Sedef ile mücadeleye yardımcı olacak bazı doğal yollar:


Stresi Azaltın

Stresin sedef hastalığında büyük bir rol oynadığı bilinmektedir, bu nedenle zihin-beden terapileri ve stres yönetimi doğal olarak sedef hastalığının iyileşmesine yardımcı olabilir. Dua, meditasyon ve hipnoz yardımcı olabilir. Çalışmalar, ışık tedavisi almadan önce meditasyon yapan kişilerin, sadece ışık terapisi olanlardan daha iyi sonuç aldıklarını göstermektedir. (8)


Sedef Hastalığında Egzersiz ve Düzenli Su İçme

Kulağa çok basit gelebilir, ancak egzersiz yapmak ve bol su içmek, sedef hastalığının iyileşmesine yardımcı olmak için iki kolay ve etkili yoldur. Banyo söz konusu olduğunda, yıkandığınız suyun çok sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz çünkü bu cildinizi daha fazla kurutabilir ve cildinize zarar verebilir. Deniz tuzları, Epsom tuzu veya yulaf içeren ılık bir suda 15 dakika boyunca kalmak, kızarıklıkların ve hafif kaşıntıların giderilmesine yardımcı olabilir. Banyodan çıktığınız anda cildinize nemlendirici uygulamalısınız – bu şekilde cildiniz nemli kalır, bu da sedef yaralarının sakinleşmesine ve iyileşmesine yardımcı olabilir.


Sedef Hastalığında Doğa Temelli Topikal Çözümler

Sedef hastalığı üzerinde olumlu etkiler gösteren üç doğa temelli topikal ilaç vardır: Oregon üzümü kremi, avokado ve vitamin B12 kremi ve aloe vera kremi. Araştırmalar, Oregon üzüm özü içeren bir homeopatik krem olan Reliéva'nın, hafif ve orta dereceli sedef hastalarında etkili ve iyi tolere edildiğini göstermiştir. (9) Yapılan araştırmalar, avokado yağı ve B12 vitamini içeren tescilli bir kremin sedef hastalığı semptomlarını azaltabileceğini düşündürmektedir. Birkaç çalışma, yüzde 0.5 aloe vera özü içeren bir kremin negatif yan etkileri olmayan bir plasebo ilaçtan üstün olduğunu göstermiştir. (10)


Sedef Hastalığında Homeopati ve Diğer Alternatif Tedaviler

Sedef hastalığı homeopati
Homeopati, sedef hastalığını iyileştirmek için gösterilen başka bir doğal çözümdür. Çalışmalar, sedef hastalarının homeopatik tedavi ile iyileşme semptomları gösterdiklerini ve genel yaşam kalitelerinin arttığını göstermektedir. (11)

Akupunktur ve Çin tıbbı da sedef hastalığı olan bazı insanlara yardımcı olabilir. Çin tıbbında sedef hastalığı kanın durgunluğunun neden olduğu bir sağlık sorunu olarak görülür. Bir Çin tıbbı doktorunun reçetelediği otlar; zerdeçal, zedorya (zencefil benzeri), dang gui, kırmızı şakayık ve sarsaparilla içerir. Sedef hastalığı ile ilişkili kaşıntıyı hafifletmek için datan, sophora ve tribulus reçete edilebilir.

Ayurvedik tıbbında ise, bitki temelli ilaçlar ve vücudu detoksifiye eden beslenme değişiklikleri içeren Panchakarma terapisini önerilir. Vejeteryan bir beslenme de sıklıkla tavsiye edilir. Panchakarma tedavileri, ghee ve ilaçlı lavmanları içerir.


Sedef Hastalığında Beslenme

Bir sedef hastalığında beslenme çok önemlidir. Sızan bağırsaktan muzdarip iseniz, kısmen sindirilmiş protein ve yağ, bağırsaklarınızın iç kısmından geçerek kan dolaşımınıza girer ve alerjik tepkilere yol açabilir. Sedef hastalığı, depresyon, anksiyete, migren baş ağrıları, kas ağrısı ve kronik yorgunluk gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çalışmalar anormal ince bağırsak geçirgenliği ve sedef hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. (12) Bir sedef hastalığı diyeti, bağırsaklarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir, bu da sedef hastalığı ve sedef artrit ile birlikte çektiğiniz acıyı sona erdirebilir.



Sedef Hastalığında Beslenme

Sedef hastalığından doğal olarak kurtulmak için neler yapılması gerekiyor merak ediyor musunuz? Beslenme sağlığın temelidir ve sedef hastalığında da durum aynıdır. Beslenmenin önemi sadece aktif sedef hastalığı için değil, aynı zamanda sedef hastalığını önlemek içinde oldukça önemlidir.

Sedef için doğal tedaviler söz konusu olduğunda, düzenli olarak tüketmeniz gereken bir takım gıdalar vardır. Ayrıca, bu gıda seçimleri sedef romatizması olan hastalar içinde önerilir. İltihap giderici gıdaları ne kadar çok tüketirseniz, cilt sağlığında daha fazla iyileşme görürsünüz.


Probiyotik Gıdalar

Probiyotik bakımından yüksek gıdalar sindirimi desteklemek, toksinleri vücuttan çıkarmak, iltihaplanmayı azaltmak ve bağışıklığı artırmak için mükemmel bir yoldur. Kefir, yoğurt ve organik sebzeler ile hazırlanmış probiyotik gıdalar (turşu, kimchi), vücudunuzun sağlıklı olması için ihtiyacı olan bakteri kaynaklarıdır. Konvansiyonel tedaviye cevap vermeyen inatçı sedef hastalığını temizleyen çok sayıda kişisel probiyotik tedavisi olmuştur. Topikal tedaviye yanıt vermeyen bir hastanın yaklaşık 10 yıldır topuklarında sedef vardı. Farklı bir tedavi için probiyotik kullanmaya başladı ve topuklarında ki sedef tamamen iyileşti. (13)


Yüksek Lifli Gıdalar

Yüksek lifli gıdaları beslenmenize ekleyerek, sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz, bu da kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve doğal detoksifikasyon sağlar. Meyveler, sebzeler, hububat ve tohumlar lif bakımından zengindir.


Antioksidanlardan Yüksek Gıdalar

Lif bakımından zengin gıdalar da olduğu gibi, antioksidan bakımından yüksek gıdalar, sebzeleri, meyveleri, bitkileri, hububatları ve kuru yemişleri içerir. Antioksidanlar söz konusu olduğunda listenin başında yer alan bazı seçenekler arasında, goji berry, yaban mersini, ceviz, kişniş ve barbunya fasulyesi yer alır. Sedef hastaları, kanser ve kalp hastalıkları için daha büyük bir risk altında olduğundan antioksidan tüketimi çok önemlidir.


Çinkodan Yüksek Gıdalar

Çinko, cildi sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Bazı çalışmalar, çinkonun sedef hastaları için ağrı ve eklem şişmesini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. (14) Serbest dolaşan dana eti, kuzu eti, balkabağı tohumu, kefir ve nohut çinko kaynaklarıdır.


A Vitamininden Yüksek Gıdalar

Turuncu, sarı ve koyu yapraklı yeşil sebzeler. Bunları günlük olarak beslenmenize ekleyerek, cildinizi iyileştirmek için kritik olan A vitamini alımını artırırsınız. A vitamini kaynakları, kavun, havuç, mango, domates, lahana, lahana ve karpuz.


Yabani-Yakalanmış Balıklar

Somon, uskumru, ringa balığı ve sardalye gibi balıklar, hem sedef hastalığının gelişmesinde anahtar hem de Omega-3 yağ asitleri gibi mükemmel D vitamini kaynaklarıdır. D vitamininin, sedef hastalığına karşı savaştığı klinik olarak kanıtlanmıştır. (15) Eğer sedef hastalığınız varsa, balık et ve geleneksel süt ürünlerinden ziyade hayatınızdaki yeni lider protein olmalıdır. Çalışmalar, et ve süt ürünleri başta olmak üzere daha az protein içeren gıdaların sedef alevlenmelerini artırabileceğini göstermiştir.


Çiğ Süt Ürünleri

Çiğ süt, geleneksel sütlerden daha sağlıklı bir seçimdir. D vitamini ve enzimler bakımından zengin, çiğ süt ürünleri sedef hastalığında tedavi edici olabilir.


Otlar ve Baharatlar

Otlar ve baharatlar anti-enflamatuardır ve antioksidanlar içerir. Zerdeçal baharatında ki aktif bileşen olan curcumin, güçlü sağlık özellikleri ile bilinir. 2012 tarihli bir bilimsel inceleme, zerdeçalın sedef hastalığı lezyonlarını başlangıcında ve devamında önemli bir rol oynadığı bilinen TNF sitokin ekspresyonunu değiştirme yeteneğini özellikle belirtmektedir. Zerdeçalın sedef ve sedef artrit alevlenmelerini en aza indirmede yararlı bulunmasına neden olmuştur. FDA'nın günlük önerdiği miktarlarda, 1.5 ile 3.0 gram zerdeçalı yemeklerinize özgürce ekleyebilirsiniz. (16)


Aloe Vera

Harici olarak uygulanan ve içeriden alınan aloe vera, özellikle sindirim sistemi ve cilt için oldukça yatıştırıcıdır

Sedef hastalığında diyet uygularken, işlenmiş gıdalardan, basit şekerlerden, alkolden, geleneksel süt ürünlerinden, geleneksel etlerden, hidrojenlenmiş yağlardan ve kızarmış yiyeceklerden kesinlikle kaçınmalısınız. Kafein miktarını da düşük tutmalısınız. Bazı hastalar için, glutensiz bir diyet belirtileri iyileştirmeye yardımcı olur.

Glutene duyarlı olduğunuzu düşünüyorsanız, gıda alerji testi yapıp beslenmenizde neler olmasına daha rahat karar verebilirsiniz.



Sedef Hastalığı Diyeti İçin En İyi Takviyeler

Sedef hastalığının doğal olarak nasıl tedavi edileceğini merak ediyorsanız, sedef hastalığı diyeti çok önemlidir, ancak takviyeler de tedaviye çok yararlı olabilir.

Sedef tedavisi için önerilen en iyi takviyeler:

  • Hidroklorik asit (öğün başına 1-3 kapsül): Protein sindirimine yardımcı olur ve sedef alevlenmelerini azaltır.
  • Balık yağı (günlük 1.000-2.000 gram): Balık yağı, anti-enflamatuardır ve sedef hastalığının iyileşmesine yardımcı olabilir.
  • Vitamin D3 (günlük 5,000 IU): Düşük D vitamini seviyeleri sedef hastalığı ile ilişkili olabilir.
  • Deve dikeni (günde üç kez 250 miligram): Deve dikeni, karaciğer detoksifikasyonunu teşvik eder ve hücresel büyümeyi azaltır.
  • Probiyotikler (günlük 50 milyar adet): Probiyotikler, iyi bakterileri artırarak ve kötü bakterileri sindirerek sindirimi iyileştirir. Sindirim sorunları sedef hastalığı ile bağlantılıdır.

Bonus Tedaviler

Sedef hastalığı semptomlarını azaltan diğer doğal ilaçlar arasında temizlik, kemik suyu, B12 vitamini ve sindirim enzimleri bulunur. Ayrıca, günde 20 dakika güneş ışığının alınması doğal olarak D vitamini düzeylerini geliştirebilir ve sedef hastalığına karşı çok iyi bir tedavi yöntemi olabilir.



Sedef Hastalığında Esansiyel Yağlar

Çay ağacı, lavanta, frankincense(günlük), mür ve ıtır (gül damlası) esansiyel yağları sedef hastalığı için iltihaplı cildin rahatlaması ve iyileşme sürecini destekleyebilir.


Çay Ağacı Yağı

Sedef hastalığı için çay ağacı yağı kullanımı, enflamasyonu azaltarak ve cilt sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini uyararak enfeksiyonu önler. Bilimsel araştırmalar, çay ağacı yağının sedefi azaltan etkilerini doğruladı. (17)


Lavanta Yağı

Sakinleştirici ve anti-enflamatuar özellikleri ile cildinizi rahatlatır ve aynı zamanda cildin yenilenmesini ve iyileşmesini destekler.


Frankincense (Günlük) Yağı

Antiseptik, antibakteriyel, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleriyle günlük yağı, inatçı sedef yaralarında rahatlama sağlar.


Mür Yağı

Sedef yaralarından dolayı çatlamış cildi iyileştirmede mükemmeldir.


Itır (Gül Damlası) Yağı

Itır, dolaşımı iyileştirmede ve enflamasyonu azaltmada harikadır. Ayrıca stresi rahatlatmaya da yardımcı olur.


Hindistan Cevizi Yağı

Bu uçucu bir yağ değildir, ancak baz yağ için mükemmel bir seçimdir. Esansiyel yağları sorunlu bölgelere uygulamadan önce baz yağları ile seyreltmelisiniz. Hindistan cevizi yağı, anti-enflamatuar ve cildi nemlendiren çok iyi bir yağdır.

Örnek Topikal Yağ Fikri: Üç damla lavanta yağı ve üç damla frankincense(günlük) yağını hindistan cevizi yağı ile seyrelterek etkilenen bölgeye sürün.

Ayrıca bu esansiyel yağları doğal bir stres giderici olarak kullanabilirsiniz. Yastığınıza damlatacağınız bir kaç damla lavanta yağı stresinizi azaltırken, uyumanıza da yardımcı olacaktır.




Sedef Hastalığına Genel Bakış, Çeşitleri ve Komplikasyonlar

Sedef hastalığının nedenleri ve belirtileri, ortaya çıkabilecek çeşitli sedef hastalığı ve sedefe bağlı artrit hastalık komplikasyonlarından dolayı zor bir konu olabilir – bu sadece bir deri hastalığından ibaret değildir. Bu nedenle belirtileri tanımak ve durumunuzu doktorunuzun gözetiminde tedavi etmek için neler yapabileceğinizi bilmek çok önemlidir.


Sedef Hastalığı Çeşitleri (18)

Plak Sedef Hastalığı (Psoriazis Vulgaris )

Diz, dirsek, sırtın alt kısmı ve kafa derisinde bulunur, sedef hastalığının en yaygın şeklidir. Kafa derisi sedef hastalığı olan kişilerde genellikle vücudun diğer bölgelerinde de sedef vardır, ancak bu konum özellikle sinir bozucu olabilir çünkü kepek benzeri bir görünüme ve hatta geçici saç kaybına neden olabilir.


Guttat Sedef Hastalığı

Plak sedef hastalığında sık görülen geniş, kabarık lezyonların aksine, guttat sedef hastalığı küçük noktalar ile karakterize edilir ve sıklıkla çocukluk veya erken yetişkinlikte görülür. Sedef hastalığının bu formu bir strep boğaz ağrısına neden olabilir.


Ters Sedef Hastalığı (Fleksural sedef hastalığı veya İntertriginöz sedef hastalığı)

Diz ya da kasıkta olduğu gibi vücut kıvrımlarında, vücudun yumuşak yerlerinde oluşabilen parlak kırmızı yaraların oluştuğu sedef hastalığıdır. Dermatolojide, sedef hastalığının bu formunun, muhtemelen vücudun başka bir yerinde bir plak sedef hastalığı salgını sırasında ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.


Püstüler(Su toplayan) Sedef Hastalığı

Püstüler sedef hastalığı yaraları kabarcıklar veya sivilcelere benzer, ancak aslında beyaz kan hücreleriyle doldurulur. Çoğu zaman, insanlar bunun bulaşıcı bir enfeksiyon olduğunu varsayar, ama değildir. Bu püstüller genellikle kırmızı deri ile çevrelenir sıklıkla el ve ayaklarda görülür.


Eritrodermik Sedef Hastalığı (Pullu sedef hastalığı olarak da adlandırılır)

Sedef hastalığı türlerinin en şiddetli olanı olan eritrodermik sedef hastalığı genellikle stabil olmayan plak sedef hastalığı olan kişilerde bulunur. Yaygın, ateşli salgın şeklindedir ve şiddetli kaşıntı ve ağrıya sebep olur. Eritrodermik bir sedef hastalığı salgını sırasında ciltte beliren yaralar katman halindedir. Sedef hastalığı olan kişilerin sadece yaklaşık yüzde üçü bu tür sedef hastalığına sahiptir ve kalp ve vücut ısısında artışa neden olabileceğinden acil tıbbi müdahale gerektirir. Bazı vakalar, özellikle tedavi edilmediği takdirde protein ve sıvı kaybına, titremeye, zatürre ve hatta konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.

Sedef hastalığı ve sedefe bağlı artriti de içeren sedef hastalıkları, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, Crohn hastalığı, depresyon, diyabet, metabolik sendrom, obezite, osteoporoz, üveit (gözün enflamatuar hastalığı) ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı dahil olmak üzere bazı hastalıklarda yüksek riske sahiptir. (19)



Kafa Derisi Sedef Hastalığı ve Seboreik Dermatit

Bazı cilt hastalıkları sedef hastalığı gibi görünür ama aslında başka bir tanıya uyar. Bunun bir örneği, seboreik dermatit, kafa derisinde en sık (fakat her zaman değil) görülen kırmızı, kaşıntılı bir döküntüdür.

Seboreik dermatit'e, stres, genetik faktörler, ciltte yaşayan belirli bir maya, ilaçlar ve soğuk, kuru havalar sebep olabilir. Yeni doğanlar, erkekler ve yağlı cilde sahip olanlar en çok risk altında olanlardır.

Kepek seboreik dermatit'e neden olur. Bebekler de sıklıkla "beşik kepi" olarak adlandırılır ve aynı zamanda kasık çevresinde kızarıklık meydana gelebilir.

Sedef gibi, seboreik dermatit çoğu zaman ömür boyu temizlenip tekrardan oluşabilir. Eğer belirtileriniz varsa zaman kaybetmeden bir dermatoloğa baş vurmalısınız. Seboreik dermatit bir otoimmün hastalık olmadığı için, tedavisi sedef hastalığından farklıdır.



Sedef Hastalığı İle İlgili Alınabilecek Önlemler

Eğer sedef için geleneksel tedavi yollarını kullanmayı tercih ediyorsanız, beslenmenize herhangi bir takviye veya başka doğal ilaçlar eklemeden önce doktorunuza danışın. Ayrıca, devam eden başka sağlık sorunlarınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız, herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza mutlaka danışın. Bazı takviyeler ve otlar, kan incelticiler ve doğum kontrol hapları gibi yaygın reçeteli ilaçlar ile etkileşime girebilir.

Hamileyseniz veya emziriyorsanız, sedef hastalığı için herhangi bir geleneksel veya doğal tedaviyi kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Sedef için esansiyel yağları kullanırken, uçucu yağlara kötü tepki vermediğinizden emin olmak için daima küçük bir yama testi yapın. Ayrıca, her zaman uçucu yağları hindistan cevizi gibi bir baz yağ ile seyreltin. Hassas bir cildiniz varsa, uçucu yağları kullanırken daha dikkatli olmalısınız.



Sedef Hastalığı Üzerine Nihai Düşünceler

Sedef hastalığı tedavisi için bilimsel olarak gösterilen birçok doğal ilaç vardır.

Sedef bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorundur bu yüzden bağışıklık sistemini geliştirmek için yapabileceğiniz her şey sedef hastalığı belirtilerini iyileştirmek için yararlı olacaktır.

Sorunun kökenine ulaşmanın en iyi yollarından biri sağlıklı, şifa veren, iltihap önleyici bir sedef hastalığı diyetidir.

Sedef hastalığı olan kişiler, bazı gıdaların alevlenmeyi tetiklediğini görebilir, bu nedenle doktorunuza besin alerjisi testi hakkında konuşun veya bir eliminasyon diyetini deneyin.

Bir sedef diyetinin her tür sedef hastalığını iyileştirmek için ne kadar önemli olduğu konusunda şunu unutmayın: "Mutlu beslenme, mutlu yaşam!"

Kaynak: Sedef Hastalığı: Beslenme, Takviyeler ve Kullanılabilir Temel Yağlar

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.