EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

"Barınaklar karantina altına alındı ancak iş işten geçti… Köpekler öldü"

"Barınaklar karantina altına alındı ancak iş işten geçti… Köpekler öldü"

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, distemper olarak adlandırılan ve köpek gençlik hastalığı olarak bilinen salgın hastalık nedeniyle uyarıda bulundu.

Yayın Tarihi: 26/04/18 07:48
okuma süresi: 4 dak.
"Barınaklar karantina altına alındı ancak iş işten geçti… Köpekler öldü"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Veteriner Hekimler, 'distemper' hastalığıyla ilgili köpek sahiplerini bilinçlendirirken, Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı ise söz konusu hastalığın köpeklerin ölümüne neden olduğunu söyledi.

"İSKELE, GİRNE VE LEFKOŞA BARINAKLARI KARANTİNA ALTINDA"

Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, KKTC'de distemper hastalığına daha önce rastlanmadığını belirterek, hastalığın son aylarda ortaya çıktığını ve bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle özellikle barınaklarda hızla yayıldığını söyledi. İskele, Girne ve Lefkoşa'da bulunan barınaklarda hızla yayılan hastalık nedeniyle barınakların karantina altına alındığını ve barınaklardan köpek giriş ve çıkışlarının engellendiğini belirtti.

"TEDAVİ SÜRESİ 1 BUÇUK AY"

Distemper hastalığının özellikle aşıları tam ve eksiksiz olarak yapılmayan hayvanlarda hızla ilerlediğini belirten Sayılı, hastalığın tedavi süresinin 1 buçuk ay sürdüğüne dikkat çekerek, erken teşhislerde hastalığın kontrol edilebildiğini ancak ileri seviyeye ulaşan hasta hayvanlarda tedavinin sonuç vermediğini kaydetti.

"HASTALIK HAYVANI YA ÖLDÜRÜR YA SÜRÜNDÜRÜR"

Viral bir hastalık olan distemper hastalığının belirli evreleri olduğunu belirten Sayılı, hastalıkta antibiyotik tedavisinin etkili olmadığını kaydederek mevcut olan virüslerin vücut tarafından yenilmesi gerektiğini ve bu bağlamda bir tedavi süreci başlatılması gerektiğini söyledi. Hastalığın seyrinin hızlı olduğunu ve Solunum, sindirim ve sinir sistemini etkisi altına aldığını belirterek, "Sinir sistemi üzerinde etkisini gösteren hastalık evresinde hayvanın kurtulması oldukça zor. Hayvanın sinir sisteminde belirtiler gösteren, yani vücudunda kasılmalara neden olan boyuta geldiği zaman bu hastalık hayvanı ya öldürür ya süründürür. Aşıları eksiksiz olarak yapılan hayvanlarda hastalığın görülme oranı çok düşük, aşılar yüzde 99 hastalığın bulaşma riskini ortadan kaldırır. Bu nedenle aşıları periyodik olarak yapılan hayvanlar risk altında değil" şeklinde konuştu.

"BARINAKLARDA CİDDİ BİR DENETİMSİZLİK SÖZ KONUSU"

Hastalığın ülkede bulunan barınaklarda başladığını ve salgının hızla yayıldığını kaydeden Sayılı, barınaklarda bulunan hayvanların hayvan severler tarafından beslendiğini ve korunmaya çalıştığını ancak tüm aşılarının tam ve eksiksiz olarak yapılmasının maddi açıdan mümkün olmadığını dile getiren Sayılı, "Barınaklarda ciddi bir denetimsizlik söz konusu. Barınakların Veteriner Dairesi'nde kaydı olması ve devlet tarafından denetlenmesi şart. Barınaklara konulan hayvanlar beslenmeye ve korunmaya çalışılıyor ancak tüm aşılarının yapılması maddi açıdan tabi ki büyük bir külfet. Mevcut durum gibi aşılar eksik olunca hastalık hızla yayılıyor. Barınaklar karantina altına alındı ancak iş işten geçti. Hastalık bulaşan hayvanlar maalesef öldü" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.